NaslovnicaŽivot4 razloga zbog kojih trebamo prestati osuđivati ljude

4 razloga zbog kojih trebamo prestati osuđivati ljude

Možda vi znate za više od četiri, ali evo četiri razloga koje sam osobno smislio zbog kojih ne trebamo osuđivati ljude.

Ne znamo njihovo srce

Samo Gospodin poznaje srca: „Ali Jahve reče Samuelu: “Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov visoki stas, jer sam ga odbacio. Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu“. (1. Samuelova 16, 7)

To znači: „Živa, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun“. (Hebrejima 4, 12-13)

Bog vidi svaku misao, namjeru i motiv. Mi ne možemo.

Ne znamo njihovu prošlost

Kada nekoga sretnemo prvi puta i kada čujemo sve stvari koje su im se događale, možemo pretpostaviti da im se događa to što im se događa jer žive u grijehu. Jobovi prijatelji su se brzo okrenuli protiv njega optužujući ga da je učinio nešto što nije. Oni nisu poznavali Jobovu prošlost.

PROČITAJTE: Je li osuđivanje uvijek zabranjeno?

Učinio je puno toga dobroga i u to vrijeme bio je pravedan čovjek na Zemlji (Job 1), stoga ne možemo osuđivati ljude na temelju onoga što vidimo kao sadašnje stanje, jer ne znamo njihovu cijelu prošlost.

Ne znamo njihovu bol

Nikada ne mogu u potpunosti ”razumjeti” kada netko prolazi kroz veliku tragediju ili gubitak. Ne mogu ih pogledati i reći im: „Znam točno kroz što prolaziš“. Samo oni i Bog znaju kroz što prolaze u tom trenutku.

Citirati dio Biblije kao što je Rimljanima 8, 28 i reći da će se sve odvijati za njihovo dobro može biti istina, ali bi li to pomoglo? Kada netko tuguje, samo im ponudite svoju podršku i tugujte zajedno s njima zbog njihove patnje.

Nemojte pretpostaviti da znate

Ponekad sam ”najgori” u ovome, barem se nadam da sam bio. Kada bi netko kasnio na sastanak, odmah bih donio pogrešan zaključak. Kasnije bih se sramio nakon što sam otkrio da su oni imali vrlo dobar razlog zašto su kasnili.

PROČITAJTE: Kada kršćani trebaju suditi, a kada ne trebaju?

Smatram da ponovno trebam pročitati 1. Korinćanima 13, 7 koja kaže: „(Ljubav) sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“. Nisam postupio niti po jednoj od ovih stvari. Trebao sam svome prijatelju vjerovati. To je ono što vjerujem da Pavao misli kada kaže „sve vjeruje“ ili vjeruje u najbolje u vezi svih ljudi.

Zaključak

U svome životu sam osuđivao mnoštvo ljudi da bih kasnije otkrio da to nisam trebao učiniti. Stoga sam odlučio prestati osuđivati. Ne mogu osuđivati nikoga jer ne znam njihovo srce, ne znam njihovu životnu priču i prošlost i ne znam bol kroz koju trenutno prolaze i ne mogu pretpostaviti da znam nešto o osobi kada ne znam.

Trebali bismo svi prestati s osuđivanjem drugih. Imamo više nego dovoljno razloga za to. Osjetio sam sram zbog pogrešnog osuđivanja i to više ne želim osjetiti!

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com