4 poruke Estere koje vrijede i za današnje generacije

Knjiga Estere doslovno moli da se njezin sadržaj stavlja na internet. Ona sadrži sve ono što naša kultura ispunjena glamurom voli: raskoš na razini Gatsbyja, buntovništvo, razvrat, spletkarenja, osvetu i posebno snažnu heroinu.

Ovo je isto tako pravo vrijeme za crkvu da pobliže prouči Esteru. Ako ste njezinu priču čitali dok ste bili mlađi vjerojatno vam je ovo ostalo u sjećanju: Estera u priči pobijedi na natjecanju izbora ljepote, nakon čega svoj položaj kraljice iskoristi kako bi spasila Židove od zle sudbine koja im se spremala.

No ponovno čitanje priče u odrasloj dobi otkriva neke zapanjujuće detalje, bez obzira na to što se ne radi o holivudskom filmskom hitu. Upravo ti događaji doveli su do ”natjecanja u ljepoti”; kralj Ahasver trebao je novu kraljicu. Svoju prvu ženu je odbacio iz razloga što je odbila plesati ispred njegovih razuzdanih prijatelja. Stoga, kralj izdaje uredbu u kojoj piše kako svaki muškarac treba biti ”gospodar” svoga doma te okuplja sve neudane žene u kraljevstvu za svoj osobni harem. Ispostavilo se da je to natjecanje bilo nešto drugo; radilo se o seksualnoj audiciji; noć provedena s kraljem pokazala bi vrijednost žene, nakon čega bi sve one koje su izgubile u natjecanju bile konkubine u haremu.

U knjizi Estere, degradacija žena djeluje tako uobičajeno da to može biti teško za čitati. Ako ne razumijemo poruku otkupljenja o kojoj Bog govori kroz cijelu Bibliju, ne možemo se povezati s kulturom i vremenom u kojoj se priča odvijala, a kada imamo problema s određivanjem literarnih stilova, dijelovi onoga što pročitamo u Bibliji mogu u nama pobuditi snažne reakcije i dovesti do velikih pitanja.

No Bog daje još više radosti. Dok pobliže proučavamo ove retke, pronalazimo utjehu evanđelja za mnoge naše frustracije. Apostol Pavao piše: „Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi“. (2. Timoteju 3, 16) To uključuje i biblijske pripovjesti, čak i one priče koje teško možemo razumjeti.

Evo četiri pravila iz Esterine priče za ohrabrenje i izazov ovoj generaciji vjernika.

1. Bog ne odobrava nasilje nad ženama.

Započnimo prvo s velikim pitanjem. Iako osobno ponekad čeznem za jednostavnim ”tako reče Gospod”, što bi ponudilo izravnu osudu uznemirujućih detalja, Biblija je suptilnija. Zbog našeg modernog pogleda na svijet može izgledati kao da se zlu dopušta da prođe nekažnjeno, no puno toga se odvija dublje, ispod površine.

Važno je ako se prisjetimo kako biblijska pripovijest ima i povijesnu i literarnu dimenziju. Tekst je pažljivo posložen od strane autora. U Knjizi Estere, razlozi zbog kojih je kraljica Vašti odbila sudjelovati u kraljevoj gozbi, opisani su kako bi nam pokazali u kako teškoj će se situaciji pronaći Estera. Kako se radnja odvija, tako vidimo da pripovjedačev glas u upravnom govoru pokazuje kako su se likovi našli u situacijama koje nisu u njihovoj kontroli. Biblijski pripovjedači rijetko kada govore o motivima. Umjesto toga, ostavljeni smo da sami prosudimo unutarnje motive postupaka svakog od likova.

