Tora
Foto: Pixabay

Tora je hebrejska riječ koja znači ”upute, učenja” ili ”zakon.” Točnije, ta se riječ odnosi na prvih pet knjiga Biblije, također poznate kao Petoknjižje. Tih pet knjiga, Postanak, Izlazak, Levitski zakonik, Brojevi i Ponovljeni zakon, ne samo da su prvih pet knjiga kršćanskih Biblija, nego su te knjige i prvih pet knjiga hebrejske Biblije. 

Hebrejska Biblija se naziva ”TaNaKh,” jer se odnosi na Toru (ili zakon), Nevi’im (ili proroke) i Ketuvim (ili zapise). Zbog toga što je Toru napisao Mojsije, ona se također naziva i Knjiga Mojsijevih zakona. (Jošua 8, 31; Nehemija 8, 1; Luka 24, 44) 

Što Tora uključuje?

Tora uključuje i povijest Božjeg odgoja svoga naroda, počevši od stvaranja pa sve do smrti Mojsija. Ona uključuje veliki potop, Božji savez s Abrahamom, povijest Josipa, Božje spašavanje izraelskog naroda iz Egipta te putovanje naroda kroz pustinju, sve do Obećane zemlje. Osim ove povijesti, Tora također uključuje i zakone u kojima je objašnjeno kako Božji narod treba komunicirati međusobno i s Njime. 

Učenja iz Tore često su ukomponirana kroz citate iz Ponovljenog zakona 6, 4-5: „Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!“

Isus je cijenio Toru 

Isus je citirao ove stihove kada je rekao da je to prva i najvažnija zapovijed koju treba slijediti. (Matej 22, 37-38)

Isus je rekao: „Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.“ (Matej 5, 17) S obzirom na to koliko je Isus cijenio Toru i budući da je Isus ispunio mesijanska proročanstva i Zakone koji su zabilježeni u Tori, kršćani bi s uzbuđenjem detaljnije trebali proučavati ove biblijske tekstove. 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: