Tko je bio Poncije Pilat?

U Bibliji se Poncije Pilat spominje samo u okviru suđenja i raspeća Isusa Krista

Poncije Pilat bio je rimski upravitelj Judeje pod carem Tiberijem od 26. do 36. godine po Kristu. Najpoznatiji je po svom sudjelovanju u odluci da se Isus razapne na križu.

Uz četiri evanđelja, Poncija Pilata je spominjao Tacit, Filon i Josip. Nadalje, „Pilatov kamen“ je otkriven 1961. godine, smješta ga se u 30. godinu po Kristu, a na njemu stoji opis Poncija Pilata u kojem ga se oslovljava „perfektom“ Judeje. Pilat je spomenut i u apokrifima, ali su oni napisani dosta kasnije.

Poncije Pilat u Bibliji

U Bibliji se Poncije Pilat spominje samo u okviru suđenja i raspeća Isusa Krista. Sinoptička evanđelja (Matej, Marko i Luka) opisuju Pilata kao neodlučnog kada je riječ o osudi Isusa.

Pilat je nazvao optužbe protiv Isusa neosnovanima (Luka 23,14) te je nekoliko puta izjavio da Isus nije kriv: „Ta što je on zla učinio? Ne nađoh na njemu smrtne krivice. Kaznit ću ga dakle i pustiti“ (Luka 23,22).

Pilata je savjest već mučila kada mu je supruga poslala hitnu poruku vezanu za Isusa. U poruci je molila: „Mani se ti onoga pravednika jer sam danas u snu mnogo pretrpjela zbog njega“ (Matej 27,19).

VIDI OVO: Pilatova žena: Tko je bila supruga Poncija Pilata?

Ivanovo evanđelje daje detaljniji prikaz suđenja, uključujući dodatni razgovor između Pilata i Isusa. Isus se naziva Kraljem te kaže da govori za Istinu. Pilat mu odgovara slavnim pitanjem: „Što je istina?“ (Ivan 18,38).

Pitanje je imalo mnoga značenja. Bili su u situaciji u kojoj je istina kompromitirana kako bi nevin čovjek bio osuđen. Pilat, koji navodno traži istinu, pita pitanje Onoga tko je Sam „Put i Istina i Život“ (Ivan 14,6). Ljudski sudac, zbunjen u vezi istine, je bio na rubu da osudi Pravednog Suca svijeta.

Je li Pilat proglasio Isusa Bogom
Foto: Wikipedia

Pilat je tražio kompromis – Isus ili Baraba?

Na kraju je Pilat tražio kompromis. Znao je da su Isusa predali religiozni vođe iz zavisti tako da se obratio rulji te je pitao koji „zločinac“ treba biti pušten, Isus ili Baraba? Vjerski vođe su tako uvjerili rulju da zatraže puštanje Barabe (Matej 27,20-21).

Pilat je pokleknuo pod političkim pritiskom te je zbog toga odobrio i bičevanje i raspeće Isusa: „Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne“ (Marko 15,15).

Pilat je iznad Isusove glave na križu dao da se napiše ono za što je Isus bio optužen: „Ovo je Isus, kralj židovski“ (Matej 27,37). Čim je Isus preminuo, Josip iz Arimateje je od Pilata zatražio Isusovo tijelo kako bi ga pokopali, a Pilat je odobrio taj zahtjev (Marko 15,53-54). Poncije Pilat se posljednje spominje kada određuje tko će čuvati Isusov grob (Matej 27,64-66).

VIDI OVO: Zašto je Isus bio razapet?

Poncije Pilat je ignorirao svoju savjest

Kratka pojava Poncija Pilata u Pismu je puna tragedije. Ignorirao je svoju savjest, nije poslušao savjet svoje supruge, odabrao je politički probitak pred iskrenošću, te nije bio u mogućnosti vidjeti istinu čak i kada je Istina stajala ispred njega.

Kada dobijemo priliku poslušati Isusa, što ćemo odlučiti? Hoćemo li Ga prihvatiti kao Kralja ili ćemo slijediti povike rulje?

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!