Postoji li prokletstvo? Da, Biblija govori o tome!

Biblija govori o tome da na ljudske živote djeluju dvije jake sile. Prva je blagoslov a druga je prokletstvo.

Riječ blagoslov s izvedenicama je zapravo najčešće korištena riječ u Bibliji na oko 400 mjesta a riječ prokletstvo se pojavljuje na oko 200 mjesta.

Blagoslov se spominje dvostruko više iz čega je jasno da je to zapravo važnija stvarnost ali ova druga, o kojoj ćemo govoriti u nekoliko nastavaka, je također važna jednostavno zato jer je potencijalna realnost za sve ljude.

Kako definirati blagoslov? Blagoslov je, najkraće rečeno, Božja naklonost koja se manifestira u vidu Njegove zaštite, prijateljstava i skrbi dok bi prokletstvo predstavljalo suprotnost tome. Dovoljno je pogledati ljude oko sebe i možemo vrlo jasno vidjeti da su neki pod prokletstvom, neki pod blagoslovom a neki pod nekom mješavinom, djelomično blagoslovljeni i djelomično prokleti.

Ali, reći će neki, zašto Bog jednostavno ne bi sve ljude jednako blagoslovio? Odgovor je nevjerojatno jednostavan. Radi se o tome da je u velikoj mjeri blagoslov stvar osobnog izbora. Time se bavi veliki dio Ponovljenog zakona, evo središnjeg mjesta:‘Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, ljubeći Jahvu, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz Njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta On je život tvoj, tvoj dugi vijek, da bi mirno mogao boraviti na zemlji za koju se Jahve zakle ocima tvojim Abrahamu, Izaku i Jakovu da će im je dati‘ (Pnz 30,19-20).

Ovdje Bog kaže: Izaberi! Svatko može izabrati želi li da mu Bog bude na prvom mjestu u životu, na zadnjem ili na niti jednom. Ovisno o osobnom izboru, Bog može ili ne može blagosloviti osobu.

Ako netko podigne zid između sebe i Boga, ako izgura Boga iz svog života, ne može računati na Njegov blagoslov koji mu je Bog namijenio. Bog nema ljubimce, osim svoga jedinorođenog Sina ali nakon Njegove žrtve na križu, On na svu svoju djecu koju je stvorio gleda jednako kao na Njega ako su po krštenju i vjeri ‘u Kristu Isusu’. Blagoslovi su za sve ali ima veliki broj onih koji se odriču Boga a time i Njegovih blagoslova. To dvoje ide u ‘paketu’. Oni, ako se nečemu i nadaju u životu onda je to puka sreća. No, Božji blagoslov nije puka sreća, nešto što se nekome dogodi a nekome ne kako se svidi karmi ili sudbini. Ovi pojmovi su najobičnija izmišljotina, jeftina bajka da bi surova stvarnost bila podnošljivija.

Bog svima nudi svoj blagoslov i to nije nikakva bajka. Prema Poslanici Galaćanima 3,13-14, najveći je blagoslov Duh Sveti, treća Božanska osoba koju je Isus obećao svima koji Mu vjeruju, kao Branitelja, Tješitelja i Duha Istine koji će boraviti uz Njegove vjerne i u njima, u sve dane. Ovo je čudesan blagoslov! Imati živoga Boga uza sebe i u sebi. Mnogi kršćani uopće ne razumiju koliko im je Bog blizu. Oni žive kao i pogani koji više vjeruju u sudbinu ili u ništa nego živome Bogu pa im zato životi i izgledaju kao ruševina.

Cijelo 28. poglavlje Knjige Ponovljenog zakona nabraja sve strahote koje će snaći one koji odbace Boga i Njegove zapovijedi.

Sve to možemo sažeti u ovih 7 znakova:

  1. Mentalni ili emocionalni slom
  2. Učestale ili kronične bolesti naročito ako su nasljedne
  3. Neplodnost i spontani pobačaji
  4. Raspad braka ili otuđenost obitelji
  5. Neprestana novčana oskudica
  6. Sklonost nesrećama
  7. Samoubojstva i iznenadne smrti

Ako je prisutno 1-2 znaka ne mora odmah značiti da je riječ o prokletstvu, ali ako ih je više, gotovo se sigurno radi o prokletstvu koje dolazi na neki od načina (osim osobnog grijeha).

Autor: Dražen Bušić

NAJNOVIJE!