12 ključnih stvari za odgoj djece na kršćanski način

Roditelji, ovo su ključne stvari za odgoj djece, na kršćanski način, zbog kojih nikada nećete požaliti.

Ako ste roditelj, ova vam je slika dobro poznata: tri zrna graška, sada hladna, na malenom tanjuru ispred vašeg četverogodišnjeg djeteta čija je donja usna toliko ispupčena da gotovo može skupiti krokodilske suze koje teku iz njegovih očiju. Tada se zapitate je li to vrijedno borbe? (Gotovo ste sigurni da vam neće nedostajati taj dio roditeljstva).

Mnogo je drugih situacija koje ne možete dočekati da zaboravite. Bolni sati za kuhinjskim stolom dok se borite sa suzama i zadacima iz matematike, debate s vašim tinejdžerom/tinejdžerkom oko dečkiju/cura, zadaće i vožnje auta – ma gotovo u vezi svega. Svaka vas ta situacija podsjeća da roditeljstvo nisu samo leptirići i poljupci. No biste li išta mijenjali?

Ako ste novopečeni roditelj, pitate se što je ono glavno, najpotrebnije? Kada je riječ o roditeljstvu za čime najviše žale roditelji s iskustvom?

Mnoga se sjećanja stapaju jedno u drugo, no ja, kao i drugi roditelji koji imaju mnogo godina iskustva, mogu pogledati unatrag i odrediti što smo trebali učiniti drugačije. Pogled u prošlost je mnogo jasniji nego pogled prema budućnosti.

Imam listu stvari koje mislim da bih promijenila kada bih ponovno dobila dijete. Ta je lista kratka te nisam sigurna bih li je se u potpunosti pridržavala. Previše je ljubavi i znanja poteklo iz čuda roditeljstva, čak i kroz pogreške. Umjesto toga, podijelit ću 12 stvari koje ni malo ne žalim što sam činila, stvari koje su mi oduzele vremena i energije, ali je svaki trenutak toga bio vrijedan.

Ovo su savjeti za roditelje koje bih još i više koristila, da sam imala priliku (sa unucima). Za mene su ovo ključne stvari za roditeljstvo, na kršćanski način, zbog kojih nećete požaliti:

1. Uprljajte se i igrajte se s vašom djecom

Sportovi, bojanje, igre, lego kocke, lutke, bilo što. Budite dijete s njima. Provela sam nekoliko desetljeća igrajući hokej, Stratego i Fantasy Football. (Nisam sigurna jesu li moji dečki uživali igrati to sve sa mnom ili su cijenili što nikada neće biti zadnji ako igraju sa mnom). Kada vaša djeca postanu tinejdžeri ili odrasle osobe i dalje ćete se željeti družiti s njima i uživati u istim aktivnostima, tako da vrlo rano trebate započeti zajedničke aktivnosti i druženja. Naučit ćete kako oni razmišljaju i što im se događa u glavama dok se igrate s njima. Ujedno, zabavno je ponovno biti dijete.

2. Stvorite rutinu prije spavanja

Ne mislim na brzinsko idite u krevet iste sekunde i ne želim vas čuti do jutra. Iako je i to ponekad potrebno. Pročitajte im nekoliko knjiga i pustite ih da odugovlače zaspati. Kada su svijetla prigušena, a vi se ušuškate s njima u krevet, vaša će djeca otvoriti svoja malena srca. Nekako, samo tako što sam sjedila na njihovom krevetu prije spavanja omogućilo je mojoj djeci da se osjećaju slobodno razgovarati o vjeri, njihovim vezama i strahovima. Ponekad bih ostala tamo dok su usnivali te bih gledala njihove malene trepavice kako se spuštaju, a disanje im se produbljuje. Gledajući ih kako usnivaju bila sam ispunjena čuđenjem i zahvalnošću koje su mi dale snage za bitke u sljedećem danu.

3. Putujte na izlete i odmore

Ako imate malu djecu znate da putovanje može biti i dobro i loše. Djeca su previše uzbuđena, preumorna i pod utjecajem su šećera, a ujedno njihove uobičajene rutine više ne vrijede; roditelji se trude da dobiju ono što su platili i da stvore sjećanja. Odmori i putovanja mogu biti vrlo stresni, iako donose i mnoštvo nagrada. Usredotočite se na vaše zajedništvo; kao temelj postavite sigurnost, sreću i zabavu. Nije važno što radite ili gdje putujete te ne morate potrošiti mnoštvo novca da bi se zabavili.

