Poslušnost Bogu je važnija od obreda, žrtava i prinosa
Foto: Pixabay

Poslušnost Bogu je važnija od svih obreda, žrtava i prinosa. On traži našu poslušnost, a on će se pobrinuti za sferu našeg utjecaja. 

“Gle, poslušnost je bolja od žrtve, pozornost od ovnujske pretiline.” (1. Samuelova 15,22)

Božje upute kralju Šaulu dovoljno su bile jasne. Udari na Amalečane i zatri sve što imaju. Sve njihovo. Ne uzimaj od njih plijena. Ali Šaul je poštedio kralja Agaga i najbolje ovce, goveda, ugojenu stoku i jaganjce.

Kad je Samuel ujutro susreo Šaula u Gilgalu, ovaj mu je s pouzdanjem objavio da je točno izvršio zapovijed Gospodnju. Upravo tog trena zbor u staji započeo je svoj oratorij – ovce su zablejale i krave zamukale. Vrlo nezgodno.

Samuel je naravno htio znati kako to da ovce bleje ako ih je Šaul sve pobio. Kralj je onda za svoju neposlušnost pokušao okriviti narod i opravdati ga vjerskim razlozima. Rekao je: “Narod je poštedio najbolje ovce i goveda da bi ih žrtvovao Gospodinu.”

To je bio trenutak kad je čuo kako je Božji prorok zagrmio riječima osude: “Gle, poslušnost je bolja od žrtve, pozornost od ovnujske pretiline. Jer buntovnost je kao grijeh vračanja, a nepokornost kao bezakonje i [idolopoklonstvo].”

Poslušnost je važnija od obreda, žrtava i prinosa. Jednom sam čuo za obitelj koja se prema svojoj majci za njena života odnosila s hladnim prezirom i neposlušnošću. Ali kad je umrla, obukli su njeno tijelo u originalnu Diorovu haljinu. Prezira vrijedan i beskoristan pokušaj iskupljenja za godine buntovništva i neljubaznosti!

Često čujemo ljude kako brane neki nebiblijski stav ili nebiblijski savez tvrdeći da će se na taj način postići mnogo širi utjecaj. Ali Bog se ne da prevariti takvim lažnim racionaliziranjem.

On traži našu poslušnost, a on će se pobrinuti za sferu našeg utjecaja. Istina je da kad smo neposlušni, naš je utjecaj negativan. Samo hodajući u zajedništvu s Gospodinom možemo na Božji način utjecati na druge.

William Gurnall rekao je: “Žrtva bez poslušnosti je svetogrđe.” A još je gore kad svoju neposlušnost prikrivamo nekim pobožnim, religioznim isprikama. Boga se ne da prevariti.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com