Duhovna disciplina koju najviše zanemarujemo

Post se u Starom zavjetu često prakticirao kao i u ranoj Crkvi (1. Samuelova 31, 13; Izlazak 34, 28; Matej 4, 1-2; Djela apostolska 13, 3) ali to je postala praksa koju mnogi suvremeni kršćani zanemaruju.

Rani su kršćani koristili post kako bi žalovali, kako bi se pripremili za Božju poruku, kako bi se usmjerili tijekom snažne molitve i kako bi se ponizili iz kajanja.

U idealnom svijetu prakticiranje posta ne bi bilo potrebno. U idealnom svijetu bismo se držali svakog dana u posvećenju i snažnoj molitvi bez da si uskraćujemo uobičajenu životnu naviku jela.

VIDI OVO: Što je to Danielov post?

Ali ovaj svijet nije idealan i svi imamo mane s kojima se nosimo.

Zato je korizma, a pogotovo sami post, važna i bogata. Ona nam daje priliku da se ponovno orijentiramo prema Isusu u svijetu koji toliko glasno pokušava odvući našu pažnju.

Post nam daje priliku da isplaniramo svoja djela kako bismo svoja srca naučili da rastu u Kristovoj ljubavi. Ako vam je post nov, razmislite o ovim koristima posta.

Post je podsjetnik

Neke vjerske zajednice imaju preporuku točno onog čega se treba odreći tijekom korizme – mesa, međuobroka, post o kruhu i vodi tijekom određenih dana itd.

Ovome možete dodati svoje – poput televizora, igrica, brze hrane i sl.

VIDI OVO: Zašto kršćani poste?

Poanta posta nije da se kaznimo, nego da stvorimo prostor za vlastito promišljanje i da se ponovno usmjerimo na svoju vjeru u materijalnom dobu.

Ako se odreknete čokolade, ili soli, ili auta, ili sarkazma, tada donosite odluku kojom kažete „Bože, ti si veći od svih ovih stvari u mom životu“, ali ne kao dokaz Njemu, nego sebi.

Post vas treba učiniti poniznima, a ne ponosnima

Kada počnemo sa nekom vjerskom praksom, pogotovo postom, lako je moguće da ćemo se početi osjećati kao da smo bolji od drugih. Isus se pozabavio ovim problemom. U Matejevom evanđelju 6, 16-18 prvo je učenike poučio kako da mole, a onda je objasnio post. U prenesenom značenju, stihovi kažu: „Kada postite, nemojte se hvalisati, jer onda totalno gubite smisao posta.“

VIDI OVO: BOG TO NE VOLI: Kad postite, ne smijete se ovako ponašati!

Umjesto da post od vas napravi neku goru verziju osobe, odlučite biti najbolja verzija sebe. Neka ljudi pitaju „Zašto si tako dobre volje?“ a ne „Što ti je danas?“

Post treba poticati dobre navike

U Evanđelju po Mateju Isus je ispričao priču koja zapravo pokazuje da ne možemo ostaviti prazninu u svome životu nakon što se riješimo smeća. Moramo staviti neku zamjenu, inače nećemo vidjeti nikakvo poboljšanje.

Ako se odreknete navika poput televizora i interneta, iskoristite novo vrijeme za nešto drugo, poput čitanja.

VIDI OVO: Odlučila sam postiti 40 dana: Evo što sam primila od Boga!

Ako se odričete sarkazma i negativnosti, zamijenite ih ohrabrenjem i komplimentima. Ako se odričete obroka, ispunite to vrijeme molitvom i vremenom s obitelji.

Kada se odreknemo nečega, to je prilika da učinimo nešto božje, zdravije, da učinimo život bogatijim. Ako se nečeg odričemo, to ne mora biti cilj po sebi, nego prilika za nešto novo.

Post vam treba pomoći da se usmjerite na cilj

Već smo rekli da poanta posta nije hvalisanje niti kažnjavanje, kao ni pokušaj da se Bogu iskupimo za Njegove darove.

Koja je onda poanta?

Sastavni je dio uvijek da se približimo Isusu. No sami trebate odrediti što očekujete od posta i jesu li to dobri ciljevi. Želite li stvoriti snažnu naviku, poput molitve ili čitanja? Želite li čuti što vam Bog govori oko određenog problema?

VIDI OVO: 9 načina kako kršćani mogu postiti

Post je prilika da sa savjesno pristupimo Božjoj istini koja prožima naš život. Bog nam je, iz nekog razloga, povjerio svoje kraljevstvo (Luka 12, 32). Trebamo pripaziti da nam ta prilika ne isklizne iz ruku.

Autor: Thomas Christianson; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Relevantmagazine.com