6 znakova da konzumirate previše soli

Ako ste naviknuli ponekad stavljati malo više soli u vašu hranu, onda će vam ovo biti veliko iznenađenje. Provedeno je istraživanje koje otkriva da previše soli može biti štetno za vaše zdravlje.

Stručnjaci tako tvrde da je kalij skrivena komponenta te da je zbog toga jako teško točno znati koliko zapravo soli jedemo svaki dan. Jedino je moguće nekoliko dana za redom obavljati testiranje urina i tako odrediti količinu kalija koju unosimo u tijelo.

Iako je sol nešto nezaobilazno u našoj prehrani, potrebno je provjeravati koliko soli jedemo na dnevnoj bazi jer previše soli može imati negativne posljedice na naše zdravlje. Istraživanje je pokazalo da bi dnevni prosjek konzumiranja soli trebao biti grama. No većina ljudi konzumira 7,2 grama soli u danu.

Donosimo 6 znakova da konzumirate previše soli:

1. Česta potreba za mokrenjem

Učestalo mokrenje je klasični znak da konzumirate previše soli. Većinu vremena ćete osjećati veliko potrebu za uriniranjem tijekom noći. No, to je simptom i mnogih drugih problema i bolesti. Najbolje je otići se testirati. No, konzumiranje previše soli svakako može biti uzrok učestalog uriniranja.

VIDI OVO: Sol mijenja okus hrane, ali utječe na zdravlje na načine koje ne možete ni zamisliti

2. Žeđanje

Konzumiranje previše soli dovodi do velike žeđi. To se dogodi jer se remeti ravnoteža tekućina u tijelu. Najbolji način za neutraliziranje žeđi jest pijenje vode. Vaše tijelo vam daje signal da mu je potrebno više vode kako bi ponovno postiglo ravnotežu.

3. Previše soli uzrokuje oticanje na neobičnim dijelovima tijela

Konzumiranje previše soli može dovesti do oticanja u raznim dijelovima tijela. Zbog toga se možda u jutro osjećate napuhnuto. Oticanje se može javiti na prstima i oko zglobova. Uzrokovano je prevelikom količinom tekućine u tkivu te je poznato kao edema. Edema je simptom raznih bolesti ili konzumiranja previše soli. Ako je sol uzrok, to znači da ju treba izbaciti iz prehrane, piše NDTV.

4. Hrana postaje dosadna i neukusna

Osjećate li potrebu za dodavanjem soli vašoj hrani više nego inače? Je li vam hrana dosadna i neukusna? Ako je odgovor da, onda ste vjerojatno naviknuli na jedenje previše soli. Tijekom vremena okusni se pupoljci prilagode tom okusu te zbog toga imate osjećaj da vam ništa nije dovoljno slano.

VIDI OVO: SOL JE OPASNA: 7 stvari će se dogoditi kada smanjite unos natrija

5. Neprestane lake glavobolje

Manje i česte glavobolje mogu biti znak dehidracije. Konzumiranje velike količine soli može dovesti do dehidracije, a time i do glavobolja. Rješenje: konzumiranje što više vode.

6. Žudnja za slanom hranom

Kada se vaši okusni pupoljci prilagode slanim okusima, oni još više žele sol. Možda ćete odjednom dobiti osjećaj žudnje za nečim slanim kao što je kikiriki, čips ili nešto slično.

Ako osjetite neki od navedenih simptoma, najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

NAJNOVIJE!