Vjerojatno je istina da postoji više neslaganja i očigledne suprotnosti u samoj znanosti, nego između nje i kršćanstva. Ipak, uvriježeno je mišljenje kako postoje nesuglasice između znanosti i teologije.

Jedno od navodnih neslaganja je pitanje čudesa. Drugo područje čestih neslaganja je teorija evolucije i biblijsko poimanje stvaranja. Postoji li ovdje nepomirljivi problem?

Glavna točka knjige Postanka 1, nije pitanje ”Kako” i ”Kada?” (to su znanstvena pitanja), nego ”Zašto?” i ”Tko?” (teološka pitanja). Biblija prvenstveno nije znanstvena knjiga, nego teološka. Ona nudi osobna tumačenja, ne znanstvena. Znanstveno objašnjenje ne dokazuje ili osporava osobni dokaz. Ono radije upotpunjuje.

Čak je i pokojni Stephen Hawking, naistaknutiji znanstvenik našeg naraštaja glede rasprava priznao da ”znanost može riješiti problem nastanka svemira, a ne može odgovoriti na pitanje: zašto svemir uopće postoji?”

Nicky Gumbel u svojoj knjizi ”Odgovori na pitanja” prenosi izvrsnu ilustraciju kršćanskog znanstvenika dr. Johna Lennoxa s Oxforda koji to prikazuje ovako:

Primjerice, kraćem se oko najljepšega kolača ikada viđenog, a ispred mene su predstavnici raznih akademskih i znanstvenih društava svijeta. Ja izabirem najbolje od njih i kažem im da raščlane kolač. Dakle, istupi svjetski poznati prehrambeni stručnjak koji iznosi sve sastojke ovog kolača.

Tada poznati biokemičar proučava kolač i kaže: ”Svakako da je to tako, no mi sada moramo izvući sve znane kemijske formule iz nje.”

Onda nastupi fizičar: ”Pa, moji su prethodnici i nešto otkrili, ali sada moramo otkriti sastojke elektrona, protona i drugih elemenata.”

Na kraju pojavi se matematičar i kaže: ”Na kraju moraš razumjeti osnovnu formulu koja pokreće sve elektrane i protone u ovom kolaču.” Sada kada su svi dali svoje mišljenje, dobio sam izvrsnu analizu kolača.

Tada im kažem: ”Dame i gospodo. Imao bih još samo jedno pitanje za vas. Recite mi zašto je ovaj kolač napravljen?

Ispred njih stoji tetka Mathilda, osoba koja je taj kolač umijesila. Samo kada osoba koja je umijesila kolač kaže zašto je kolač napravljen, onda će svi razumjeti razlog. Niti jedna znanstvena, koliko opsežna bila analiza, ne može odgovoriti na to pitanje.

Na kraju svih, tetka Mathilda kaže: ”Oslobodit ću vas vaše patnje. Umijesila sam kolač za svog nećaka Johnnya – jer ovoga tjedna ima rođendan.” I to je odgovor, zar ne? Niti jedna opsežna analiza ovoga planeta ne može vam reći zašto je stvoren, sve dok sam Stvoritelj ne odluči progovoriti. Izvrstan njegov govor zapisan je u Knjizi Postanka.