Posljedice grijeha protiv Duha Svetoga

Grijesi protiv Duha Svetoga su vrlo ozbiljni jer njima ugrožavamo duhovno zdravlje i vječnu sudbinu. Ovo su zastrašujuće posljedice grijeha protiv Duha Svetoga:

1. Bog prepušta čovjeka samom sebi, prestaje se objavljivati onima koji Mu se opiru i tako gube i onaj trak svjetlosti koji su u početku imali. Neposredno prije bogohulnih primjedbi Židova, Isus odbija učiniti čudo i počinje govoriti u usporedbama (tj. neizravnim jezikom) koji objašnjava jedino svojim učenicima.

Znak traži pokvareni i preljubnički naraštaj, ali mu se neće dati drugi osim znaka Jone proroka (Mt 12,38-39). Isus odgovori učenicima: Vama je dano da upoznate tajne kraljevstva nebeskog, a njima nije dano… Njima govorim u usporedbama (Mt 13,10-13).

VIDI OVO: HULA: Najopasniji grijeh kojeg osoba može počiniti

2. Srce čovjekova otvrdnjava. Nije Bog, nego čovjek taj koji prvi svojevoljno otvrdnjava srce. Tko god čuje Božji poziv i odbije ga, otvrdnjava svoje srce (Heb 3,7-8). Ako, međutim, čovjek ustraje u odbijanju Duha, Bog konačno otvrdnjava čovjekovo srce (učvršćuje ga u njegovom stavu); on to čini tako što napušta čovjeka i prestaje mu govoriti Duhom (vidi Izl 8,15; 9,12).

Zato, kako veli Duh Sveti: Danas kad čujete glas njegov, ne otvrdnite srca svoja (Heb 3,7-8).

3. Nemoguće se obratiti. Obije li netko potpuno božansku pomoć, prestat će osjećati postojanje grijeha u svom životu, a tu svijest proizvodi Duh, te neće moći doći Kristu. Judina grižnja savjesti i Ezavove suze, posljedica su zanimanja za sama sebe, prije nego žalost zbog počinjena grijeha.

VIDI OVO: 6 stvari koje će vam se dogoditi ako odbijate upozorenja Duha Svetoga

… pa ipak otpali, pet obnoviti (za to) da se obrate, njih koji za svoj vlastiti račun razapinju (Heb 6,6). Ušima će slušati, a neće razumjeti; očima će gledati, a neće vidjeti. Jer je otvrdnjelo srce ovog naroda; uši mu otvrdnule, oči se zatvorile – da očima jednom ne vidi, da ušima ne čuje i srcem ne razumije, pa da se obrati da ga ozdravim (Mt 13,14-15).

4. Nemoguće je uzvjerovati (Iv 5,44; 12,39-40) jer Bog ih učvrćuje u njihovom stavu. Zato nisu mogli vjerovati, jer Izaija također reče: Oslijepi im oči (Iv 12,39).

5. Više nije moguće dobiti oproštenje, zbog toga što su odbacili izvor oproštenja – Krista.

Ali tko pogrdi Duha Svetoga, taj neće imati oprosta više nikada, nego će biti opterećen vječnim grijehom. Ovo reče jer su govorili: Ima nečistog duha (Mk 3,29). Ako, naime, svojevoljno griješimo pošto smo jasno upoznali istinu, ne preostaje nam više žrtva za grijehe, nego strašno iščekivanje suda i osvetnog bijesa vatre koja će progutati protivnike (Heb 10,26-27).

Autor: Stephen Etches; iz knjige ”Sustavna teologija” (UTBP Krapina)