Prava majka nikada neće učiniti ovo za svoje dijete: Zbog svog i njegovog zdravlja!

Prava majka zna što radi! Djeci ne treba neka kul mama, nego ozbiljna i odgovorna majka. Oni trebaju roditelje čvrste ruke.

Prava majka nikada neće činiti ove stvari za svoje dijete. Djeci ne treba kul mama, djeci treba ozbiljna i odgovorna mama!

Drage majke, dobro provjerite koje su to stvari – jer neke od njih sigurni smo, sustavno radite baš za svoje dijete. “A to nije ni ljubav ni briga to je vaša vlastita nedosljednost kojom djeci šaljete krivu poruku”, upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila ovaj popis. I drži ga se isključivo zbog dobrobiti svoje djece, a i svoje također.

Jer, kako kaže, na nama roditeljima težak je zadatak napraviti najbolje u interesu svoje djece, a to jako često zahtijeva čvrstu ruku i odlučno “ne”. Nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom jer uvijek i stalno žele napraviti baš to “više” za svoje dijete.

Na nama roditeljima je da ih sada ovakve male postavimo na dobre noge – ne da sada imaju sve što počele već da jednoga dana budu toliko sposobni sami se pobrinuti da ispune svoje želje. Zato posao roditelja nije i ne smije biti ispunjavanje njihovih želja, a iako to možda zvuči grubu – to je realnost koju ipak moramo znati. I baš zato neke općenite (danas prilično svakodnevne) stvari ja nikada neću raditi za svoju djecu, prenosi Index.

Prava majka neće činiti ove stvari

1. Kuhati dva jela jer dijete nešto ne voli

Neće ni zavoljeti ako ne proba.

2. Popustiti jer cvile 

Previše puta djeca namjerno cendraju i cvile samo da nešto dobiju. Dajte im to prvi put i sljedeći će put cviljeti još glasnije – jer sada točno znaju da taj trik pali.

3. Raditi zadaću umjesto njih 

Možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dječju zadaću, ali gdje je tu učinak? Gdje je tu njihovo znanje i njihova sposobnost? Uostalom, domaća zadaća je i smišljena da je djeca sama kod kuće prođu. To je dio NJIHOVOG školovanja.

4. Zamijeniti potrgane igračke novima 

Dom su trajale – trajale su. Kako će naučiti cijeniti stvari ako ćete im stalno kupovati nove?

5. Kupiti im sve što imaju i drugi 

Na cviljenje i zanovijetanje djece koja žele imati sve isto i novo što ima i njihov prijatelj/prijateljica jedinu lekciju koju im možete dati jest ova: Ja nisam mama tvoje prijateljice. To je rečenica koja je vjerojatno i vas kao male sustavno živcirala, ali u njom ima toliko proklete istine pa je se držite. jednom kada počnu zarađivati shvatit će i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele, a do tada će vama uštedjeti gomile novca i živaca.

6. Neću im dozvoliti da trate toliko vremena pred ekranima 

Djeca uzmu koliko im date i još malo više. To je poznato dječje pravilo, pa stoga vi kao roditelj morate znati dozirati. Posebno kada je riječ u vremenu koje će tratiti na glupe igrice na svojim mobitelima.

7. Neću se bacati u potragu za svim što su izgubili 

Djeca gube stvari – non stop, ali dijete će biti u stanju istu tu stvar i pronaći samo onda kada shvate da to nećete napraviti vi umjesto njih. Točka.

8. Čistiti njihove sobe i njihov krš 

Moje je ime mama, ne spremačica. Moja je uloga da ih naučim pospremiti za sobom, a ne pospremiti za njima.

9. Neću ih voziti u školu 

Osim ako baš jako kasne, mojom krivicom. Za sve ostalo imaju noge, neka se samostalno kretati i čim prije početi samostalno obavljati svoje zadatke.

VIDI OVO: 5 važnih karakteristika pobožne majke

10. Neću im kupovati markiranu odjeću 

Djeca bi se trebala bezbrižno igrati i prljati vani, a ne paziti na svoju skupocjenu odjeću. A mame bi trebale raditi da prehrane dijete, a ne samo da ga obuku.

11. Voditi njihove bitke 

Djeca se jednostavno moraju naučiti izboriti se za sebe, posvađati se ako treba, sami osjetiti taj osjećaj kada se bore za sebe. Roditelj mora biti tu kao oslonac, ali ne i kao odvjetnik. Djeca se jednostavno moraju naučiti boriti sami za sebe jer je to vještina koja će im trebati onda kada mama i tata više ne budu stalno uz njih.

12. Donositi im i odnositi ono što su zaboravili 

Djeca jako dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš tako puno misliti svojom glavom. To se inače zove odgovornost, koju neće steći ako ćete vi misliti umjesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sljedeći će put jednostavno malo više mislite na svoje.

13. Voditi ih za ruku čak i na intervju za posao 

Njihov posao, njihov projekt, njihova škola, njihovo odrastanje. I sve to moraju proći uz našu pomoć, ali ne i našu ruku.

14. Davati im onoliko novaca koliko trebaju 

Mame i tate nisu bankomati, a njihova djeca zaista nisu jedini “trošak”. Naučite se reći ne kako bi oni što prije spoznali vrijednost novca.

15. Kupiti im auto čim polože vozački 

Znate, bogataši griješe, čak i više od “normalnih” roditelja – jer misle da će novcem kupiti baš sve što djetetu treba. Položili su vozački s 18? Bravo za njih! Treba im novi auto? Pa baš i ne!

16. Pustiti ih na praznike same iako vam se čini da su za to još malo premladi 

Ako vam se čini da su premladi, a inače niste popustljive ruke – slobodno im recite da će na ljetovanje sami tek za koju godinu. Što su ono rekli – to nije fer jer moj prijatelj/prijateljica može?! – odgovor vam leži pod brojem 5.

17. Nema spavanja kod prijatelja usred tjedna 

Tjedan je rezerviran za školu, učenje i odmor, a vikend za ovakva druženja. Onda kada postanu dovoljno stari da ih se uopće pusti da prespavaju drugdje.

18. Tinejdžerska ljubav nema zašto spavati kod nas 

Svi mi dobro znamo što tinejdžerima prolazi kroz glavu kada dobiju dozvolu da prespavaju kod svoje cure/dečka. Ali ne i pod mojim krovom, to je jednostavno prerano.

19. Druženja s alkoholom 

Teško će to razumjeti roditelj malog djeteta, ali djeca danas zaista sve ranije postaju promiskuitetna, a iako bi mnogi mogli reći – što im više zabranjujete to će oni to više željeti – kod alkohola, pa čak i “benignog” piva pravila su jasna. Dok ste god maloljetni, ili tako mladi, ja vam neću dozvoliti da to radite u mojoj blizini jer bi to značilo samo jedno – da vam je to dozvoljeno.

20. Izlasci do jutra – ne, nipošto

Iako djeca izlaze sve mlađa, a izlaze sve kasnije, ostanak vani, bez nadzora, cijelu noć – to stvarno nije dobra lekcija. Možda će vas vaše dijete i njihovi prijatelji, ako im to dozvolite, smatrati baš kul mamom, no sjetite se – djeca ne trebaju kul mame – oni trebaju roditelje čvrste ruke. Ništa više!