4 načina kako da počivate u Božjoj dobroti

„Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Ivan 15,5).

Kako počivati u Božjoj dobroti? Kako iskusiti bogat život koji vam je Bog pripremio? Ovo su četiri navike koje će vam pomoći da ne budete preplavljeni nego ispunjeni.

1. Ostanite svaki dan povezani s Isusom

„Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Ivan 15,5).

Ako kroz život pokušavate ići samo svojom moći, svijet će vas preplaviti. Toster ne može izvršiti svoju svrhu ako nije uključen u struju. Vi ne možete ispuniti svoju svrhu i uživati u Božjoj dobroti ako On nije vaš izvor snage.

2. Zamijenite žaljenje zahvalnošću

„Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja“ (Filipljanima 2,14).

Znanost je pokazala da neprestano žaljenje i zahvalnost utječu na vaše zdravlje. Žaljenje je jako nezdrava emocija. U drugu ruku, zahvalnost je najzdravija emocija. Ona proizvodi seratonin i oksitocin u mozgu – to su kemikalije zaslužne za sreću i smanjenje stresa.

3. Prestanite biti škrti i postanite velikodušni

„Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Jahve nad vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov“ (Malahija 3,10).

Bog je svijet stvorio s jednim univerzalnim zakonom: što više dajete, to ćete više primiti. On je to učinio jer želi da postanete što sličniji Njemu. Bog daje. Sve što imamo je poteklo iz Božje velikodušnosti. Što ste velikodušniji, to će vas Bog više blagosloviti u svakom aspektu vašeg života. Vaš će život biti ispunjen!

4. Prestanite uspoređivati i budite zadovoljni

„Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema; tko bogatstvo ljubi, nikad mu dosta probitka. I to je ispraznost“ (Propovjednik 5,6).

Biti zadovoljan ne znači da trebate napustiti svoje ambicije. Trebate biti ambiciozni. Trebate iskoristiti ono što vam je Bog dao na najbolji način. Biti zadovoljan ne znači da ne trebate imati ciljeve, snove ili planove za svoj život. Biti zadovoljan jednostavno znači da ne trebate više da biste bili sretni. Sretni ste sada s onime što imate. Biti zadovoljan znači da vaša sreća ne ovisi o okolnostima; ovisi o Bogu, dobrom Pastiru koji vas je blagoslovio dobrim darovima.

Mi smo po prirodi nezadovoljni. No Božjom milošću možemo počivati u Njegovoj dobroti. Kada prihvatite da su najljepši darovi u vašem životu zapravo darovi od Boga, tada ćete biti ispunjeni, a ne preplavljeni.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com