Pred Bogom su opravdani samo OVAKVI ljudi

Spasite se od naraštaja ovog opakog! Djela 2,40

Nije li to skandalozno, kako Petar ovdje jednostavno sve ljude trpa u isti koš?

On sve ljude naziva “opakim naraštajem”, iz kojega se po Isusu trabamo izbaviti. Pri tom se još izričito tvrdi, da je Petar prilikom tog govora bio “pun Duha Svetoga”, te da je tako govorio u nalogu Božjem.

Ne postoje li neke bitne razlike među ljudima?! Nije li jedna okretna domaćica vrednija od tamo nekog “Ništ-koristi”? Nije li jedan genijalni umjetnik vredniji od nekog mediokriteta, čiji je horizont omeđen šlagerima i party proslavama? Zar jedan marljivi radnik ne vrijedi više od jednog kriminalca?

Ne znaju li kršćani baš ništa o ovim vrednotama? Zar tako nešto, uopće, ništa više ne vrijedi? O, itekako! Znamo mi to! Jer su takve vrednote jako važne za izgradnju ljudskog društva.

Međutim, i ovdje se pojavljuje onaj odlučujući biblijski “ali” – sve ove vrednote ne čine nas pravednima pred Bogom. One nisu u stanju izbaviti od Božjeg gnjeva i suda božje svetosti. One ne mogu anulirati ni jedan jedini grijeh.

Pred Bogom vrijedi samo jedno jedino, a to je: da vjerujemo u Sina Božjega, koji je naše grijehe ponio na križ, kako bismo iskrena srca prilazili k njemu; ne ističući pri tom svoje vrline, nego priznavajući svoje grijehe.

Pred Bogom – kao što kaže Biblija – važe samo oni ljudi, koji su “oprani u krvi Janjetovoj”. Biblija ovdje stvarno koristi, i to vrlo snažno, sliku pranja jednog zaprljanog čovjeka.

Zato Duh Sveti tako ozbiljno poziva: “Spasite se!”

Gospodine! Sačuvaj nas toga, da svoju nadu polažemo na nešto beskorisno! Amen.

Autor: Wilhelm Busch