4. Slavite rođendane

Neka rođendani vašeg djeteta budu velik događaj jer je to dan kada je vaše dijete u centru pozornosti. Naše su rođendanske proslave bile više u vezi iznenađenja, radosti i prijatelja, nego u vezi materijalnih želja. Stvorite sretna sjećanja koja vaša djeca mogu pohraniti u svoja srca i umove. Planirajte zabave i sve fotografirajte. Ti su dani bili savršena prilika da cijenite vašu djecu kao individue i da u njihovim srcima izgradite samopouzdanje i zajedništvo.

5. Odlazite na izlete

Poučna iskustva kao što su odlasci u muzej ili rekonstrukcije raznih bitaka osiguravaju bogate okolnosti u kojima dijete može razviti želju za iskustvenim učenjem. Kada vaša djeca odrastu u okolišu gdje su zabava i učenje jedna te ista stvar, vi ste zapravo dvostruko nagrađeni; djeca vam nauče uživati u svemu što rade (tj. vi ih ne morate neprestano zabavljati i smišljati igre) te ujedno saznaju važne informacije o znanosti, povijesti, umjetnosti, književnosti i ljudskoj prirodi. Kao njihov duhovni vođa, vi imate mogućnost uplesti Božju istinu u svako iskustvo – a to je nešto što oni možda neće moći dobiti u školi. Izlasci i izleti otvaraju rijetke prilike u kojima vaše dijete uči kako protumačiti svoju kulturu kroz Stvoriteljeve oči.

6. Prisustvujte treninzima, utakmicama priredbama i koncertima

Ponekad će vam se činiti da aktivnosti vaše djece (koncerti i sl.) nemaju kraja, ali su definitivno vrijedni vašeg vremena kao i vremena vašeg djeteta. Te aktivnosti služe jačanju identiteta i sigurnosti vašeg djeteta. Dok će djetetu biti potvrđeno da je dobro u nečemu, vaše prisustvovanje pokazuje vašem djetetu da je ono vrijedno vašeg vremena, da je vrijedno dugog i neugodnog sjedenja na vrućini ili hladnoći, da je vrijedno tuge dok gledate svoje dijete kako sjedi na klupi za vrijeme utakmice ili kada je pod velikom tremom. Vaše prisustvo govori: Ti si dragocjen, bez obzira jesi li uspješan ili ne.  Roditelji koji se pojave samo na najvažnijim utakmicama ili priredbama šalju poruku da im je stalo jedino do toga kako njihova djeca igraju ili nastupaju nego do njih kao osoba.

7. Neka vam crkva bude prioritet

Pokušajte crkvu postaviti kao obavezan i vrlo važan dio vaše obiteljske rutine bez da budete prestrogi. Mi nismo propuštali svete mise jer smo htjeli da naša djeca žele ići na misu nedjeljom i da osjećaju prazninu kada ne idu u crkvu. Iako postoji mnoštvo aktivnosti koje zaokupljaju obitelji u nedjelju u jutro, pohađanje mise treba biti navika – ne kako biste prekrižili obavezu s vaše dnevne liste – nego jer redovno pohađanje mise govori vašoj djeci da je tijelo Kristovo prioritet. Kršćanski prijatelji, ministriranje, svete mise i služenje su ključne komponente duhovnog rasta koji se ne može u potpunosti ostvariti izvan konteksta lokalne crkve.

8. Zajedničke misije

Vaša crkva i zajednica nude bezbroj mogućnosti za služenje koje će u vašoj djeci stvoriti osjećaj nesebičnosti i odgovornosti. Djelovanje među raznim kulturama će proširiti nazore vaše djece te će pojačati osjećaj zahvalnosti. Mi smo njegovali želju za služenjem tako što smo pozivali našu djecu (i ponekad zahtijevali) da s nama prisustvuju na raznim dječjim misijama, u raznim kampovima, na misijskim putovanjima, na pripremanju hrane, na prikupljanju namirnica za potrebite za vrijeme blagdana, na služenju starijima u njihovim domovima, na sponzoriranju djece u inozemstvu, i na još mnogo toga. Nije bilo važno što smo radili; mi smo pokazali našoj djeci kako da uživaju u služenju tijelu Kristovom i svijetu. Do vremena kada su naši dečki krenuli na fakultet, oni su pomagali i služili siromašnima i drugima u nepovoljnom položaju u mnoštvu zemalja i u našem gradu. Misije su ih promijenile.

