5 znakova da se premalo krećete

Premalo kretanja može uvelike narušiti vaše zdravlje. Donosimo 5 znakova koji ukazuju da se nedovoljno ili premalo krećete.

Današnji nam svijet sve servira – dugo radimo pa nam se ne da kretati kod kuće, gladni smo, a ne da nam se kuhati pa naručimo hranu, dosadno nam je pa gledamo televiziju.

Današnji nas je svijet učinio gotovo nepokretnima i vrlo lijenima. Onda nije ni čudo da naša tijela počinju paničariti i reagirati na neprestano mirovanje.

Premalo kretanja: 5 znakova da se premalo krećete

Danas vam donosimo načine na koje vam vaše tijelo pokušava dati do znanja da je vrijeme da se počnete kretati.

1. Oči su vam otekle

Sjedilački život dovodi do nakupljanja vode u tijelu. Kada ste predugo u horizontalnom položaju vaše oči postaju oteknute.

Spavanje nije tako bezopasno, pogotovo kada neprestano ležite. Pokušajte se što više kretati, makar bila riječ o odlasku u trgovinu ili šetnji kućnog ljubimca te će vaše oči splasnuti.

VIDI OVO: 6 opasnih stvari koje svakodnevno sjedenje uzrokuje u tijelu

2. Imate zatvor stolice

Vježba je važna za kretanje crijeva. Kada se ne krećete i neprestano sjedite, onda se ni vaša crijeva ne kreću kako treba te tijelo upija jako malo vode iz stolice te dolazi do zatvora.

Važno je redovno se kretati kako ne biste imali probavnih problema. Dovoljno je svaki dan napraviti samo nekoliko vježbi istezanja.

3. Postajete zaboravljivi

Ako često nešto zaboravite ili se ne možete sjetiti što ste htjeli reći, vrijeme je za kretanje. Istraživanje je pokazalo da osobe koje se ne kreću imaju određene promjene u mozgu, tj. u dijelu mozga zaduženom za pamćenje. Fizička aktivnost povećava sposobnost pamćenja te nije čudo što moždane strukture rastu kada često vježbate.

4. Bole vas koljena

Ako ne želite bolove u zglobovima morate se kretati. Vježba i kretanje su odlični za borbu protiv problema sa zglobovima i kostima kao što je osteoartritis i artritis. Osobe s kroničnom boli u koljenima većinom dobivaju režim za vježbanje. Kada vježbate jačaju vam mišići te postajete fleksibilniji.

VIDI OVO: Provjereni lijek za bolove u kostima koji su koristile naše bake

5. Jede vam se slatko

Kada se malo krećete onda vaše tijelo žudi za slatkim. Suprotno, kada vježbate tijelo otpušta endorfin koji je povezan s osjećajem sreće te koji smanjuje vašu želju za slatkim. Zbog toga je vježba jako važna i za borbu protiv depresije.

Izvor: brightside.me; Prijevod: Mislav U.