17 jednostavnih pravila za očeve koji odgajaju svoje kćeri

Postoji li što slađe od očeva koji se dive svojim kćerima? Možda su to očevi koji se jako brinu za svoje kćeri. No često, očevi su manje zainteresirani za odgoj kćeri jer mnogi ne znaju gdje uopće početi. Pa, ovih 17 jednostavnih pravila bi im svakako moglo dobro doći.

Sami perite svoje suđe

Who can relate to this? With 3 kiddies in the house, dishes is my department. Plastics can’t go in the dishwasher, so while the rest of the house turns quiet, I am in the kitchen facing this. #daddyduties from daddit

Kuhajte, čistite, perite rublje… vaša kćer treba vidjeti da i muškarac može sve to činiti. To je za muškarca normalna stvar. Jednako vrijedi i za igre: ne sramite se igrati se čajanke sa svojom kćeri ili „udavati“ njezine lutke. Sreća vašeg djeteta je važnija od stereotipa.

Provodite vrijeme s njom

My dad and I used to get milkshakes together all the time. My daughter and I sharing our first milkshake together from pics

Ovo je najbolji savjet za svakog oca. Započnite s prvim danom njezinog života. Mijenjajte pelene, nosite ju, hodajte s njom, igrajte se s njom. Uživajte u svakom zajedničkom trenutku – ne zaboravite se glupirati i opustiti.

Odgovorite na svako njezino pitanje

My daughter just loves story time from daddit

Nikada joj nemojte reći da pita mamu jer vam se ne da odgovoriti. I vi joj trebate davati odgovore, vjerojatno ćete znati odgovor na sve, a ako ne znate, onda traženje odgovora na njezino pitanje pretvorite u avanturu.

Što više odgovornosti preuzmete to bolje

Samo zato što je žena rodila dijete ne znači da odjednom zna sve o djeci. Ona uči, a s njom trebate i vi. Nemojte izbjegavati mijenjanje pelena ili ljuljuškanje vašeg djeteta kada plače.

Imenujte dijelove tijela

Me and my baby girl getting ready for the day! from daddit

Kada se igrate sa svojim djetetom, pogotovo ako se škakljate ili štipate, uvijek imenujte dijelove tijela. Na taj način dijete bolje upoznaje svoje tijelo, njegove granice i nazive dijelova tijela. Tako će se kasnije manje bojati liječnika, a ujedno ćete imati bolji odnos sa svojim djetetom.

Naučite svoju kćer da igra nogomet

Foto: Reddit

Neka vaša kćer igra nogomet ili se kugla. Osjećat će se ponosno ako zna nešto što druge cure ne znaju. A ako njezin otac ima hobije, ako voli svoj posao onda će i kćer prisvojiti te kvalitete te će uživati u stvarima koje čini.

Ponudite pomoć svojoj ženi prije nego vas zamoli za to

Foto: Imgur

Ponekad mlade majke ne znaju kako pitati za pomoć na pravi način ili nisu svjesne da trebaju pomoć. To je trenutak u kojem vi trebate djelovati. Nemojte pitati treba li nešto učiniti, nego to odmah i učinite – čuvajte kćer dok se vaša supruga tušira ili sami odvedite kćer liječniku. Nikada nije rano da postanete aktivni u životu vaše kćeri.

Plešite s njom prije njezine udaje

First Christmas with my best girl. No presents could top having her in my life. from daddit

Otac je prvi muškarac u životu djevojčice. Ako se njezin otac brine za nju, ona će se naučiti brinuti za sebe te će u budućnosti tražiti muškarca koji će ju moći štititi. Tako da – plešite s njom, zabavljajte se s njom, pokažite joj kako da se osjeća ugodno i kako se u budućnosti muškarci trebaju prema njoj odnositi.

Budite joj otac tijekom tjedna, a ne samo preko vikenda

Told my daughter about BSTT. She was intrigued. We took immediate action. from BreadStapledToTrees

Vrlo je vjerojatno da ćete vi raditi, a vaša žena biti s djetetom kod kuće. Kada se vratite s posla moguće je da ćete biti tako umorni da nemate energije za druženje s vašom kćerkom. No vrlo je vjerojatno da ni vašoj supruzi nije lako. Činjenica je da je očinstvo, kao i majčinstvo posao od 0-24.

