Odljubili ste se od svog bračnog partnera? Isus daje svoj recept kako se ponovo zaljubiti

Film koji je proslavio Marilyn Monroe jest Sedam godina vjernosti. Ideja koja se krije u pozadini filma jest ta da nakon sedam godina braka supružnici počnu osjećati da nešto nije u redu, ali to ne mogu opisati, a kamoli da znaju što učiniti. Često u to doba dolazi do preljuba.

Od svih bračnih problema s kojima sam se susretao u bračnim savjetovanjima, najčešći je da jedan od supružnika kaže: „Jednostavno ga/ju više ne volim.“ Iako postoji razlika između ljubavi i zaljubljenosti, svi mi čeznemo za time da budemo zaljubljeni. Parovi mi dolaze na bračna savjetovanja otkad sam postao pastor. Devedeset posto njih u braku je od dvije do sedam godina, iako su neki čak i trideset. Svi imaju isti problem – gubitak ljubavi.

Što kaže Biblija?

Nakon što sam to čuo doslovno stotine puta na mnoštvu bračnih savjetovanja, odlučio sam potražiti odgovor u Bibliji. Pronašao sam ga u Otkrivenju (2,1-5):

Anđelu crkve u Efezu napiši: Ovo govori onaj koji drži sedam zvijezda u svojoj desnici, koji hodi između sedam zlatnih svijećnjaka: Poznam tvoja djela, tvoj trud i tvoju postojanost. Znam da ne možeš podnositi zlikovce: iskušao si one koji tvrde da su apostoli, a nisu i ustanovio si da su lašci. Ustrajan si i neumorno si trpio za moje ime. Ali imam protiv tebe to što si svoju prvu ljubav ostavio. Prema tome, sjeti se odakle si pao, obrati se i opet počni činiti prva djela! Inače, ako se ne obratiš, doći ću k tebi i uklonit tvoj svijećnjak s njegova položaja.

U ovim recima, Isus Krist, nebeski Zaručnik, diktira pismo apostolu Ivanu za svoju Zaručnicu, crkvu u Efezu.

U prvom retku podsjeća je da je on slavni Sin Božji, Stvoritelj svijeta i Zakonodavac. Govori kako se kroz čitavu vječnost nije promijenio. On je prema njoj isti kao što je uvijek bio. U drugom i trećem retku pohvaljuje ju na njezinoj vjernosti, trudu, strpljenju i prijeziru prema zlu, doktrinalnom integritetu i neumornom radu za njega. Na početku četvrtog retka, međutim, mijenja se smjer i ton razgovora: „Ali imam protiv tebe to što si svoju prvu ljubav ostavio.“ Njezina ljubav prema Zaručniku se ohladila. Više nije onako žarka kao nekada. Odljubila se.

Kako će se mladoženja pun ljubavi, onaj koji ima sav autoritet po pitanju braka, nositi s tim problemom?

Na samom početku četvrtog retka daje iznenađujuću, suptilnu naznaku pristupa koji će odabrati. Pun je razumijevanja i strpljenja, ali je isto tako i uzrujan. Nije to mala stvar! Nanesena je nepravda i on će se obračunati s njom izravno i prilično oštro: „Ali imam protiv tebe to što si svoju prvu ljubav ostavio.“. Imam nešto protiv tebe. Podižem protiv tebe ozbiljnu optužbu. Taj izraz „protiv tebe“ teška je terminologija. To je ozbiljna optužba, ali ne i neka za koju nema lijeka. U petom retku Isus daje svoj recept kako se ponovo zaljubiti koji se sastoji od tri točke:

„Prema tome, sjeti se odakle si pao, obrati se i opet počni činiti prva djela!“

1. Pokaj se i obrati

Zašto Isus koristi takve riječi kao ‘obrati se’? Zašto se odljubljivanje smatra grijehom? To može biti samo zato što predstavlja duhovni problem. Budući da je Bog ljubav i izvor ljubavi, samo on može dati pravu ljubav. Kada proces integracije i nesebičnog ispreplitanja dviju osobnosti počne kolabirati, to je zato što je nestalo Božje agape ljubavi.

Da bi se ponovo zaljubili, morate biti u potpunosti iskreni sami sa sobom i vratiti se svom odnosu s Bogom. Kada ste skrenuli s puta? Kada ste se počeli odljubljivati od njega? Kada se vaše srce počelo hladiti? Obično ćete nedostatak ljubavi prema supružniku moći povezati s gubitkom ljubavi prema Bogu. Jedna od najtežih stvari koje ćete ikada morati učiniti je tražiti Boga oproštenje zbog toga što ste se odljubili od njega. Hajde, budite iskreni pred Bogom i priznajte mu to. Neka njegova ljubav poteče kroz vas. Tek će tada moći poteći dalje od vas prema vašem supružniku.

