Pobijedite svoje divove uz Božju pomoć

Pobijedite svoje divove uz Božju pomoć

Strah, tjeskoba ili obeshrabrenje, neki lako zavodljivi grijeh ili ovisnost o nečemu žele vas zarobiti. Pobijedite svoje divove uz Božju pomoć!

Svi ćemo se suočiti s divovima u jednom trenutku svog života. Ti divovi se čine kao nepremostivi problemi ili neprijatelji koji nas žele uništiti.

Možda je to div straha, tjeskobe i obeshrabrenja ili div nekog osobnog grijeha u koji iznova padnete … ili div ovisnosti o nečemu. S čime god se trenutno borite, sigurno vam nije lako. I niste jedini.

Kako se nositi s divovima?

Odgovor nalazimo u starozavjetnom izvještaju o Davidu i Golijatu. Većina nas je upoznata s pričom.

To je lekcija hrabrosti, vjere i prevladavanja onoga što se čini nemogućim. David je bio najmlađi u obitelji. Jednog dana, izraelski narod pozvan je boriti se protiv filistejske vojske koja se okupila za rat. Dok su Davidova braća išla u borbu, mladi David ostao je nazad. Dvije vojske okupile su se kako bi stale na suprotne strane duboke doline. Veliki filistejski div Golijat, koji je bio visok nekoliko metara, dolazio je četrdeset dana pred filistejsku borbenu liniju i ismijavao Izraelce i njihovog Boga. Golijat ih je pozvao da se bore, ali kralj Šaul i Izraelci su bili uplašeni i nisu učinili ništa.

David je čuo Golijata kako se ruga Izraelu i njihovom Bogu. Bio je hrabar i javio se da se bori protiv Golijata. Nagovorio je kralja Šaula da ga pusti da se bori i odlučio je da ne nosi nijedan oklop kralja Šaula. Imao je samo praćku i pet glatkih kamena. Golijat se nasmijao Davidu, ali David je odgovorio da je, iako je Golijat imao mač i koplje, došao u ime Gospodina Svemogućeg, Boga Izraelova. David je stavio kamen u praćku i pogodio diva u čelo. Tada je podigao Golijatov mač i njime mu odsjekao glavu.

Kakva je to pobjeda bila! A sve zato što se odazvao Božjem pozivu.

Pobijedite svoje divove uz Božju pomoć

Pa što možemo naučiti iz ove priče o suočavanju s vlastitim divovima u životu?

Svi imamo divove. Svi se suočavamo poteškoćama, naizgled nepremostivim preprekama i iskušenjima. Svi imamo problema. Svi imamo iskušenja.

Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati. (1. Korinćanima 10, 13)

Znajte da bitka pripada Gospodinu. David je rekao Golijatu: “Jer je Jahve gospodar bitke i on vas predaje u naše ruke” (1. Samuelova 17, 47). Zbog toga nas divovi iznova i iznova pobjeđuju, jer se s njima suočavamo vlastitim snagama i gubimo. Moramo računati na Boga i Božju pomoć ako želimo pobijediti ono što nas želi uništiti.

Ne bježite od divova. Napadate ih. Biblija nam kaže: “Kad se Filistejac približio i pošao prema Davidu, izađe David iz bojnih redova i krenu pred Filistejca” (stih 48). Kad se neprijatelj približio, David je potrčao točno prema njemu.

Što god bio vaš div, prisilite ga na svjetlo dana. Prestanite to racionalizirati. Prestanite se opravdavati. Shvatite da to ne možete pobijediti vlastitim snagama. Pozovite Boga i molite za Njegovu moć, a zatim napadnite. I ne dopustite da se taj div opet vrati u vaš život.

Zapamtite: ne gledajte na Boga u svjetlu svog diva. Umjesto toga, pogledajte svog diva u Božjem svjetlu.

PROČITAJTE JOŠ: