„Jahve vodi i učvršćuje korake čovjeku
i mio mu je put njegov.
Ako i posrne, ne pada
jer ga Jahve drži za ruku.“ (Psalam 37,23-24).

Možda mislite da ste u slijepoj ulici svog života. „Nikada nećemo izaći iz duga“. „Nikada neću imati dijete“. „Moj se san nikada neće ostvariti“. „Kako će se ikada sve razriješiti?“.

Sada vam se sve možda čini mračno i nedokučivo, a vi se osjećate poraženo. No jednog dana ćete u svijetlu vječnosti vidjeti kako se to sve uklapa u Božji plan. Do tada, postoje 3 pogreške koje treba izbjegavati kada tražite Božju volju – i dok izbjegavate ove greške, razvit ćete dublje povjerenje u Boga, čak i ako vam neke stvari ne budu jasne.

1. Nemojte se odati fatalizmu. Ideja fatalizma – da je sve izvan naše kontrole te da ni na što ne možemo utjecati – dovodi do samosažaljenja. Zbog toga krivimo Boga za sve loše u našim životima umjesto da preuzmemo odgovornost kada uzrokujemo probleme. Fatalizam dovodi do pasivnosti. Zbog njega se stvaraju ovakve misli: „Čekam da mi Bog nađe supružnika“ ili „Čekam da mi Bog nađe posao“. Bog kaže: „Dao sam vam mozak! Dao sam vam dvije noge! Izađite van i učinite nešto sa svojim životom!“

2. Nemojte se frustrirati. Ako pokušavate shvatiti baš sve u svom životu, postat ćete frustrirani. Ponekad čete početi razmišljati o tome što je Božja volja te nećete uspjeti. „Mislio sam da me Bog vodi u otvaranje novog posla, ali je posao propao.“

PROČITAJTE: Kako mogu znati što je Božja volja za moj život?

Što učiniti kada ne dobivate odgovore? Nastavite vjerovati Bogu znajući da On radi na vama kroz sve okolnosti i da ima dobar plan za vas.

3. Ne budite prestrašeni. Što je u pozadini vašeg straha kada je riječ o Božjoj volji? Korijen problema je to da sumnjate u Božju ljubav. Biblija kaže: „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah“ (1 Ivan 4,18). Uvijek upadnemo u probleme kada sumnjamo u Božju ljubav jer kada Njemu ne vjerujemo, onda Ga ni ne slušamo.

U Psalmu 37,23-24 piše:

„Jahve vodi i učvršćuje korake čovjeku
i mio mu je put njegov.
Ako i posrne, ne pada
jer ga Jahve drži za ruku“.

Božja volja je izraz ljubavi. Kada ne razumijete što Bog radi, budite strpljivi. Bog zna što je najbolje za vas. Vi ne možete vidjeti konačni rezultat, ali On može. Božji put može biti put boli, ali svi problemi i poteškoće vas izgrađuju kroz život.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com