pohlepa
Foto: Pixabay

Živimo u svijetu društvenih odnosa. Time mislim da naš svijet sačinjavaju zajednice ljudi koji žive, rade, igraju se i na mnogo načina međusobno dolaze u dodir. Svaki pojedinac ovog svijeta dobio je vlastitu volju. Svaki je naslijedio narav koja je, čini se, sklona sebičnosti, častohleplju, zadovoljavanju osobnih želja i želji da ga ostali pojedinci visoko cijene. Onda nije ni čudo da lošim ponašanjem stvaramo jedan drugome puno problema.

Jedan od najvećih problema u odnosima s drugima je problem pohlepe ili žudnje – želje za nečim što ima netko drugi. Želimo nečiju moć ili bogatstvo, ili položaj, ili prijatelje, ili talente – za sebe želimo najbolje od svega, čak i na štetu nekog drugog.

Posljednja od Deset zapovijedi upozorava protiv toga: Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni skuškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što pripada bližnjemu tvome (Izlazak 20,17).

Uspoređuješ li se uvijek s drugima i njihovim dostignućima? To može biti korisno u izvjesnom pogledu, ali može biti štetno ako u tebi neprestano podgrijava nemir i nezadovoljstvo. Trebaš li pokušavati dostići sve kojima se diviš. To nije nužno. Sigurno je da možeš učiti od drugih. Svi to činimo. Ali istovremeno moraš biti svjestan svojih ograničenja i prihvatiti sebe onakvim kakav jesi. Također budi svjestan svojih jakih strana i razvijah ih do maksimuma. Nemoj, međutim, težiti za nemogućim!

Ja mogu uživati u sviranju koncertnog violiniste, a da to nisam ja sam, odnosno da ga ne odbacujem. Mogu se diviti susjedovoj novoj kući ili automobili ili biciklu i radovati se s njim bez opterećenja težnjom da to i sam posjedujem.

Biblija nas uči: ”Radujte se s radosnima; plačite s onima koji plaču.” (Rimljanima 12,15). Žaliti nekoga nije teško, ali je ponekad teško biti radostan, osobito ako osjećaš ljubomoru.

Grijeh pohlepe može dovesti do drugih grijeha koji izazivaju probleme: do laganja ili krađe da bi došao do onog što želiš, gnjeva, kompromitiranja kršćanskog svjedočanstva, ljubomore, odbacivanja, mržnje, osvete, varanja. Nije čudo da je Bog u Deset zapovijedi uključio upozorenje protiv pohlepe.

Autorica: Dorothy L. Jons