VIDI OVO: Tri nevjerojatne lekcije koje nas Estera uči o čekanju, vezama i braku

U isto vrijeme, pomaže ako priči dodamo našu Bogom-danu maštu kako bismo pažljivo promotrili iskustva ljudi koji su bili umiješani. Dok sama pokušavam zamisliti prizore Mordokajevog doma, srce mi se ispunjava tugom. Tekst jednostavno govori: „Poslije smrti njezina oca i njezine majke Mordokaj je uze k sebi kao kćerku“. (Estera 2, 7) No kada su glasine o kraljevskoj uredbi prvi puta došle do nje? Što je Estera radila kada su stražari pokucali na njezina vrata? Je li tkala, slušala priču ili se smijala na šalu? Je li ona znala da stražari dolaze po nju? Je li bila spremna za ono što ju očekuje? Je li ona na to gledala kao na bijeg ili se bojala utamničenja? Osobno imam puno pitanja, ali sve što imamo je jedna kratka rečenica. Razmotrimo detalje koje pripovjedač opisuje.

Estera je prognana Židovka, protjerana iz svoga doma. Ona je također siroče, protjerana iz svoga prvog doma. Sada, po treći puta, bit će protjerana iz doma svoga ujaka i dovedena u kraljevu palaču. Bit će sakupljena kao inozemno blago. Odoše svi snovi koje je možda imala o tome kako će paziti na nasljedstvo svoga naroda. Sada, u okovima kralja, nije imala nadu u vezi ispunjenja svoga poziva.

U isto vrijeme, možemo se pitati zašto Mordokaj nije sakrio svoju rođakinju, zašto je Estera bila toliko spremna zatajiti svoju narodnost ili kakvu vrstu religijskog kompromisa je trebala učiniti kako bi sudjelovala u haremskom ”natjecanju”? Što je to Bog radio ovdje?

Kao što će vam reći svaki producent, najbolje priče imaju nemoguće zaplete. To je ono što vidimo kod Estere. Pisac želi da vidimo okrutnost i nasilje kod ovog kralja, kako bismo vidjeli Božje kraljevstvo kao veliko olakšanje. On želi da vidimo najdublji očaj iz kojeg je Bog izvukao Esteru kako bi obavila Njegovo dobro djelo. Pisac želi da osjećamo bol nepravde i pobjedu Božje pravde. Dok pažljivo gledamo u oči Esterine boli i dok možda tada vidimo vlastitu bol, tekst nas upućuje naprijed, prema Božjem konačnom, slatkom otkupljenju po Kristu.

2. Bog nudi savjet koji trebamo.

Nakon što dođe u palaču, ispituje se Esterin karakter. Ona dobiva naklonost u očima svih službenika, kralja i svih onih koji ”su je pogledali”. (2, 16) Hožemo li osuditi Esteru zbog toga što je izmanipulirala sustav? Zbog toga što je sudjelovala u nesvetom savezu? Vidimo li je kao bespomoćnu žrtvu, potlačenu od strane moći-opsjednutog kralja? Ili je vidimo kao nametljivu Židovku, koja zanemaruje zakon svoga naroda?

Ako na trenutak suspregnemo osudu, vidjet ćemo kako za Esteru postoji veći plan. Moramo se sjetiti toga da su svi biblijski likovi grešnici kojima je potrebna Božja milost. Umjesto pogađanja koji su njezini motivi, mene osobno privlače određena ponavljana u tekstu. Estera sluša Mordokajeve savjete o tome da sakrije svoju narodnost. Sluša Hagajeve savjete o tome što donijeti kralju. Ona sluša Mordokaja dok on otkriva urotu protiv kralja i kada je potiče na to da govori u ime naroda. Tekst nam govori: „Estera se i dalje držala svih Mordokajevih uputa kao kad se nalazila pod njegovim skrbništvom“. Tražila je savjet usprkos vrlo kompliciranim okolnostima koje nisu bile u njezinoj kontroli, a Bog ju je izgradio u ženu snažnih uvjerenja.

Kralj Ahasver je ovdje suprotnost. One se ponaša u skladu s onim što od njega očekuju njegovi prijatelji. Oni bliski njemu svoje rečenice počinju sa ”ako je kraju drago” ili ”ako to zadovoljava kralja”. Ahasver sluša one koji mu govore ono što on želi čuti. On je predstavljen kao netko koga ne zanima mudrost ili istina, jer on samo želi potvrdu i hvalu.