9. Zahtijevajte da djeca odrađuju kućne poslove

Kako god odlučite podijeliti kućne poslove i naučiti djecu financijskoj odgovornosti, morate naglasiti da u obitelji svi članovi rade i pomažu jedni drugima kako bi svima bilo lijepo. Moja su djeca imala dnevne i tjedne odgovornosti i nisam ih plaćala da rade za mene. Obavljali su te poslove iz razloga što su bili dio obitelji. Davala sam im džeparac dok nisu napunili 13 godina, ali i taj je džeparac nosio odgovornost štednje, trošenja i darivanja. Sigurna sam da, kada se djecu plaća za obavljanje kućanskih poslova, ona odrastu u osobe koje će raditi nešto samo ako im se naredi i ako budu plaćeni. Htjela sam odvojiti te dvije lekcije.

10. Zahtijevajte poslušnost, iskrenost i poštovanje

Djeca mogu naučiti što je integritet tako što gledaju ponašanje svojih roditelja. Ako manipuliramo, potkupljujemo ili varamo našu djecu kako bi se pristojno ponašala, tada će vjerojatno odrastati tako što će biti dobri samo kada im to pogoduje. (Božjim rječnikom, to nije svetost, to je pogodnost). Ovo je pravi test: zahtijevajte poslušnost u svim situacijama, čak i prilikom kupnje namirnica. Da, svi smo bili u toj situaciji. Kolica su puna, a vaše trogodišnje dijete počne praviti scenu. Što trebate napraviti? Prenijet ću vam mudrost jedne starije mame: ostavite kolica i napustite trgovinu. Ili odite u auto i tamo disciplinirajte vaše dijete. Ako treba odite natrag kući. Nemojte mu kupiti slatkiš, prijetiti mu, udariti ga ili ga ignorirati. Disciplinirajte ga. Ako već niste primijetili, discipliniranje nikada nije ugodno. No lakše je podnijeti dijete koje se duri nego tinejdžera koji se buni. To definitivno vrijedi ostavljanja hrane u kolicima.

11. Podučavajte, učite i živite Bibliji

Nastavljamo s duhovnim navikama. Svaku večer čitamo priče iz Biblije, a u jutro pamtimo rečenice iz Biblije. Pjevamo vjerske pjesme te štedimo naš sitni novac za crkvu. Kada discipliniram svoju djecu zbog lošeg ponašanja, pokušam im citirati Bibliju kako bih im objasnila zašto je to ponašanje loše. Neprestano se referiram na hijerarhiju poslušnosti: Mama sluša Isusa, a ti moraš slušati mamu (tako slušaš i Isusa). Kada roditelji uzorom pokazuju kako služiti Isusu, djeca će naučiti da je kršćanstvo životni stil, a ne religija. Tada počnu shvaćati što je pravi kršćanski život.

12. Živite svoj život

Težite ispunjenju poslanja koje vam je Bog odredio. To nije lak zadatak jer vas život neprestano vuče k sebi. Kada su moja djeca bila malena, moj se život odvijao oko njih, a na neke načine to je još uvijek istina. No ja nisam živjela život za moju djecu. Ja živim za Božju slavu. Ta perspektiva sve mijenja. Djeca uče vrijednost stavljanja prioriteta na brak, službu i osobno zdravlje, te uče da je važno održati te prioritete u životu čak i ako to znači da će se njima morati ponekad reći ne. Volite svoju djecu bez da ona postanu jedini centar vaše obitelji. Rezultat će biti dvije odrasle osobe koje imaju odgovornost da svoju zajednicu učine boljim mjestom, u crkvi i izvan nje.

Kao roditelj ćete napraviti mnoge pogreške, tako da se nemojte usredotočivati na savršenstvo jer to nikada nećete postići. No možete voljeti svoju djecu i odgojiti ih da postanu odgovorne, pristojne i Bogu usmjerene osobe. To je pravi cilj roditeljstva. Roditeljstvo je u vezi Božje misije u svijetu.

Autorica: Sue Schlesman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!