Post u korizmi: 5 razloga zašto kršćani poste tijekom korizme

Post u korizmi je uobičajen kod kršćana. Zašto kršćani poste i zbog čega je to kod nekih naglašeno posebno tijekom korizme?

Važno je naglasiti kako post ne treba vezati isključivo za dane ili razdoblja, već treba biti sastavni dio cijelog kršćanskog života.

Autor Mark Woods, s portala Christian Today, navodi nekoliko razloga zašto kršćani poste tijekom korizme:

1. Jer Isus tako kaže

U Mateju 6,16, Isus kaže: ”I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.”

Ne objašnjava čemu služi post, samo kaže da bi to ljudi trebali činiti, a tiče se osobe i Oca. Postoji snažno biblijsko upozorenje za takvu vrstu duhovne discipline.

2. Slijedimo Njegov primjer

Isus je postio 40 dana (Matej 4,2; Luka 4,2). Dani korizme su način poistovjećivanja sebe s Njim na putu do križa i uskrsnuća. Odricanje od hrane i ostalih pogodnosti je znak da i mi hodimo životom križa.

VIDI OVO: Ovakav post je Bogu najugodniji – nije samo suzdržavanje od mesa

Zašto kršćani poste tijekom korizme
Foto: mathieujarryphoto/Flickr

3. Post je način prikazivanja žrtve

Kada se odričemo stvari u kojima uživamo, govorimo da u našim životima postoji nešto puno važnije od čistog tjelesnog užitka. Ako postimo zbog dijete radi zdravlja, tada su nam važni izgled i zdravlje. Post tijekom korizme znači da je Bog najvažniji.

4. Ono je stvar duhovne discipline

Dok postimo, vježbamo naše duhovne mišiće. Kada se suzdržavamo od tjelesnih želja kao što je hrana, kažemo kako odbijamo da nad nama imaju dominaciju i kontrolu potrebe našeg tijela. Ako se možemo odreći hrane, možemo se odreći i drugih stvari, koje mogu biti puno štetnije.

5. Post nas podsjeća na Boga

Mnogi od nas tijekom dana ne razmišljamo puno o Bogu. Ali kada znamo da trebamo kontrolirati naše nagone, boriti se protiv iskušenja da u nečemu uživamo, ono nas podsjeća na naše učeništvo i Njegovu stvarnost u našem životu.

NAJNOVIJE!