Srce podmuklije od svega
Foto: Unsplash

Jeremija 17, 9 uči nas: „Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“ U Starome zavjetu čitamo o tome da je srce podmuklije od svih stvari.

S obzirom na to da nas svijet uči kako trebamo slijediti naša srca, može nas zbuniti kada u Bibliji pročitamo o tome da su naša srca podmukla.

1. Nemojte slijediti svoje srce

Biblija nam govori da su naša srca zla, a zla su zbog grijeha. Otkako je grijeh ušao u naš svijet, nakon čovjekovog pada, sva ljudska bića su postala zla. Rimljanima 3, 23 nas uči: „Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja.“

Naša srca su podmukla jer smo grješni. Bog nas je stvorio za dobro, no odabrali smo grijeh i neposluh prema Bogu. (Postanak 3) Sve od pada, naša su srca onečišćena grijehom. Jedino nas Krist može učiniti novim stvorenjima, kojima je oprošten grijeh.

Budući da su naša srca grješna, ne možemo im vjerovati niti ih slijediti. Naša su srca sklona grijehu i neposluhu prema Bogu. U Jeremiji 17, 9 čitamo ne samo da su naša srca podmuklija od svih stvari, nego da ih se i ne može iscijeliti.

Naša srca mogu biti ispravna samo uz pomoć spasonosnog milosrđa Isusa Krista. Ne trebamo slijediti naša srca, jer će nas ona voditi prema grješnoj prirodi. Vodit će nas dalje od Krista, umjesto prema Njemu.

Naša će nas srca pokušati prevariti tako što će nas pokušati uvjeriti da je ono što želimo naša grješna priroda, iako nam je zapravo potrebna poslušnost prema Bogu. Bit ćemo najsretniji kada hodamo u poslušnosti prema Bogu. U izravnom kontekstu stihova Jeremije 17, 9, Bog govori o Judi.

Usprkos Božjim zapovijedima Judi, narod Jude nastavljao je biti neposlušan Bogu. Odmah nakon Jeremije 17, 9 Bog kaže: „Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.“ (Jeremija 17, 10) Iz ovoga stiha znamo da Bog poznaje stanje naših srca. Jasno nam govori da Bog može pretražiti srca i umove. Ništa u našim umovima i srcima ne može Bogu biti skriveno. Bog sve zna.

S obzirom na to da nam Bog govori da su naša srca prijevarna, znamo da je to istina, jer Bog ne laže. (Hebrejima 6, 18) Naša nas srca mogu prevariti, a to je istina koju ne smijemo ignorirati. Što više uvježbavamo naša srca kako bi bila okrenuta prema Bogu, to će bolje stanje naših srca biti.

Svakodnevnom molitvom Bogu, čitanjem Biblije i primjenom biblijskih učenja u našim životima, naša će srca biti bolja u usredotočivanju na Krista. Opasno je slijediti naša srca, jer će nas ona samo odvesti u grijeh.

Naša su srca bolesna, jer su zagađena grijehom. Pavao ovo objašnjava: „Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio – to činim.“ (Rimljanima 7, 19) Čak i kada činimo dobre stvari, naša nas grješna priroda može odvesti u suprotnom smjeru. Često nas smjer naših srca vodi prema putu uništenja.

2. Vjerovanje Bogu

Umjesto vjerovanja našim srcima i da idemo za željama naših srca, trebamo slijediti Boga. Bog zna što je najbolje za nas i bezuvjetno nas voli. Gospodin će nas podučiti ispravnim putovima kojima trebamo ići i što trebamo činiti nakon što Ga počnemo slijediti.

Molitva Psalama može nam pomoći da naša srca budu usklađena s Bogom. Psalam 51, 10 kaže: „Objavi mi radost i veselje, nek’ se obraduju kosti satrvene!“ Naše molitve trebaju biti usmjerene prema tomu da Bog u nama stvori čista srca.

Ne možemo sami u sebi kreirati čista srca zbog naše grješne prirode. Ono što trebamo učiniti jest okrenuti se Bogu i zamoliti Ga za pomoć. Naša nas srca mogu voditi prema lošim putevima i ispuniti naše umove lažima. Ne možemo im vjerovati, jer su zagađena grijehom.

Umjesto da vjerujemo našim srcima, trebamo povjerovati onome što kaže Bog. Bogu se u potpunosti može vjerovati, kao što Biblija kaže: „Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor.“ (Izreke 3, 5) Srce je prijevarnije od svega zbog grješne prirode, no to ne znači da Božja sila ne može promijeniti naša srca.

Kao što smo rekli, Bog može obnoviti naša srca i učiniti ih čistima; sve što trebamo učiniti kako bi se to dogodilo jest zamoliti Boga. Bilo bi dobro kada bismo mogli vjerovati našim srcima, no jednostavno ne možemo. S obzirom da smo rođeni u grijehu, to bi moglo značiti da bi naša srca mogla imati podmukle ili zle motive za djelovanje.

Čak i kao kršćani i dalje moramo biti oprezni, jer grijeh i dalje živi u nama. Usprkos činjenici da smo spoznali Krista kao našeg Spasitelja i Gospodina, to ne znači da više ne možemo osjetiti učinke grijeha.

Da budemo iskreni, nakon što postanemo kršćani, sotona će se još više truditi da padnemo i pokušat će učiniti da izgledamo glupo. Zbog toga moramo zauzeti gard protiv đavla i na sebe odjenuti potpuni Božji oklop. (Efežanima 6, 10-18)

Sotona želi da slijedimo želje naših srca, kako bismo upali u zamku grijeha. No umjesto da slijedimo srce, trebamo slijediti Boga. Bog nas nikada neće prevariti ili nas namamiti u zamku.

Razumljivo je razmišljati da nas naša srca ne mogu navesti ni na što loše, jer to su naša srca, no ne zaboravimo faktor grješne prirode. Sve dok živimo ovdje na Zemlji, imat ćemo grješnu prirodu. Ona neće biti uništena sve dok ne budemo s Kristom.

3. Usklađivanje naših srca s Kristovim

Sve dok ne budemo s Kristom, riskiramo da ćemo sagriješiti i biti neposlušni Bogu. Kako bismo proslavljali Boga, najbolje što možemo učiniti jest ako ispunimo naša srca s dobrim stvarima. Trebali bismo se posvetiti molitvi, čitanju Biblije i susretu s drugim vjernicima.

Također je važno razgovarati s bliskim kršćanskim prijateljima i duhovnim vođama, kada osjetimo da nas naša srca varaju u vjerovanje u laž. Nakon razgovora s njima, oni će moći posredovati za nas molitvama kod Oca.

Jeremija 17, 9 nam govori da je srce podmuklije od svega, što znači da ne možemo vjerovati našim srcima, jer su prepuna grijeha. Te riječi se protive onome što nas uči moderna kultura, koja se usredotočuje na to da trebamo biti ”iskreni sami sebi” i da trebamo ”slijediti naša srca”. Kao kršćani znamo da je to opasno, jer će nas naša srca prevariti u laži; laži o Bogu, drugima i o nama samima.

Autorica: Vivian Bricker; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

PROČITAJTE JOŠ: