Preminula kraljica Elizabeta II.: Bila je poglavarica Engleske crkve

Jučer poslijepodne preminula je engleska kraljica Elizabeta II. Ona je u tradiciji engleskih monarha nosila i titulu poglavarice Engleske crkve.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini života

Gotovo 70 godina vladala je Ujedinjenim Kraljevstvom. Britansko prijestolje sada će preuzeti njezin sin Charles.

Tijekom jučerašnjeg dana Buckinghamska je palača priopćila kako su liječnici zabrinuti za Elizabetino zdravstveno stanje. Ubrzo su se članovi kraljevske obitelji uputili prema njezinom škotskom domu, dvorcu Balmoral, gdje je kraljica bila pod liječničkim nadzorom.

Elizabeta II. je u tradiciji engleskih monarha nosila i titulu poglavarice Engleske crkve, središta anglikanske zajednice koja se 1534. odvojila od Rima nakon što papa kralju Henriku VIII. nije odobrio poništenje braka s Katarinom Aragonskom.

Engleska crkva (eng. Church of England) je službena kršćanska crkva koja je ustanovljena u Engleskoj i središte je svjetski rasprostranjene Anglikanske zajednice. Poglavar je Engleske crkve britanski monarh, a to je bila do smrti kraljica Elizabeta II., dok je efektivno vodstvo crkve u rukama kenterberijskog nadbiskupa. Engleska crkva u svojoj tradiciji uključuje katoličke elemente (osobito u liturgiji), te protestantske elemente (osobito u teologiji), piše hr.wikipedia.org.

U jednoj od svojih nedavnih božićnih poruka, u kojima je sve češće svjedočila osobnu vjeru, poručila je: “Sjećamo se rođenja Isusa Krista čije je jedino sklonište bila betlehemska štalica. On je doživio odbačenost, teškoće i progon. Njegova velikodušna ljubav i primjer ono su što me nadahnjuje u dobrim i teškim vremenima.”, a prenosi Bitno.net.

NAJNOVIJE!