Biblijsko pokajanje također uključuje promjenu smjera. To znači vratiti se natrag na pravi put i početi ponovo činiti ono što ste činili. Vratite se onamo gdje se događa duhovni rast: u crkvu, u Božju riječ i u molitvu. Možemo biti sigurni u njegovo obećanje koje kaže: „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan, oprostit će nam naše grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti“ (1 Iv 1,9).

2. Sjeti se

„Sjeti se odakle si pao“. Sljedeći korak u propisanom receptu koji Krist daje svojoj Zaručnici jest da uloži sav svoj mentalni napor kao saveznika u povratku izgubljene ljubavi.

Novozavjetni pisci govorili su o pozitivnom razmišljanju prije no što je ova generacija uopće čula za taj pojam:

Uostalom braćo, sve što je čestito, što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubezno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno, to neka bude sadržaj vaših misli. Ono što ste od mene naučili i primili, što ste od mene čuli i na meni vidjeli, to nastavite činiti, pa će Bog, izvor mira, biti s vama! Uvelike sam se obradovao u Gospodinu jer je napokon procvalo vaše zanimanje za me. Istina, vi ste ga i prije imali, ali niste imali prigode. Ne govorim ovo natjeran oskudicom, jer sam u prilikama u kojima sam naučio biti zadovoljan svojom sudbinom.“ (Fil 4,8-11)

To je dobro, pozitivno razmišljanje i Isus nam to zapovijeda kao dio svoj recepta za ponovno zaljubljivanje. Ponovo proživite svaku riječ, svaki događaj, izlazak, poljubac i dodir iz vremena kada ste se zaljubljivali u tu osobu. Sjetite se svog vjenčanja prisjećajući se svakog trenutka, svakog cvijeta, svakog obećanja. Prisjetite se radosti koju ste osjećali kada ste izlazili iz crkve, uzbuđenja prve bračne noći, ekstaze medenog mjeseca. Prisjetite se onog prvog stana u kojem ste živjeli, prvog puta kada ste išli zajedno kupovati namirnice.

Prisjećajte se toga iznova i iznova. Prisjetite se kako ste se osjećali, svih svojih nada i snova. Usredotočite se na to i postupno će se u vašem srcu roditi želja da to ponovno proživite, da pokupite slomljene djeliće svojeg ljubavnog odnosa i ponovo ljubite.

3. Ponavljate

Poznavanje onoga što moja žena voli dokazuje bliskost našeg odnosa. Odluka da činim ono što ona voli iskazuje joj moju ljubav.

Činiti prva djela je jasan uvjet koji pred vas stavlja ovaj dio recepta. Neki od vas će vjerojatno reći: „Hoćete reći da trebam glumiti, da reagiram kada mi se to ne da, da govorim ono što ne mislim i činim ono što ne osjećam?“. Odgovor je jedno empatično ‘DA’. Nemojte se usredotočiti na to da osjećate nešto prema svom supružniku – učinite nešto za nju/njega. Ljubav je nešto što činite.

Možete ponovo osjetiti ljubav

Što se psihološki i terapeutski događa kada se duša obrati Gospodinu, um samome sebi, a djela se usmjere prema povrijeđenom supružniku? Možete se ponovo zaljubiti.

Kada se cijelim bićem posvetite ponovnoj izgradnji slomljenog odnosa, primijetit ćete reakciju svog supružnika. Ispočetka bi mogao/la biti sumnjičav/a. Druga reakcija će biti stav vašeg supružnika prema vama kao novoj osobi. Vaš će supružnik postati nova osoba koju ćete moći lakše voljeti. Ako se odnos pokvario, onda se niti jedna strana ne ponaša kako bi trebala. Obje strane samo reagiraju. Pojavljuje se začarani krug u kojem se više ne zna što je uzrok, a što posljedica i nema jednostavnih rješenja. Netko mora preuzeti inicijativu i slomiti taj krug.

Je li to vrijedno truda za vas? Jesu li spasenje vašeg doma, stabilnost vaše djece, svetost vašeg predanja i posvećenje vlastitog bića i odnos s Bogom vrijedni tog truda? Nitko ne može odgovoriti na ovo pitanje umjesto vas. Možete se ponovo zaljubiti, ali lijek je malo gorak. Recept nije blag, ali djeluje ako smatrate da je vrijedan toga.

Izvor: Obiteljskizivot.com

NAJNOVIJE!