10 pogrešaka zbog kojih roditelji kasnije žale

Donosimo popis stvari zbog kojih mnogi roditelji žale kako i sami ne bismo morali biti na njihovom mjestu u budućnosti.

Svi roditelji žele samo najbolje za svoju djecu. Mnogi od njih rade kako bi im mogli priuštiti igračke, drugi su strogi jer žele da njihova djeca budu usmjerena na određeni cilj, a neki svoju djecu uče kako odlučivati i postavljati se prema svijetu.

Svaka obitelj ima svoj način odgoja, ali jedna je stvar svima zajednička: kada roditelji pogledaju u prošlost, žele ispraviti neke pogreške koje su učinili.

Trebamo uživati u prvim godinama djetetova života jer u budućnosti možda budemo žalili za nekim propuštenim prilikama. Brightside donosi popis stvari zbog kojih mnogi roditelji žale kako i sami ne bismo morali biti na njihovom mjestu u budućnosti.

1. Nisu uživali u komuniciranju sa svojim djetetom

Maleno dijete jako brzo prijeđe od bebe do samostalne osobe koja treba neprestani kontakt s odraslima. No istina je da i roditelji trebaju taj kontakt i komunikaciju. Da, imaju manje slobodnog vremena i u redu je ako majka radi nešto drugo dok se njezino dijete igra. No ako to postane navika možda ćete odjednom primijetiti da je vaše dijete odraslo i ima svoj život.

Nema načina da vratite izgubljeno vrijeme tako da pokušajte biti mentalno bliski sa svojim djetetom, ne samo fizički. Uživajte u vremenu provedenom zajedno.

2. Nisu dovoljno često grlili svoje dijete

Istraživanja su pokazala važnost zagrljaja za mentalno i fizičko zdravlje. Mnogo je koristi koje dolaze od zagrljaja, ali je i jednostavno divno samo zagrliti svoju bebu. Ponekad roditelji to ne čine zbog raznih razloga, a većina su samo neistinite izreke kao ‘nemoj predugo grliti svoje dijete, naviknut će se…“

Tijekom vremena će dijete narasti i neće vam dati da ga grlite. Uživajte u trenutcima bliskosti što više možete.

3. Nisu snimali dovoljno videa i fotografija

Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako nemate mnogo fotografija. To neće utjecati na zdravlje vašeg djeteta ni na koji način. No vrlo je vjerojatno da ćete se u budućnosti htjeti prisjetiti nekih od najvažnijih trenutaka vašeg života i da ćete ih htjeti podijeliti sa svojom odraslom djecom. Mnogi roditelji žale što nisu više koristili kameru.

Nikada nećete pogledati snimku vatrometa koji ste nekada davno snimili, ali ćete više nego jednom htjeti pogledati snimku prvih koraka vašeg djeteta. Albumi su još uvijek najbolji način čuvanja fotografija i uspomena, bez obzira na svu tehnologiju.

VIDI OVO: 10 grešaka koje roditelji čine u odgoju djece

4. Nisu zapisali njihove prve riječi

Ovo su samo dobro uspomene. Možete živjeti bez njih, ali je bolje imati ih zapisane i sačuvane.

5. Nisu igrali dovoljno kreativnih igara

Ne kažemo da će vaše dijete postati veliki glazbenik ili umjetnik ako s njim igrate razne kreativne igre. Najprije, ako vašem djetetu date mogućnost da se okuša u raznim aktivnostima možda ćete otkriti koji su im interesi ili kakav talent imaju. Kasnije možete raditi na razvijanju tog talenta. Drugo, bilo kakva aktivnost, kao što je čitanje naglas ili igranje s plastelinom i igračkama pomaže im u razvoju inteligencije, mašte te povećava njihov vokabular. Ujedno, ojačat će se veza između vas i vašeg djeteta, a to može biti dovoljan razlog da nešto radite zajedno.

