5 pravila za ispravnu molitvu
Foto: Unsplash

Mnogi se često mole, ali se pitaju je li njihova molitva ispravna. Ako želite znati kako se ispravno moliti, onda ste na pravom mjestu.

Molitva je neizostavan dio svakodnevice svakog vjernika i način da se približimo Bogu. Mnoge od nas, međutim, muči ovo: kako ispravno moliti da nas Bog usliši?

Ispravna molitva: 5 pravila kako ispravno moliti

Pretpostavljamo da već znate moliti. Ipak, molitva je postala tek nešto više od svakodnevne rutine. Nezadovoljni ste vrstom zajedništva koje imate s Bogom. Što može pomoći da vaše molitve ne postanu puke formalnosti?

U svom poznatom djelu Institucije kršćanske vjere, Jean Calvin iznosi ono što naziva pet pravila za “ispravnu” molitvu.

Pravilo br. 1: Molite sa štovanjem

Trebamo (brzo) priznati tko je Bog, a tko smo mi.

“Dakle, za uredan i pravilan obrazac molitve, neka ovo bude prvo pravilo: da se usredotočimo u umu i srcu kao oni koji ulaze u razgovor s Bogom”, piše Calvin.

Da, naše molbe su važne. No, započinjemo sa štovanjem. Obraćamo se Bogu koji je svet i pravedan, Stvoritelj svega vidljivog i nevidljivog, a ipak Otac koji nas ljubi kao nesavršenu djecu. Kada shvatite Božju veličinu i svoju malenkost, doći ćete na molitvu s ispravnim stavom – to jest sa štovanjem.

Pravilo br. 2: Molite iskreno i priznajte svoju nedostatnost

Molitva je podsjetnik da smo nedostojni i da smo ovisni o Kristovoj dostatnosti. Calvin koristi riječ “pokajnik” kako bi opisao pravi stav. Biti “pokajnik” znači osjećati ili izraziti žalost za grijeh. No, Calvin također dodaje da je u redu tražiti nešto ako molimo iskreno i s ispravnim razumijevanjem Boga.

PROČITAJTE: Što uvijek u molitvi možemo tražiti od Boga?

“Neka se svatko tko se priprema za molitvu ožalosti zbog svojih zlih djela (nešto što se ne može dogoditi bez pokajanja) i neka zauzme stav onoga koji preklinje.”

Pravilo br. 2: Molite iskreno i priznajte svoju nedostatnost
Foto: Unsplash

Pravilo br. 3: Molite bez samopouzdanja i ponizno molite za oprost

Jedna rečenica kaže sve: “Svatko tko stane pred Boga da moli i u svojoj poniznosti u potpunosti dade slavu Bogu, treba napustiti svaku pomisao na svoju vlastitu slavu, odbaciti sve koncepte vlastite vrijednosti, odnosno odbaciti svoje samopouzdanje – i ne tražiti za sebe ništa, čak ni najmanje, da se ne bismo napuhali i propali u njegovoj prisutnosti.”

Pravilo br. 4: Molite sa sigurnom nadom u Boga

“Tako nadvladani istinskom poniznošću, ipak trebamo biti potaknuti da molimo uz sigurnu nadu da će naša molitva biti odgovorena”, kaže Calvin.

Ne dopustite da vas prva tri pravila obeshrabre. Calvin nastavlja: “Iako Sotona pokušava blokirati sve putove kako bi nas spriječio u molitvi, ipak bismo trebali imati proboj, svakako uvjereni da iako nismo oslobođeni svih prepreka, naši napori još uvijek ugađaju Bogu i naša se molitva prihvaća.”

Pravilo br. 5: Molite u Isusovo ime

Molimo se u Isusovo ime ne po klišeju, već zato što shvaćamo da je Isus naš jedini zagovornik pred Ocem.

“Čim nam padne na um Božja strašna veličina, ne možemo ne zadrhtati i uvidjeti koliko smo daleko zbog priznanja vlastite nedostojnosti, sve dok Krist ne dođe kao naš posrednik i promijeni prijestolje strašne slave u prijestolje milosti.”

PROČITAJTE: Evo što znači moliti u Isusovo ime

Možda vam se ne sviđa riječ “pravila”. Možda vam riječ “savjet” više odgovara. To je u redu. Što god radite, samo imajte običaj moliti redovito. Kod Boga nema prijevare i licemjerja i On želi da mu se molimo u duhu i istini. Kažimo Mu svoje najdublje misli i istinu i povjerimo Mu svoje pravo stanje i poteškoće. Čak i ako postoji samo nekoliko riječi, ako dolaze iz naših srca, onda je to ono što je ispravna molitva.

Razmislite o tome kako je Gospodin Isus pohvalio molitvu carinika u Bibliji. Iako je u svojoj molitvi carinik samo rekao: “Bože, milostiv budi meni grešniku” (Luka 18,13), te su riječi bile iskrene. Njegova je molitva dolazila iz njegova srca, bila je iskrena i ozbiljna i stoga ju je Bog uslišio. Uslišit će i vaše. Molite!