pouzdanje u Boga
Foto: Don Christen/Flickr

Pouzdati se u Boga je temelj kršćanskog života. Vjerujemo, odnosno pouzdajemo se u Boga za naše spasenje (Efežanima 2,8-9). Pouzdajemo se u Boga za mudrost (Jakovljeva 1,5). Ustvari, pouzdajemo se u Boga za sve (Psalam 104,28) i u svemu (Izreke 3,5-6). Psalmist uči pouzdanost u Gospodina opisujući ga u tri dijela: “Jahve, hridino moja, utvrdo moja, spase moj” (Psalam 18,3).

Osloniti se samo na Boga ne znači ponašati se neozbiljno. Isus nije trebao skočiti sa vrha Hrama da bi “dokazao” da se pouzdaje u Boga (Matej 4,5-7). Postoji razlika između vjerovanja Bogu i iskušavanja Boga. Staviti sve svoje pouzdanje u Boga ne znači da možemo bez Božjih darova. Primjerice, osoba sa gnojnom upalom grla može odbiti otići kod liječnika, govoreći (promuklim glasom): “Sve svoje pouzdanje stavljam u Boga da me iscijeli.” Ili osoba u vožnji automobilom može zatvoriti svoje oči i pustiti upravljač, govoreći: “Pouzdajem se u Boga da me odveze kući.” Ovakvo bi ponašanje bilo ludo. Bog nam je osigurao liječnike i lijekove koji nam pomažu izliječiti nas. Dao nam je razum da upravljamo vozilom. I dalje se možemo pouzdati u Boga dok posjećujemo liječnika, znajući da sva ozdravljenja u konačnici dolaze od Boga; i dalje se možemo pouzdati u Boga dok vozimo, znajući da sva sigurnost uvjerljivo dolazi od Boga.

Cijelo vrijeme ovisimo o Bogu, a postoje situacije kad ne možemo činiti ništa drugo. Gospodin nam daje vjeru koja nam je potrebna da bismo uspjeli proći kroz takve situacije. Šadrak, Mešak i Abed Nego nisu mogli utjecati na volju kralja, i nisu mogli smanjiti jačinu užarene peći. Jedino što su znali je da se ne mogu pokloniti lažnom bogu. Bili su bačeni u oganj pouzdajući se jedino u Boga za ishod (Daniel 3).

Ovo su neki praktični načini kako sve svoje pouzdanje staviti u Boga:

1) Molite. Molitva je, između ostalog, priznanje Božje moći, obećanja i providnosti. Kada molite, pokazujete svoju ovisnost o Bogu. Biblijska zapovijed je “očitovati svoje molbe Bogu” (Filipljanima 4,6).

2) Cijenite Bibliju. Riječ Božja za novozavjetne vjernike sadrži informacije, upute, primjere i obećanja. Čitajte Bibliju svakodnevno. Ispitujte sve sa Riječi da li je to tako (Djela 17,11). I kad postoji proturječje između onoga što Biblija kaže i onoga što netko drugi kaže, odlučite se za Bibliju. “Da poslušam što mi to Jahve govori” (Psalam 85,9).

3) Činite ono što je ispravno. U svako vrijeme, u svim situacijama činite ono što znate da je ispravno, a rezultate ostavite Bogu. Jokebeda je postupila ispravno kad je spasila svoje dijete, Mojsija (Izlazak 2,1-10). Daniel je postupio ispravno kad se usprotivio kralju i molio Gospodinu (Daniel 6). David je postupio ispravno kad je izašao pred Golijata (1. Samuelova 17). U svakom od ovih slučaja, njihovo pouzdanje koje su stavili u Boga bilo je nagrađeno.

4) Budite živa žrtva. Rimljanima 12,1 kaže da Bogu prikažemo svoja tijela kao “žrtvu živu”. Prihvatljive žrtve su očišćene od grijeha i posvećene Bogu. Kada postanete živa žrtva, živite za Gospodina. Prestajete se boriti za vaša vlastita prava i odustajete od pouzdanja u svoju vlastitu snagu. Dok učite kako postati živa žrtva za Boga, otkriti ćete istinu da “kad sam slab, onda sam jak” (2. Korinćanima 12,10).

5) Prebivajte u Kristu. Kršćanski život nije povremeni sastanak s Bogom. To znači da Boga učinite svojim prebivalištem, živite s Njim. Isus je to rekao ovako: “Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.” (Ivan 15,4). Oslonite se na Krista kao što rod loze ovisi o trsu. Loza pričvršćena na trsu ispunjava svoju svrhu.

6) Prestanite se brinuti. Bog se brine za svoju djecu, čak i više nego što se brine o poljskoj travi koju odijeva sa cvijećem, i o pticama koje svakodnevno hrani. Da, vi imate potrebe, ali to “zna vaš Otac nebeski ” (Matej 6,32). Naučite “svu svoju brigu povjeriti njemu jer on se brine za vas” (1. Petrova 5,7). Nastavljati brinuti se za nešto znači sumnjati da se Bog brine.

Jednog dana učenici su upitali Isusa tko je najveći u kraljevstvu nebeskom. Isus je odgovorio s ilustracijom: “On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: ‘Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom.'” (Matej 18,2-4). Jedna od kvaliteti koju djeca imaju je da ovise o drugima za njihovu dobrobit. Božja djeca bi trebala imati istu takvu kvalitetu pouzdanja u njihovog ljubljenog nebeskog Oca u svemu što im je potrebno.

Prijevod: Vesna L.

IZVORGotquestions.org