Zašto nikada ne biste trebali slijediti svoje srce?
Foto: Pixabay

Ne, naša srca nas neće spasiti. Trebamo biti spašeni od naših srca. Evo zašto nikada ne biste trebali slijediti svoje srce!

Uzrečica „slijedi svoje srce“ je vjerovanje koje prihvaća milijarde ljudi. To je izjava u koju se vjeruje u jednom od najvećih pop kulturnih mitova zapadnog svijeta; evanđelje koje se naviješta u mnogim našim pričama, filmovima i pjesmama.

U osnovi, to je vjerovanje da je vaše srce kompas unutar vas koji će vas usmjeriti na vaš vlastiti istinski sjever samo ako imate dovoljno hrabrosti da ga slijedite. Ono kaže da je vaše srce pravi vodič koji će vas dovesti do istinske sreće samo kad biste imali hrabrosti da ga poslušate. Vjerovanje kaže da ste izgubljeni i da će vas vaše srce spasiti.

Ovo vjerovanje može zvučati tako jednostavno i prelijepo i oslobađajuće. Za izgubljene ljude to je primamljivo evanđelje u kojeg vjeruju.

Je li to vodstvo koje želite slijediti?

Nažalost, da, sve dok ne shvatite da vaše srce ima sociopatske sklonosti. Razmislite na trenutak. Što vam srce govori?

VIDI OVO: Mislite da je u redu slijediti svoje srce? Evo kamo vas to može odvesti!

Molim vas, nemojte odgovoriti. Vaše srce vam vjerojatno govori neke stvari koje ne želite ponoviti. Znam da moje srce to radi. Moje srce mi govori da sva stvarnost mora služiti mojim željama. Moje srce voli misliti najbolje o meni i najgore o drugima – osim ako ti drugi ljudi slučajno misle dobro o meni, tada su oni divni ljudi. No, ako ne misle dobro o meni ili čak ako se samo ne slažu sa mnom, onda nešto nije u redu s njima. I dok moje srce razmišlja o mojim vrlinama i tuđim pogreškama, neke nemoralne ili užasno ljutite misli odjednom može smatrati veoma privlačnim.

Vjerovanje u „slijedi svoje srce“ zasigurno se ne nalazi u Bibliji. Biblija zapravo kaže da su naša srca bolesna: „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?“ (Jeremija 17,9). Isus, veliki liječnik, nabraja strašne simptome ove bolesti: „iz srca izviru zle misli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, hule“ (Matej 15,19). To nije nešto što bismo mogli nazvati vodstvom.

Istina je da nas nitko ne laže više od naših vlastitih srca. Nitko. Ukoliko su naša srca kompasi, ona su kompasi koji su skloni prijevari. Ne govore nam istinu, samo nam govore ono što želimo. Ukoliko su naša srca vodiči, ona su egocentrični i tašti vodiči. Ona nisu dobronamjerna, ona su patološki sebična. Ustvari, ukoliko činimo ono što nam srce govori, svaku želju, svaku ljepotu, svaku osobu, svako čudo i svaku radost ćemo izopačiti i iscrpiti. Naše srce želi iskoristiti ove stvari za našu vlastitu slavu i zadovoljenje.

Ne, naša srca nas neće spasiti. Trebamo biti spašeni od naših srca.

Ovo je vodstvo koje želite slijediti

Naša srca nikada nisu bila zamišljena da ih se slijedi, već da ona slijede. Naša srca nikada nisu stvorena da budu bogovi u koje vjerujemo; ona su stvorena da vjeruju u Boga.

VIDI OVO: 5 načina zadobivanja duhovnih borbi u vašim emocijama

Ako naša srca učinimo bogovima i tražimo od njih da nas vode, vodit će nas do narcisoidnog jada, i na kraju do prokletstva. Ona nas ne mogu spasiti, jer ono što nije u redu s našim srcima je srž našeg problema. No, ako naša srca vjeruju u Boga, za što su i namijenjena, tada nas Bog spašava (Hebrejima 7,25) i vodi naša srca do silne radosti (Psalam 43,4).

Stoga, nemojte vjerovati u svoje srce; usmjerite svoje srce da vjeruje u Boga. Nemojte slijediti svoje srce; slijedite Isusa. Zapazite da svojim učenicima Isus nije rekao: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Samo vjerujte u svoja srca.“ On je rekao: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“

Dakle, iako će vas vaše srce nastojati voditi, nemojte ga slijediti. Ono nije pastir. Ono je ovca koja je prepuna sebe i koja, zbog neotklonjenog grijeha, posjeduje neke vučje karakteristike. Nemojte ga slijediti, i budite oprezni čak i kad ga slušate. Zapamtite, vaše srce vam samo govori ono što želite, a ne u kojem smjeru trebate ići. Dakle, samo ga slušajte kako biste zabilježili ono što vam govori da želite, a onda uzmite te želje, i dobre i loše, i dođite Isusu u molitvi i priznanju.

VIDI OVO: 3 načina da se ne uznemiruje vaše srce

Isus je vaš pastir (Psalam 23; Ivan 10). Slušajte njegov glas u njegovoj Riječi i slijedite ga (Ivan 10,27). Prema riječima poznate crkvene pjesme, neka On bude „srce vašeg vlastitog srca što god se zbilo“. On je istina; on je put i on će vas voditi u život (Ivan 14,6).

Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.