Iskusni roditelji često žale što nisu primijetili u čemu je njihovo dijete nadareno iako se neke sposobnosti javljaju u jako ranoj dobi. Pružite svom djetetu mogućnost da isproba različite igre i da čita što je više moguće.

6. Bili su previše strogi

Jedna je stvar nekoga izgrditi ako su nešto loše napravili, a druga je prigovarati za svaku sitnicu. Postoji popularan mit da osoba postaje uspješnija što se više od nje očekuje. No istina je da to može dovesti do potpuno suprotnog rezultata: problema s ponašanjem te ponekad i s razvojem. Naravno, to može dovesti i do loše veze s vašim djetetom.

Kazne za loše ocjene su isto tako štetne – na taj se način može smanjiti opći djetetov uspjeh. Kažnjavajte i nagrađujte djecu za stvari koje su zapravo važne. Jedinica i razbijena šalica nikada nikoga nisu učinile nesretnima.

7. Nisu marili za mišljenje svoje djece

Postoji neka povezanost između broja puta kada ste čuli izjave kao „premlad si da sam odlučuješ“ i „odrasli bolje znaju“ i činjenice da te izjave izazivaju negativne osjećaje. Uvreda djeteta nije najgore što se može u ovom slučaju dogoditi. Djeca čija se mišljenja često zanemaruju mogu odrasti u jako nesigurne osobe. To ima jako puno smisla: kako znati što želiš od života kada vam nikada nije dopušteno odlučivati za sebe?

Neka vaše dijete samo donosi odluke. Bolje je razgovarati o njihovim željama i objasniti im neke stvari nego ih ignorirati i limitirati.

VIDI OVO: 12 ključnih stvari za odgoj djece na kršćanski način

8. Nisu dovoljno usrećivali svoje dijete

Lijepe uspomene iz djetinjstva su najvrijednije stvari koje nam nitko ne može oduzeti. Više od toga, maleni odlasci na bilo kakve izlete ili odmore kasnije se mogu pretvoriti u nešto više: ako dijete odrasta u zdravom okružju i prima mnogo raznih podražaja iz raznih iskustva tada se aktivno razvija. Sretno dijete se lakše prilagođava kada odraste te lakše stvara nove veze.

Roditelji su često nostalgični o vremenu provedenom sa svojim djetetom. Uživajte i razmislite kako zanimljivo provesti vrijeme sa svojim djetetom. Neka vaše dijete ima što više sretnih trenutaka u svome životu.

9. Često su pratili tuđe savjete

Postoje ljudi koji jako vole dijeliti savjete čak i ako je to neprikladno, a mlade ih majke često slušaju. Kada vidite te „stručnjake“ često ćete čuti mnoštvo informacija o tome kako treba oblačiti, hraniti i obrazovati vašu djecu. No istina je da ste vi roditelj i da znate bolje od ikoga što je za vaše dijete dobro, a što nije. Naravno, možete ponekad poslušati nečiji savjet, ali to ne znači da ga se morate pridržavati.

Još jedna stvar, ne trebate dopustiti strancima da ukore vaše dijete ako je ono nešto loše napravilo. Uvijek trebate biti na strani vašeg djeteta i podržavati ga. Kada trebaju potporu trebaju znati da uvijek mogu računati na vas.

10. Nisu bili sa svojom djecom u najvažnijim trenucima njihova života

Neke se stvari nama ne čine ozbiljne, ali su ozbiljne za našu djecu. I svi ljudi, a pogotovo djeca, trebaju nekoga uz sebe u tim posebnim trenutcima. Čak i kada se čini da imate dobar razlog da propustite rođendansku zabavu vašeg djeteta, nemojte. U budućnosti će vam biti žao jer ćete shvatiti koliko ste važnih trenutaka propustili.

Odaberite vrijeme za ukrašavanje božićnog drvca, odlazak u kazalište ili posjet baki i djedu. Sve su te stvari jako važne. Kada djeca odrastu, ti će vam trenutci nedostajati.

NAJNOVIJE!