Većina poslova od nas zahtjeva svakodnevno sjedenje po najmanje 6 sati. Na žalost, to nikako nije dobro za naše tijelo budući da učestalo sjedenje na nekoliko sati može dovesti do raznih problema sa zdravljem. 

Kako bismo eliminirali potencijalnu opasnost za naše zdravlje, vrlo je važno osvijestiti se o tome što se događa s tijelom kada sjedimo cijeli dan. 

1. Slabe noge i mišići

Ako ne koristite svoje noge i mišiće, onda oni neprestano slabe budući da težina tijela nije na nogama. Tako može doći do atrofije mišića tj. njihovog slabljenja. Bez jakih nogu za postizanje stabilnosti povećava vam se mogućnost od ozljeda. 

2. Promjene u kilaži

Kretanje potiče mišiće na stvaranje molekula koje pomažu u razgradnji šećera i masti. Ako cijeli dan sjedite, onda se smanjuje stvaranje tih molekula te je velika mogućnost da ćete se udebljati. To je čak moguće i ako vježbate poslije posla. 

3. Problemi s leđima, kukovima, vratom i ramenima

Sjedenjem ne pate samo vaše noge, nego i vaša leđa te kukovi. Može doći do zakrivljenja kralježnice posebno ako ne sjedite pravilno ili ako imate jako lošu stolicu.

Nepravilno i predugo sjedenje ujedno može dovesti do pritiska na diskove kralježnice što često uzrokuje kroničnu bol. 

Vrat i ramena nisu iznimka. Produljenim sjedenjem vrat postaje ukočen, a ramena se savijaju prema naprijed. 

4. Tjeskoba i depresija

Ne, neprestano sjedenje ne utječe samo na tijelo, nego i na mentalno zdravlje. Osobe koje dugo sjede imaju povećan rizik od tjeskobe i depresije. Suprotno tome, ako nađete vremena za kratko kretanje na poslu, a onda i vježbu poslije ili prije posla, dolazi do pozitivnih učinaka na vaše mentalno zdravlje. 

5. Srčane bolesti i dijabetes

Predugo sjedenje potencijalno može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci kažu da osobe koje često sjede na dulje razdoblje imaju 147% veći rizik od srčanog ili moždanog udara. Također, osobe koje previše sjede imaju 110% veći rizik od dijabetesa, piše Healthline

6. Problemi s venama

U probleme s venama spadaju varikozne vene i tromboza vena. Zbog dugotrajnog sjedenja krv se počne skupljati u nogama, a to dovodi do varikoznih vena i sličnih problema.

Iako nisu prevelik rizik za zdravlje, varikozne vene nisu niti malo ugodne oku, a ponekad mogu dovesti i do krvnih ugrušaka

Tromboza vena je tako vrsta krvnog ugruška u nogama zbog čega može doći do smanjenog protoka krvi u druge dijelove tijela što dovodi do teških komplikacija, a ponekad i smrti. 

Predugo sjedenje je potencijalno vrlo opasno za naše zdravlje zbog čega moramo pokušati pronaći što više prilika za kretanje, bilo na poslu, prije posla ili kada dođemo kući.