duhovna istina koju bi svi kršćani trebali znati

Biti oslobođen brige ne znači biti duhovno ravnodušan. Nigdje u Riječi nismo upućeni da opušteno plutamo rijekom života, puštajući da nas struja nosi do naše sutrašnjice.

S kršćanskim iskustvom povezane su velike i ozbiljne odgovornosti. U pozivu na dužnost zahtjevi su za duhovnim junaštvom. Pogledajmo u ono što se čini protuslovljem toj izjavi.

Petar nas poziva da bacimo sve svoje brige na Isusa. Nekima se to možda čini filozofijom – odbaciti sve odgovornosti te prepustiti Gospodinu da vodi naš život i da se brine za nas onako kako sâm hoće. Ali u usporedbi o talentima vidimo da imamo snažan Isusov poziv u službu.

Imamo i poziv izgubljena svijeta koji umire za evanđeljem. A imamo i životopise onih heroja vjere čije su staze na planinske visove pobjede uvijek prolazile kroz duboke mračne doline testiranja i kušnji.

Imamo i slavne zapise života onih koji su sjedili s Njim u gornjoj sobi; svi su oni, naime, dospjeli do vrata od bisera preko hrapavih putova mučeništva. U svijetu u kojem mi sada živimo, kršćanin na putu odgovornosti i službe nema prava očekivati nešto bolje od njih.

Ljepota kršćanskog života je Bogom dana sposobnost da kršćanin živi u svijetu grešnika poput sveca. Slava evanđelja je Kristova snaga koja nas održava u najtegobnijim prilikama i sa sigurnošću provodi kroz zlo ovoga grešnog svijeta. Tako, dakle, kad govorim o podizanju našega bremena, ne mislim na izbjegavanje odgovornosti. Ne mogu odobravati takvu vrstu religijskog mrtvila koje samo sebe naziva vjerom, a zapravo je drskost.

U drugu ruku, uvjeren sam da nas većina nosi breme i terete koji bi trebali biti odloženi do Isusovih nogu. Kako bih želio da se svi sjetimo onih nevjerojatno velikih i dragocjenih obećanja! Ta obećanja nisu krasne misli nad kojima možemo razmišljati kao nad našim ideologijama.

Nisu ni riječi koje prikazuju stvari koje su sjajne u teoriji, ali nevjerojatne u praksi. Ona su stvarna. Iza njih je nedokučiva, neograničena sila vječne svemoćnosti. Bog ne može prekršiti svoju vlastitu riječ.

Kad bi ljudi naučili pouzdavati se u njega i biti poslušni njegovim propisima te onda čekati na ispunjenje obećanja, nikada se ne bi razočarali! Vjerujem da ova velika istina funkcionira u svakom području ljudskog bića. Vjerujem da se ona odnosi na dom, posao, financije, spasenje najbližih, a tako i na duhovni rast u području vlastitog iskustva.

Autor: Charles S. Price

IZVORPut života