Zajedno idite na bazen

Nemojte se stidjeti čak i ako na bazenu ne bude drugih očeva. To je njihov problem, a vrlo je važno da otac bude dio važnih događaja u životu svoje kćeri, a odlazak na bazen može biti jako važan. Osim toga, odlično je ako naučite koju veličinu odjeće i obuće vaša kćer nosi.

Pristojno odbijte njezinu prosidbu

My baby girl is starting to not look like a baby anymore and I’m definitely not ok with it. from daddit

U nekom trenutku između treće i šeste godine vaša kćer će vas vjerojatno zaprositi. Pristojno ju odbijte. Vi ste prva osoba kojoj će ona demonstrirati da je djevojka. Kako odrasta, bit će više neugodnih situacija. Očevi se često stide te se distanciraju od svojih kćeri što dovodi do osjećaja manje vrijednosti koji se mogu lako izbjeći. Izgradite zdrav odnos sa svojom kćeri.

Naučite ju samokontroli i disciplini

Me and my daughter Ellie planted a tree this evening. from pics

Ovo je jedna od onih stvari koje otac uči. Prema psiholozima, igre između očeva i kćeri su jako važne za njihovo odrastanje. Djevojke više poštuju i slušaju očeve. Očeve gledaju u drugom svijetlu te im poklanjaju više pažnje jer vjerojatno provode manje vremena s njima.

Ljubite svoju kćer

One of my Favorite pictures of my daughter and I. On my wedding day, the poor little girl had a bad cold and was really under the weather. from daddit

Nemojte se bojati izgledati sentimentalno – za dijete je jako važno da im pokazujete i izražavate ljubav. Nemojte se povoditi stereotipima nego reagirajte na njezine uspjehe onako kako vam srce naloži. Nema ništa loše u velikom osmjehu kada dobijete crtež od svoje kćeri. Otvorite joj svoje srce, vi ćete biti sretniji, a vaša kćer će osjetiti pravu ljubav koja će joj kasnije biti uzor.

Ne morate biti njezin superheroj iako možete

Očeve se većinom gleda kao superheroje koji mogu činiti nemoguće, kao što je dizanje teških stvari ili trčanje u ljekarnu u sred noći. No, vi zapravo ne morate biti samo taj superheroj. Budite i obična osoba ispod tog kostima. Zagrlite ju kada plače, pomozite joj izabrati igračke ili joj pušite u vruću juhu. Vi ste njezin superheroj čak i kada ne činite nemoguće.

Tretirajte ju kao jednaku vama, mazite ju i pazite

Slušajte ju kada želi nešto reći čak i ako ju baš ne razumijete, no nikada ju nemojte ignorirati. Neka vam iskaže ljubav i pokloni pažnju. Nemojte joj naređivati, prijetiti ili joj ne dopuštati da izražava osjećaje bilo koje vrste. Drugim riječima, budite ljudsko biće, a ne nadzornik koji cijelo vrijeme mumlja i prigovara.

Nosite je na svojim ramenima

Ujedno, uživajte sa svojom kćeri na način da ju nosite na ramenima (dok još ne naraste), nosite ju u marami za bebe bez srama, neka vam bude blizu srca, tako se produbljuje vaša povezanost.

Naučite ju da prihvati odbijanje

War faces from daddit

Kao roditelji uvijek nastojimo svoju djecu učiti da budu zadovoljni sami sobom, ali oni ujedno trebaju biti svjesni i drugih stvari. Neka vaše dijete nauči da je u redu da netko odbije njezinu ideju, da to nije do nje nego da se možda nekome sviđaju drugačije stvari.

Budite svjesni svojih prava

Uzmite trudnički ili bolovanje kada vam je kćer bolesna. I vi kao otac imate određena prava i trebate ih iskoristiti, ona nisu tu da bi lijepo izgledala na papiru, nego da ih koristite kada se za to pojavi potreba. Na taj način ujedno pokazujete svojoj kćeri da marite za nju i da ćete učiniti sve što možete kako biste joj pomogli, piše Brightside.me.