Iako nam baš i nisu jasni savjeti koje Estera sluša, jasno se vidi razlika između Božjeg naroda i perzijskog prijestolja. Božji način trebamo vidjeti kao dobar način i Božji narod podignut, čak i onda kada Ga ne slijede savršeno. Esterina nas priča potiče na pitanje: u kojoj smo mi momčadi? Slijedimo li Gospodina ili ono što kaže ovaj svijet?

Naš trud kako bismo slušali mudre savjete trebao bi započeti sa Stvoriteljem mudrosti. Mudar savjet može doći od različitih izvora; kršćanskih prijatelja, bogobojaznih pastora, čak i svjetovnih stručnjaka i predstavnika svjetovnih zakona; no naš konačan izvor je sam Bog.

3. Bog je stvorio muškarce i žene da rade zajedno.

Na vrhuncu priče vidimo ogroman kontrast između kraljice Vašti i kraljice Estere. No to možda nije na ono što mislite. Ovdje se ne radi o priči o lošoj, neposlušnoj ženi nasuprot dobre, bogobojazne žene. Tu se uopće ne radi o kontrastu žena. Umjesto toga, vidimo dva različita partnerstva; Vašti i Ahasver u suprotnosti sa Esterom i Mordokajem.

Kralj Ahasver i Vašti predstavljaju sukob vođen grijehom, kakvog očekujemo između supružnika nakon pada. Oni djeluju odvojeno. On zapovijeda Vašti da pokaže svoju ljepotu. Ona se bori protiv njegovog autoriteta, a on osmišljava zakon kako bi je mogao kontrolirati. Njihov brak je samo na papiru partnerstvo, a zapravo je ispunjen sukobom, pobunom i željom za dominacijom.

Estera je pokazala drugačiji način; ne u braku sa Ahasverom, što tekst ne opisuje, već u svom partnerstvu s Mordokajem. Estera poštuje mudrost njezinog rođaka. Njezina odanost se pokazuje svakoga dana u vremenu njezinog dvanaestomjesečnog postupka uljepšavanja. Tada, kada Haman odlučuje pobiti Židove, Mordokaj se obraća Esteri za pomoć. On zna da je Bog možda odredio njezinu svrhu za ”vrijeme kao što je ovo”. (4, 14) Ona prihvaća izazov, iako bi je molba kralju mogla stajati života, nakon čega ona Mordokaju postavlja svoj zahtjev: da organizira post među Židovima. Mordokaj je učinio ”sve što mu je Estera zapovijedila”. (3, 17) Na kraju, Bog koristi Esterin i Mordokajev trud ispunjen vjerom i suradnjom kako bi spasio svoj narod. Estera je riskirala svoj život kako bi razotkrila Hamanov genocidan plan i pravda biva izvršena. Haman i njegova obitelj bivaju obješeni na istim onim vješalima gdje je on želio objesiti Mordokaja.

Duboko me pogađa tragedija pojedinih feminističkih ideologija koje kažu kako su muškarci problem i kako je najbolje rješenje za njih ne imati posla s njima ili ih gaziti. Problem grijeha je puno dublji i puno kompleksniji od lošeg ponašanja nekolicine muškaraca ili sistematične nejednakosti koja je išla iz generacije u generaciju. Ondje gdje nas zmija okrene jedne protiv drugih, Biblija pokazuje nevjerojatne blagoslove koje dobivamo kada zajedno radimo za dobrobit čovječanstva. Sve otkako je Bog nadjenuo ime Evi ”ezer”; pomoćnicom u bitci Adamu, Njegov plan za muškarce i žene u Njegovoj crkvi bio je suradnja u svemu što Bog odredi.

VIDI OVO: Je li Estera imala seks s Ahasverom prije nego što su se oženili?

