Što znače Isusove riječi: ”pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi”?

Što je Isus mislio kada je rekao: ”Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi.”? (Mt 5,38)

Citat iz Biblije koji nam govori o tome kako treba okrenuti drugi obraz neke će možda zbuniti. Znači li to da trebamo samo stajati dok nas netko tuče, fizički ili emocionalno zlostavlja?

Ne, to nije poruka koju je Isus htio prenijeti. Kada je održao propovijed na Gori, On je demonstrirao poslušnost Zakonu tako što je objasnio motive i stavove koje osoba treba gajiti.

Poznata izreka „oko za oko, zub za zub“ dolazi iz Knjige Izlaska 21, 23-25. To je zapovijed iz Starog zavjeta koji objašnjava koji su primjereni oblici kazne za nanesenu ozljedu. Neki su to interpretirali kao dopuštenje da vlasti mogu vršiti odmazdu. Ali Isus je pokazao bolju mogućnost – put ljubavi.

VIDI OVO: Isusovi citati: 10 najpoznatijih Isusovih izreka

Ponos će sigurno uzrokovati želju za osvetom ako npr. kolega s posla preuzme sve zasluge, ili neki član obitelji uporno koristi ružne riječi. Petar nas upozorava: „Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov!“ (1. Petrova 3, 9).

U svakodnevnoj praksi naša pravednička reakcija ovisi o situaciji. Možda bismo trebali ignorirati loša djela, napustiti zlostavljača, ili se suočiti sa svojim tlačiteljem. Umjesto da se osvećujemo, trebamo pokušati razumjeti tu osobu i razlog njihovog neprijateljstva prema nama.

Bog za sve nas ima jednu lekciju u takvim situacijama. Kada trpimo nepravednu patnju mi hodamo Kristovim putem. Nitko nije pretrpio više od bezgrešnog Sina Boga. On „na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio“ (1. Petrova 20, 23). Bog će nam sigurno pomoći u našoj nevolji ako reagiramo po primjeru Krista.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!