5 katastrofalnih posljedica preljuba

Samo je nekoliko grijeha koji imaju veće posljedice od izdaje koju predstavlja preljub.

Posljedice preljuba su velike, a potencijal da mnoge duše budu izgubljene zbog samo jednog dijela preljuba, prevelike su posljedice da bi Bog, a samim tim i mi sami, tolerirali taj grijeh.

Nije neuobičajeno da se vidi da netko, bilo na televiziji ili na filmovima, temu preljuba pretvara u šalu. Bilo je čak filmova u kojima je preljub korišten kao “komična” primjesa.

U stvarnosti je preljub i te kako razarajuć i to s dalekosežnim posljedicama. Samo je nekoliko grijeha koji imaju veće posljedice od izdaje koju predstavlja preljub.

Toliko napora se ulaže u dokazivanje kako je “dogovoren odnos” između dvoje odraslih ljudi bezopasan, mada je mnogo više onih koji to nisu odobrili, a bivaju povrijeđeni ovim moćnim grijehom. Društvo, crkva, djeca i nevini supružnici također su ugroženi dijelom koje nije bezazleno već nadmoćno opasno.

Posljedice preljuba na društvo

Posljedice preljuba na mnogo načina dopiru i do samog društva. Može li tko osporiti činjenicu da je rastući preljub oslabio ovaj narod? Više je nego jasno da Bog uvijek napušta narod koji odbacuje Njega i Njegove zakone (vidi Amos 1 i Amos 2), a Njegovi zakoni jasno osuđuju preljub (1 Korinćanima 69-10, Hebrejima 13,4). Neizbježno je da narod čiji nemoral tolerira preljub do te mjere da ga gotovo ohrabruje, bude odbačen od Boga.

Narod kojeg Bog odbaci onda postaje sve gori i gori jer grijeh ne samo da je počinjen, već se i potvrđuje kao pravedna druga alternativa. Neki su spremni ići toliko daleko da kažu da Bog odobrava njihov grijeh (Zvuči li vam poznatom ova izjava: “Zar Bog ne želi biti sretan?”). Ovaj put ka propasti napada samo srce društva.

VIDI OVO: 8 znakova da je vaš supružnik počinio emocionalni preljub

Posljedice preljuba na crkvu

Bilo bi lijepo kada bi se moglo reći da crkva ostaje izvan utjecaja grijeha preljuba, ali nažalost to nije slučaj. Mnoge su crkve podijeljene zbog gorčine preljubnika a čak i onda kad crkva preživi izdaju, ožiljci mogu biti dugotrajni s obzirom da su i drugi kršćani pogođeni lažju i licemjerjem onih za koje su vjerovali da su istinski vjernici. Duše prijatelja tih osoba koji su blisko upoznati sa situacijom, također su ugrožene poniženjem grijeha i njegovim obeshrabrujućim posljedicama.

Starješine crkve i propovjednici koji provedu sate i sate u savjetovanju meditirajući i žaleći zbog grešnih djela preljubnika, postaju sve više obeshrabreni kršćanima koji jednostavno odbijaju učiniti što je ispravno.

Ono što najviše uznemirava je činjenica da je posljedica tog grijeha ponekad još veća. Naime, kad preljub počini netko iz rukovodstva crkve, šteta je čak i veća, te ponekad rezultira još više izgubljenih duša iz razloga što slabiji kršćani onda odbijaju vjeru s obzirom na ono što su vidjeli kod svojih vođa.

VIDI OVO: U braku ste, a zaljubili ste se u drugu osobu – što trebate činiti?

Posljedice preljuba na djecu

Najtužnije žrtve preljuba su djeca iz tih slomljenih brakova. Mnoge studije su pokazale da djeca razvedenih roditelja, pogotovo u slučajevima gdje je razvod uslijedio kao posljedica preljuba, imaju poteškoća da vjeruju drugima. Taj nedostatak povjerenja, kao što se može i zamisliti, posebno se proširuje na bračne partnere ili potencijalne bračne partnere.

Mnoga ova djeca budu ogorčena onim što su učinili njihovi roditelji, da neki čak krive Boga što je to dopustio, što kao rezultat ima distancu u jedinom odnosu (s njihovim Stvoriteljem) koji ih može izvući iz tamnih dubina uzrokovanih ovim strašnim grijehom. Zadovoljstva grijeha, ako se usporede s neizrecivom izdajom koju ti maleni osjećaju, jednostavno nisu vrijedna svoje cijene.

VIDI OVO: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

Brakovi

Najočiglednija posljedica preljuba je izdaja bračnog partnera. Da ovaj grijeh ima razarajuće posljedice najbolje se vidi u tome što je preljub termin koji Bog upotrebljava kako bi opisao svoj narod kad Mu je nevjeran (Jeremija 3,8, Izaija 1,21, Otkrivenje 3,20-22). Iako je istina da nevina strana ne mora nužno tražiti razvod od preljubnika, teško je zamisliti bilo koji grijeh koji bolje razbija enje, zajedništvo i ljubav koje bi brak trebao gradi.

Izjaviti ljubav i poštovanje prema nekome drugome au isto vrijeme pogaziti to isto obećanje, destruktivno je i pokvareno kao bilo koji drugi teški grijeh koji ljudsko biće može učiniti.

Posljedice preljuba na duše

Najpogubnija posljedica grijeha je u činjenici što će duše biti izgubljene. Već smo vidjeli da Bog osuđuje preljub (Hebrejima 13,4) i oni koji počine ovaj grijeh sigurno će biti izgubljeni (1. Korinćanima 6,9-10), ako se za to ne pokaju. Dakle, konačna posljedica preljuba je vječnost u paklu za grešnika i to je uistinu tragično.

Posljedice preljuba su velike, a potencijal da mnoge duše budu izgubljene zbog samo jednog dijela preljuba, prevelike su posljedice da bi Bog, a samim tim i mi sami, tolerirali taj grijeh. Crkva mora hrabro istupiti i govoriti protiv tog bezobzirnog, odvratnog i razarajućeg grijeha.

Autor: Rusty Miller