Što je to Danielov post?

Danielov post djelomični je post koji je nastao na temelju dva primjera kada je prorok Daniel postio. Kada se posti, cilj je približiti se Bogu.

Danielov post, ili možda bolje „Danielova prehrana“ popularizirana je kao oblik zdrave prehrane. U svakom slučaju, ovaj post obično traje od 10 do 21 dan. Neki usvajaju principe ove prehrane u svoju svakodnevnu životnu prehranu.

Danielov post se tako zove jer je nastao na temelju zabilješki o onome što je Daniel jeo u Daniel 1 i Daniel 10. Kada su Daniel, Hananija, Mišael, Azarija i drugi mladi Izraelci zarobljeni da služe kralju Nabukodonozoru, dali su im hranu i vino s kraljevog stola te su trenirali tri godine. „Daniel je u srcu odlučio da se neće okaljati kraljevim jelima i vinom s njegova stola“ (Daniel 1, 8).

VIDI OVO: 4 izvrsne lekcije o molitvi koje možemo naučiti od proroka Daniela

Vjerojatno je da hrana s kraljevog stola nije bila u skladu s košer zakonima. Kraljev je službenik strahovao da Daniel neće biti zdrav i da će kralj biti uzrujan. Zato ga je Daniel zatražio da naprave desetodnevni test gdje će on i njegova tri prijatelja jesti povrće i piti vodu. „A nakon deset dana oni bijahu ljepši i ugojeniji nego svi dječaci koji jeđahu od kraljevih jela. Od tada čuvar dokinu njihova jela i obrok vina što su imali piti te im davaše povrća.“ (Daniel 1, 15-16)

Kasnije, pod vladavinom kralja Kira, Daniel je primio strašnu viziju. „Te dane ja, Daniel, žalovao sam tri sedmice: nisam jeo tečnih jela; meso ni vino nije ulazilo u moja usta i nisam se mazao uljem dok ne prođoše te tri sedmice.“ (Daniel 1, 2-3).

Post je za Daniela bio vrijeme žalosti

Daniel je nakon toga vidio anđela koji mu je objasnio viziju i ojačao ga. Post je za Daniela bio vrijeme žalosti i anđeo je to znao te mu je rekao: „Ne boj se, Daniele, jer od prvoga dana kad si odlučio da se poniziš pred svojim Bogom da bi razumio“ (Daniel 1, 12).

Budući da je Danielov post nastao po primjeru Danielove prehrane, koja u Bibliji nije detaljno objašnjena, različiti izvori daju različite naputke što se može a što ne može konzumirati tijekom ovog posta.

VIDI OVO: 4 biblijske činjenice o Danielovom proroštvu o 70 tjedana

Općenito govoreći, prehrana je veganska, iako s dodatnim ograničenjima. Zabranjeno je jesti sve vrste mesa i hranu životinjskog porijekla (meso, jaja, riba, mlijeko), kao i zaslađivači (dodatni šećer i prirodni zaslađivači poput meda ili agave), krute masti, kvasac, kofein, alkohol, aditivi i prerađena hrana.

Danielov post uključuje voće i povrće, bez mesa
Foto: Pixabay

Danielov post uključuje voće i povrće, bez mesa

Danielov post sadrži povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarnice, orašaste plodove, sjemenke i vodu. Ovo se temelji na Danielovom zahtjevu „neka nam se daje povrće za jelo i voda za pilo“ (Daniel 1, 12) kao i: „nisam jeo tečnih jela; meso ni vino nije ulazilo u moja usta i nisam se mazao uljem dok ne prođoše te tri sedmice“ (Daniel 10, 3).

Oni koji se drže Danielove dijete nisu ograničeni količinom dopuštene hrane koju smiju pojesti. Dobrobiti koje donosi post iz duhovne perspektive odnose se na manje vremena potrošenog na hranu i više vremena za odnos sa Bogom.

VIDI OVO: Zašto kršćani poste?

Tijekom posta cilj je uskratiti tijelu i podsjetiti se da trebamo Boga i da mu se približimo. Oni koji koriste Daniel post prvenstveno kao oblik zdrave prehrane brže se zasite kada jedu neprerađenu hranu, pa time i manje jedu.

Vjernici trebaju brinuti o svom tijelu

Medicinska se zajednica slaže je Danielov post dobro prihvaćen i da može donijeti zdravstvene dobrobiti. Kako Danielov post postaje sve popularniji, napravljeno je istraživanje o fizičkim učincima ove dijete, a rezultati se mogu pronaći ovdje, na engleskom jeziku. Važno je za vjernike da brinu o svome tijelu.

Kada je raspravljao o bludništvu, Pavao je rekao: „Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“ (1. Korinćanima 19-20) Naše tijelo naposljetku pripada Bogu, trebamo njime razborito upravljati, što uključuje i brigu za fizičko zdravlje.

Danielov post nas može približiti Bogu

Iz duhovne perspektive, Danielov post može biti koristan način da se približimo Bogu. Promjena naših navika i odvikavanje od ugodnosti koje hrana donosi može biti podsjetnik da je najveće pouzdanje u Bogu. Pravo zadovoljstvo se može pronaći samo u Njemu. Oni koji radi ovog razloga žele probati Danielov post mogu biti sigurni u svoje motive i mogu se pobrinuti da njihov post donese duhovne beneficije.

VIDI OVO: 9 fantastičnih razloga zašto trebamo postiti

Na primjer, provedite više vremena s Bogom u molitvi i čitanjem Njegove riječi dok postite. Isto tako se unaprijed pripremite za promjene u prehrani. Bez valjane prehrane, Danielov post može dovesti do toga da se previše usmjeravate ne hranu, umjesto da vam to bude sredstvo duhovnog rasta, pogotovo u kulturama gdje je mnoštvo dijeta u modi a prerađena je hrana nadohvat ruke.

Literature o Danielovom postu ima na internetu i knjigama. Prije početka se pomolite Bogu za mudrost, a ostatak se puta pouzdajte u Njega.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!