Pobožna žena prema Bibliji
Foto: Unsplash

Mnogi muškarci oženjeni su za pobožne žene. No što to znači i kakva bi žena trebala biti prema Bibliji?

Biti pobožna

Nitko ne može biti bogobojazan sve dok ne dobije Duha Svetoga i dok ne bude obnovljen. Nemoguće je da tijelo proizvede plodove Duha Svetoga. Tijela daju samo plodove tijela, no nakon obraćenja, zahvaljujući djelovanju i moći Duha Svetoga, sposobni smo za svako dobro i božansko djelo.

Bez Duha Božjega nismo Božja djeca, no ako prebivamo u Kristu, Isus kaže da ćemo davati plodove. Ipak, ako loza (mi) nije spojena na trs (Krista), onda nema odnosa sa vinogradarom (Ocem). Prirodno, to znači da ne možemo davati božanske plodove.

Činjenica je da ništa ne možemo činiti ako ne prebivamo u Njemu. (Ivan 15, 5) No, hvala Bogu, pravednost koju Bog od nas traži dana je već po Isusu Kristu, koji je postao grijehom za nas, iako nikada nije činio grijeha. (2. Korinćanima 5, 21) Ako ne povjerujemo u Sina Božjeg, Bog nije naš Otac. Bog je stvorio čovjeka. No isto tako, Bog nanovo rađa čovjeka kroz Isusa Krista.

VIDI OVO: 10 disciplina pobožnih žena

Žene-mentorice

Oduvijek su postojali mentori. Apostol Pavao mentorirao je Timoteja i vjerojatno Tita, a ovo je područje gdje starije žene pokazuju svoju vrijednost. Pavao je rekao: „Starice isto tako da se vladaju, kako dolikuje svetima, da ne kleveću, da se ne predaju vrlo vinu, da uče dobro“. (Titu 2, 3) Riječ ”slično” odnosi se na „trijezne, poštene, mudre, zdrave u vjeri, u ljubavi, u strpljivosti“. (Titu 2, 2)

Starije, iskusnije kršćanke davat će plodove, no ono što ona posjeduje je životna mudrost i mudrost poznavanja Pisma. To znači da nju Bog može upotrijebiti u postupku stvaranja pobožnih žena. Razlog zbog kojeg starije žene trebaju živjeti pobožnim životima jest taj kako bi mogle mlađe žene podučiti onome što je dobro. (Titu 2, 2)

Starije žene

Tko može bolje podučavati mlađe žene od starijih, koje su se predale božanskom načinu života? „Da mudro upućuju mlade žene, neka ljube svoje muževe, neka ljube svoju djecu. Neka budu razborite, čiste, dobre kućanice, blage, pokorne svojim muževima, da se ne psuje riječ Božja“! (Titu 2, 4-5)

Ako žene (ili muškarci) tvrde da ne žive u čistoći, nemaju samokontrolu, ne pokazuju ljubaznost i ako se ne podčinjavaju, to znači hulu na Božju Riječ. Hulu od strane nevjernika. To se nikada ne može dogoditi ako muškarac i žena slušaju Božju Riječ i ako žive u skladu s Njome. Stoga muškarci i žene trebaju „u svemu sami sebe podati za izgled dobrih djela: u nauci cijelost, dostojanstvenost, Riječ zdravu, besprijekornu, da se posrami onaj, koji se protivi, ne imajući ništa zlo govoriti o nama“. (Titu 2, 7-8)

VIDI OVO: 5 važnih karakteristika pobožne majke

Starije žene naučile su, prema iskustvu, što reći, a što ne reći i često su (poput mene) naučile na teži način. No životno iskustvo starije osobe vrijednije je od bilo kakvog seminara. Stoga, naučavanja starijih žena trebaju se prenositi sa generacije na generaciju.

Pobožne osobine

Moja vlastita, pobožna supruga posjeduje toliko pobožnih osobina i daje toliko plodova da ne znam odakle početi. Stoga ću zaći u Bibliji i uzeti za primjer pobožnost drugih bogobojaznih žena.

Shvaćam da je to u suprotnosti sa današnjim društvom, no apostol Petar i samim time Božja Riječ kažu: „Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena, pošto promotre vaše bogoljubno i čisto življenje“. (1. Petrova 3, 1-2)

Istinska ženina ljepota nije „pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina“ (1. Petrova 3,3), već „skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno“. (1. Petrova 3, 4) Ovo vidimo prikazano kod mnogih žena Staroga zavjeta, kao što su Ruta (Ruta 1, 8) i Sara (1. Petrova 3, 6). Sara je Abrahamu iskazala poštovanje oslovljavajući ga sa ”gospodine”.

VIDI OVO: Tri želje koje bi svaki pobožan muž trebao imati

U prošlosti, „tako su se svete žene, koje su se pouzdale u Boga, kitile“. (1. Petrova 3, 5b) Slično je bilo s Marijom, koja je, nakon što je čula od anđela o onome što će se dogoditi, rekla: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“! (Luka 1, 38)

Pobožne žene podčinjavaju se svojim muževima, no i dalje su jednake u spasenju i nasljeđu, jednako kao i Isus, koji se podčinio Očevoj volji. Isus se podčinio Ocu, no nitko zbog toga ne doživljava Isusa manjim, je li tako? Nadam se da ne. Isus je Bog jednako kao što su Otac i Duh Sveti Bog. Isus se podčinio Ocu, no zbog toga ne smijemo misliti da je Isus niži od Boga. Isus je također Bog; jednak u moći, slavi i veličanstvenosti. Nitko ne misli da je Isus manji od Boga. Samo zato što se Isus podčinio Božjoj volji ne znači da je On manje Bog.

Zaključak

Da nisam u braku sa pobožnom ženom, moram ovo reći kao pastor, ne bih mogao činiti polovicu onoga što činim da nije bilo njezine ljubavi, podrške, ohrabrenja, osvježenja i mudrosti. Bio bih daleko manje učinkovit u tome da me koristi Bog. No pobožna žena nema drugačije značenje od pobožnog čovjeka.

VIDI OVO: 6 karakteristika snažne kršćanske žene iz Izreka 31

To znači da ni mi ne tračamo, klevećemo, lažemo, varamo, već da pokazujemo samokontrolu, trijezan um, ljubaznost, ljubav i milost prema drugima. Najviše ćemo biti poput Boga kada činimo ono što nam je Isus rekao da činimo: „Volite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju“. (Luka 6, 27-28)

Dopustite mi da podsjetim vas i sebe da je Isus umro za nas dok smo još bili bezbožni, opaki Božji neprijatelji. (Rimljanima 5, 6-10) Stoga ne trebamo drugima davati ono što mi mislimo da zaslužuju, već im davati ono što im je potrebno, kao što je nama Bog dao svoga Sina. (Ivan 3, 16)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com