Post na Veliki petak: 5 razloga zašto trebamo postiti

Post na Veliki petak je način na koji kršćani iskazuju svoju ljubav prema Gospodinu. Zašto trebamo postiti na Veliki petak

Post na Veliki petak, kao i na svaki drugi dan treba biti popraćen molitvom, a kada postimo to trebamo činiti radosno i iz zahvalnosti prema Bogu i svemu što je učinio za nas.

Autor Wesley L. Duewel, u svojoj knjizi ”Dotaknuti svijet molitvom” iznosi nekoliko savjeta zašto trebamo postiti na pred Gospodinom. Evo što kaže:

1. Posti da bi ugodio Gospodinu

Posti zato da bi se približio Gospodinu. Posti što ti je On toliko dragocjen da mu želiš dati najdragocjeniji dar koji posjeduješ. Posti zato što je toliko za tebe pretrpio da ti rado izabireš ući u duh Njegova križa. Posti zato što ga voliš i htio bi ga voljeti svakoga dana sve više. U Zahariji 7,5 Bog pita: ”Zar ste meni postili?” Bog cijeni tvoj post kada postiš da bi Njemu ugodio.

2. Posti kao odgovor na Božji poziv

U Starom i Novom zavjetu, post je bio znak pobožnosti među muškarcima i ženama, laicima i naročitim Božjim slugama. U Starom zavjetu je Joel poticao: ”Proglasite Sveti post” (Joel 1,14; 2,15). U Novom zavjetu, sam Isus je vrlo jasno dao do znanja da očekuje od svojih učenika da poste (Luka 5,33-35).

Pozvani smo da štujemo Boga, a post se izričito naziva štovanjem u Luki 2,37 i Djelima 13,2. Ako nisi nikada postio, nešto može nedostajati tvom štovanju.

3. Posti da bi se ponizio pred Gospodinom

U Bibliji je post često povezan s pokajanjem (1 Kr 21,27; Ps 35,13), ali post ne služi samo u početnoj fazi pokajanja; trebat ćeš se uvijek iznova ponižavati pred Gospodinom, kao što je David činio (Ps 35,13). Post će ti pomoći da razumiješ prazninu svog srca, svoju nedostatnost, svoju potrebu za Bogom. ”Bog daje milost poniznima” (Jakov 4,6)! Post je jedan od načina da se ponizimo pred možnom Božjom rukom (1 Petrova 5,6)

VIDI OVO: Molitva na Veliki petak

4. Posti da bi potpunije susreo Boga

Trebaš Boga ljubiti cijelim svojim bićem – svim svojim srcem, svom svojom dušom, svim umom svojim i svom svojom snagom (Marko 12,30.33) ”Tražit ćete me i naći ćete me kad me budete tražili svim svojim srcem” (Jeremija 29,13) Post je sveti način traženja Boga svim svojim srcem. Krist nas je učio da trebamo ”tražiti… moliti… kucati” da bismo dobili odgovor s neba (Matej 7,7). Svaka riječ označava dublji nivo intenziteta. Tako i post ukazuje na duboku želju za poznavanje Boga. Glad da se upozna Bog i Njegova silna djela u pojedinca može biti tako velika da će zaboraviti i na hranu. Postom je moguće produbiti želju srca, čak i ako doživljavaš tjelesnu glad.

5. Post je kao sveta disciplina tvoje duše

John Wesley je vjerovao i učio da možemo tražiti Božje lice upražnjavajući post i molitvu. On je naglasio potrebu metode osobnog hoda pojedinca s Bogom, pa su rani Wesleyevi sljedbenici bili nazivani ”Metodistima”.

Sljedbenik Isusa Krista disciplinirani je sljedbenik. Redovni običaj posta i molitve normalni je dio duhovnog života onih koji Ga slijede. Ono iznalaze pravilnu metodu bliskog hodanja s Bogom, ispitujući se pred Bogom i ulazeći sve dublje u život zastupanja. To je dragocjeni put uzimanja na sebe Kristova križa slijedeći Ga (Matej 16,24).

Zapamti da su apostolske metode danas valjane. Sotona mrzi post, ali Boga ga cijeni. U ovo misionarsko doba, kada Crkva mora dobiti odlučujuću bitku za Gospodina, prihvati ponovno Božju mudrost i svojim molitvama priključi post.

Post na Veliki petak je divan način da se usmjerimo na raspetog i uskrslog Gospodina. On je dostojan naše hvale, slave i časti zbog svega što je učinio za nas.

NAJNOVIJE!