Zahvaljujući Kristovom otkupiteljskom djelu, mi smo sada posvojeni u Njegovu obitelj i u odnosu smo jedni s drugima kao braća i sestre. Poput zdrave obitelji, dužni smo pomagati jedni drugima, u skladu s mogućnostima i ulogama. Učimo kako biti podrška jedni drugima i kako ići van u svijet, gdje trebamo širiti Božju Radosnu vijest.

4. Bog vas nije zaboravio.

Estera je jedina knjiga u Bibliji u kojoj nema izravnih Božjih djelovanja. Iako se ovo odstupanje može činiti čudnim, literarni izbor je briljantan. Za vrijeme razdoblja progona, Židovi su osjetili kao da ih je Bog napustio. Ipak, kroz zaplete i rasplete Esterine priče, pisac pokazuje Božju nadnaravnu prisutnost. Toliko ”slučajnosti” izgledale su nevjerojatno tada kao što i nama izgledaju danas. Esterin uspon, Mordokajevo otkriće urote, Hamanovo ironično ponižavanje; tko bi osim Najvišeg mogao osmisliti takvu sveukupnu mrežu fabule?

Iako se možda možemo pitati koji su Esterini motivi, ono što ne vidimo jest ništa u vezi njezina srca. No na kraju, Bog je junak koji radi iza scene kako bi osigurao sigurnost svog naroda kroz osobu koju nitko nije očekivao. Nema nikakve logike za Esterin uspjeh, no Bog voli koristiti slabe stvari iz svijeta kako bi posramio snažne.

Knjiga Estere ne služi nam kao pokazatelj kako se ponašati u moralno sumnjivim situacijama. Ona nam služi kao pokazatelj Božjeg stava bez obzira na sve.

Žene, isto apsolutno vrijedi i za vas. Sve one situacije kada ste osjetile nepravdu, kada ste osjetile oči izopačenosti i kolutanje očima, čak i usred nasilja i zlostavljanja; Bog vas nije zaboravio. Ne govorim ovo tek tako. Naš Bog djeluje usprkos slomljenim sustavima i okrutnosti grešnika. Možda osjećate kao da ste prognane u stranu zemlju u kojoj ste nepoznate, no Bog ne zaboravlja svoj narod.

Mi služimo Bogu koji sve može okrenuti na dobro onima koje je pozvao prema Njegovoj svrsi. (Rimljanima 8, 28) Iako ovaj stih može zvučati banalistički, Esterina priča nam dopušta da vjerujemo u to. To je bilo istina za nju i istina je i za vas danas. Bog može upotrijebiti vašu patnju, moju patnju i iskoristiti je za nešto dobro. Kroz Krista, Bog djeluje kako bi od mrtvih stvari ponovno načinio žive stvari, a to uključuje i dijelove vaših srca i tijela za koje mislite da im nema pomoći.

Možemo vjerovati da, iako se čini kao da Boga nema u našim pričama, On djeluje iza scene. On nikada ne napušta svoj narod.

Borite se s tekstom

Dok razmišljam o svojoj vlastitoj prošlosti i pričama žena koje poznajem, mnoga moja pitanja o Esteri ostaju i dalje neodgovorena. Što s nepravdom koja je učinjena kraljici Vašti? Što se na kraju događa s Esterom? Zašto Bog ne uništi kralja Ahasvara zbog njegove zloupotrebe moći? Možda vi imate još pitanja.

Žene, nastavite postavljati ova teška pitanja. Ona su blagoslovi našim crkvama, izazov za sve nas da dublje kopamo u moćnu otkupljujuću poruku evanđelja. Sva teška pitanja možemo donijeti ispred Pisma. Ponekad, dok naša pitanja ostaju neodgovorena, Bog koristi naša vjerna pitanja kako bi pokazao svoje vlastite osobine, zbog kojih ostajemo zapanjene.

Autorica: Meredith Storrs; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net.

NAJNOVIJE!