Post od samo tri dana može obnoviti cijeli imunološki sustav

Cijeli čovjekov imunološki sustav moguće je osvježiti postom, čak iako se posti samo tri dana.

Istraživanje sveučilišta Južna California (USC) je pokazala da post uzrokuje da tijelo počne proizvoditi nove bijele krvne stanice.

Znanstvenici su došli do otkrića, koje opisuju kao izvanredno otkriće, da samo tri dana posta mogu regenerirati čitav imunološki (obrambeni) sustav, čak i kod starijih ljudi.

Iako su nutricionisti kritizirali post i često ga označavali kao nezdrav, istraživanje pokazuje da tijelo brzo aktivira matične stanice koje počnu s proizvodnjom novih bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv infekcija u organizmu.

Isti znanstvenici smatraju da ovo otkriće može posebno koristiti ljudima sa oštećenim imunološkim sustavom, kao što su pacijenti koji se kemoterapijom liječe od raka.

Istraživači kažu da post “okida regenerativni prekidač” koji uzrokuje da matične ćelije proizvode nove bijele krvne stanice, koje ustvari obnavljaju imunološki sustav.

VIDI OVO: Povremeni post za zdravlje: 9 pozitivnih stvari koje možemo očekivati

“Post daje matičnim stanicama zeleno svjetlo za razmnožavanje i ponovnu izgradnju cijelog sustava”, rekao je profesor Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na kalifornijskom sveučilištu.

Duži post tjera tijelo da koristi zalihe glukoze i masti, ali također uništava i značajan dio bijelih krvnih stanica.

Tijekom istraživanja, ljudi su redovno postili između dva i četiri dana tijekom šest mjeseci.

Znanstvenici su također otkrili da produženi post također umanjuje enzimsku proteinsku kinezu A, koja je povezana sa starenjem, i hormonom koji povećava rizik obolijevanja od raka i rasta tumora.

NAJNOVIJE!