Je li pobačaj u redu ako će dijete imati teški invaliditet?

Je li pobačaj opravdana opcija ako će dijete imati teški invaliditet kada se rodi?

Moderna tehnologija danas može otkriti hoće li dijete imati teške nedostatke. Ako znamo da će vjerojatno stvoriti doživotne poteškoće za sebe i svoje roditelje, je li pobačaj u redu?

O djeci u maternici znamo puno više nego prije. Možete napraviti genetske testove na svojoj djeci i otkriti svašta što u prošlosti nije bilo moguće znati. Kada se dijete suoči s invaliditetom ili određenim opasnim stanjima, neki će reći: “Pa, moje će dijete biti ozbiljno hendikepirano pa mu trebam okončati život!”

Je li pobačaj u redu ako će dijete imati teški invaliditet?

Ne, mislim da nije ispravno napraviti pobačaj.

Kada razmišljamo o životima ranjivih, o životima onih koji su bolesni ili nemoćni, moramo prepoznati da je svaki ljudski život dar od Boga. Svaka osoba je dar koji trebamo njegovati. Život treba cijeniti. Ali u današnjoj kulturi vidimo minimiziranje života. Radi vlastite udobnosti, djecu za koju znamo da će imati teškoće često doživljavamo kao teret.

Božja nam riječ pokazuje da život treba njegovati i brinuti se za njega.

Iz svjetovne perspektive okolnosti osobe s invaliditetom mogu izgledati beznadno. Međutim, s Božjeg gledišta to je potpuno suprotno. Baš kao što su grijeh i smrt došli na svijet zbog neposluha jednog čovjeka, tako je grijeh pobijeđen i pravi život dan zbog poslušnosti Isusa (Rimljanima 5, 12.17-18). Oni koji vjeruju u Isusa, bez obzira na stupanj svog hendikepa, mogu imati nadu jer će biti potpuno obnovljeni kada sretnu svog Stvoritelja na nebu.

I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu. (Otkrivenje 21, 4)

Umjesto da pitamo Boga zašto mi ili voljena osoba imamo invaliditet ili hendikep, trebali bismo Ga zamoliti da nam otkrije kako Ga možemo proslavljati kroz ovaj nedostatak u našim životima.

PROČITAJTE: Borite li se s krivnjom zbog pobačaja?

Bog koristi ljudsku slomljenost da otkrije svoju slavu čovječanstvu. Kada je Isus liječio ljude, to je bio dokaz Božje moći. Mnogi ljudi koji su svjedočili ovim događajima odlučili su se okrenuti od svojih grešnih putova i slijediti Boga. I u Evanđelju po Mateju i po Marku nalazi se izvještaj o Isusovom iscjeljenju čovjeka koji je bio paraliziran. Dok je promatrač mogao vidjeti samo slomljenost njegova tijela, Isus je znao da je paraliziranom čovjeku više bilo potrebno izlječenje njegove duše nego tijela. Isus je primijetio čovjekovu vjeru jer je došao k njemu po iscjeljenje i rekao da su mu grijesi oprošteni. Kada je mnoštvo posumnjalo u Isusovu sposobnost da oprašta grijehe, Isus je zapovjedio čovjeku da ustane i hoda, što je čovjek i učinio. Mnogi u mnoštvu bili su zadivljeni i slavili su Boga (Matej 9, 1-8; Marko 2, 1-12).

Što ako smo učinili pobačaj? Može li Bog oprostiti?

Za one koji žale zbog pobačaja iz neznanja u Kristu postoji milost, oprost i iscjeljenje. Dođite pred Gospodina u molitvi pokajanja i tražite oprost. Svatko od nas očajnički treba njegovu milost. I nada koju imamo je da bez obzira na to kako smo griješili, Kristova krv nas može očistiti od naših grijeha.

Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša. (Psalam 103, 12)

NAJNOVIJE!