Koja je istinska religija?

U današnjem svijetu postoje tisuće religija, no koja je istinska? Kako netko može znati je li jedna religija bolja od druge ili je li određena religija istinska i prava? 

Jedan zajednički element religijskog sustava jest usredotočenost na određena vjerovanja i prakse potrebne kako bi osoba bila „uspješna“ u religiji. Na primjer, islam ima pet stupova koje svi muslimani moraju prakticirati. Budizam uključuje četiri plemenite istine. Judaizam slijedi Mojsijev zakon zapisan u Tori

No, kršćanstvo nudi jedinstveni religiozni sustav koji nije baziran na ritualima, nego na odnosu. Biblija naučava da nikakva djela i rituali osobu ne mogu učiniti dovoljno dobrom kako bi zaradila vječnost sa savršenim Bogom u raju (Efežanima 2,8-9).

Zapravo, Pismo potvrđuje da smo svi grešni i nedostojni Božje slave (Rimljanima 3,23). Kazna za ljudski grijeh je vječno odvajanje od Boga ili duhovna smrt (Rimljanima 6,23). 

U biblijskom kršćanstvu jedino rješenje za problem grijeha možemo pronaći u Isusu Kristu. Kao savršen Bog i čovjek, On je došao na zemlju kako bi ponudio Svoj život kao zamjenu za naše grijehe (Rimljanima 5,8).

Ako priznamo da je Isus Gospodin i vjerujemo da Ga je Bog uskrisio od mrtvih bit ćemo spašeni (Rimljanima 10,9). Božjim darom milosti smo spašeni od grijeha po vjeri u Isusa (Efežanima 2,8). Rezultat je oproštenje grijeha (Djela 10,43) i vječni život (Ivan 3,16). 

Istinska religija je način na koji živimo

Istinska religija uključuje način na koji živimo (Jakov 1,27) no ujedno uključuje i više od pukih pravila i rituala. Bez veze s Isusom Kristom kroz vjeru, sama religija nije dostatna da se pomirimo s Bogom.

Umjesto toga, mi primamo Isusa po vjeri (Ivan 1,14) i postajemo djeca Božja. Kao rezultat naših promijenjenih života, mi služimo Njemu i drugima kao duhovno djelo slavljenja (Rimljanima 2,1-2). 

Jeste li ikada pokušali poboljšati svoj život bazirajući se na religijske rituale i djela umjesto na vezu s Isusom Kristom? Jeste li spremni ući u istinsku vezu s Bogom? Ako jeste, onda uzmite malo vremena, upravo sada, kako biste stavili svoju vjeru u Isusa Krista. Nema posebne molitve kako biste to učinili. Riječi vas neće spasiti; samo će vas Isus spasiti.

No, sljedeća molitva je primjer molitve koju možete koristiti kako biste primili Isusa Krista kao svog Spasitelja: 

„Dragi Božje, shvaćam da sam grešnik i da nikada neću doseći nebo samo svojim djelima. Religijska pravila i rituali me neće spasiti. Samo me Ti možeš spasiti. U ovom trenutku svoju vjeru stavljam u Isusa Krista kao Sina Božjega koji je preminuo za moje grijehe i uskrsnuo od mrtvih kako bih ja imao vječni život. Molim Te, oprosti mi za moje grijehe i pomozi mi da živim za Tebe. Hvala ti što si me prihvatio i dao mi vječni život.“

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Ida U.

PROČITAJTE JOŠ: