Prebolio je opaku bolest, a onda mu se ostvario najveći životni san

Ovaj mladić iz Poljske prije nekoliko godina je prebolio rak, a onda mu se ostvario najveći životni san.

Poljaku Wojciechu Wieseu u dobi od 17 godina dijagnosticiran je rak limfnih čvorova, zbog čega je prošao dvije transplantacije koštane srži. Tijekom boravka u bolnici imao je želju vratiti se nakon nekog vremena.

Ostvario mu se životni san

“Puno sam radio. Međutim, to ne bi bilo moguće bez podrške mnogih ljudi. Oni su razlog zašto sam ovdje. Hvala mojoj voljenoj ženi koja me podržava i motivira; mojim roditeljima koji su prvi povjerovali u moje snove i odlučili platiti moj studij. Hvala medicinskom osoblju – zbog njihovog znanja i zalaganja sam zdrav. Hvala učiteljima koji su me učili i inspirirali te volonterima koji svoje vrijeme i srce poklanjaju odjelu dječje onkologije. Hvala cijeloj zajednici koja me je podržala”, napisao je na društvenim mrežama Wojciech, koji je u lipnju ove godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u poljskom gradu Lodzu.

Borba protiv raka

Godine 2014. Wojciech je udario koljeno tijekom odbojkaške utakmice. Otišao je liječniku koji je ustanovio da ima povećane limfne čvorove. Sljedećeg dana upućen je u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran najnapredniji stadij raka limfnih čvorova.

Tijekom dvije godine neprekidnog boravka u bolnici, Wojciech, tada tinejdžer, pronašao je najveću radost u igri s mlađim pacijentima s istog odjela. Poželio je da se jednog dana vrati na odjel kao liječnik.

Kada se prvi put spremao za maturu – iz bolničke postelje – nije uspio položiti ispite dovoljno dobro da bi mogao upisati studij iz snova. Ipak, na kraju je uspio te se prve godine pripravničkog staža vratio kao student na odjel na kojem je sve počelo.

“Mjesec dana provedenih na odjelu pamtit ću kao jedan od najljepših u životu”, prisjeća se 26-godišnjak.

Priznaje da je nekoliko puta bio u nedoumici i tražio smisao života. Ni na početku borbe s bolešću nije se mogao pomiriti s dijagnozom i mogućnošću dugotrajnog liječenja.

“Odupirao sam se. Zamjerio sam Bogu, preispitivao sam vjeru i svrhu patnje. Puno sam razmišljao o Bogu. Moja je vjera konačno sazrela”, kaže Wojciech.

U njegovanju odnosa s Bogom pomogao mu je i studentski pastoral u gradu u kojem je studirao.

Njegov rad vrti se oko oboljelih od raka i podrške njihovih obitelji i prijatelja. Njegova Facebook stranica okuplja bolesne i zdrave ljude koji razmjenjuju iskustva i stječu nova znanja.

Prije gotovo godinu dana s prijateljem je išao na humanitarno biciklističko hodočašće od Poljske do Santiaga de Compostele, a sada radi na istraživačkom projektu kojim želi pridonijeti boljem razumijevanju raka krvi.

U budućnosti želi napisati i knjigu kojom će potaknuti druge u borbi protiv raka.

Wojciech ne skriva svoja teška iskustva, jer zna da su ona sastavni dio borbe s bolešću. Zato želi specijalizirati pedijatriju.

“Volim djecu, njihovu prijemljivost i spontanost. Tijekom studija, kada sam stažirao na odjelu pedijatrije, iz bolnice sam izašao pun veselja i osjećaja da sam na pravom mjestu”, dodaje.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare