5 jednostavnih načina kako da ojačate prijateljstvo u svom braku

Koliko je snažno prijateljstvo u vašem odnosu?

„Pravi prijatelji nikada nisu razdvojeni; možda daljinom, ali nikada u srcu.“

Ova izreka je istinita za parove. Svi mi želimo znati tajnu kako da nam ljubav potraje, no, što ako je to toliko jednostavno da zapravo samo trebamo partneru biti prijatelj?
Zvuči li to malo prejednostavno?

Prema istraživanju dr. Johna Gottmana, dugoročna vitalnost i povezanost se održavaju kroz trenutke namjernog prijateljstva koje je protkano na putu vašeg odnosa.

U nastavku se nalazi pet jednostavnih načina kako da ojačate prijateljstvo u svom braku.

1. Pretvorite male trenutke u velike događaje

Sjetite se faze medenog mjeseca u vašoj vezi. Tada, kada se sve u vezi s vašim partnerom činilo očaravajuće. Eros vas je obuzeo i sve, od folikula kose vašeg partera, njegovih šašavih komentara pa do strastvenog pogleda kojim vas je gledao, vuklo vas je još bliže njemu. Bili ste zaljubljeni preko ušiju!

Premotajte film godinu, dvije unaprijed u vašoj vezi. Bez sumnje postoje trenuci koji vas još vuku vašem parteru, ali primjećujete da se „plamen“ malo smanjio i čini se da je postalo više kao zadatak naći vremena da budete zajedno.

Tada je namjerni rad na održavanju vašeg bračnog prijateljstva najvažniji.

Parovi u dugim vezama moraju naučiti naoko male i svakodnevne trenutke pretvoriti u velike trenutke koji pokazuju vašem partneru da ste u skladu s njegovim svijetom.
„Nestalo nam je maslinovog ulja?Zaboravila sam pogledati ranije kad sam bila u kuhinji.“

Partner sliježe ramenima i ne diže pogled sa časopisa koji čita.
ili…
Partner odloži časopis i odgovori: „Hmm, nemam pojma. Ali provjerit ću kad izlazim iz kuće, navratit ću u trgovinu kasnije na povratku iz teretane i kupiti ga.“
Razlika je u tome što namjerno uzimate vrijeme da se uskladite, aktivno slušate i odgovarate vašem partneru, tako da on zna da ste ga doživjeli i čuli.

2. Pokažite iskreno zanimanje za svog partnera

Radite li zabavne stvari zajedno u slobodno vrijeme? Ne morate imati iste interese kao vaš partner, ali apsolutno možete uživati u zajedno provedenom vremenu baveći se jednim od njegovih (ili vaših) interesa.

Budite otvoreni za mogućnosti da radite stvari koje možda inače ne biste sami radili, za dobrobit vaše veze. Otkrit ćete da kroz vašu volju da ih činite, te aktivnosti zapravo postaju zadovoljstvo. Nije cilj da se vi silite da volite golf ako ne uživate u golfu, nego da tražite trenutke u kojima ćete uživati s partnerom za vrijeme dok igrate golf s njime.

3. Učinite sve pozitivno u predigri vaše veze

Ma koliko oprečno moglo zvučati, čak i one najmanje stvari kojima potvrđujete/priznajete pitanja i izraze vašeg partnera su upravo najznačajnije za jačanje i osiguranje fizičke veze među vama. Prema istraživanjima dr. Gottmana, postoji stvarna vjerodostojnost u izreci „romantika počinje u kuhinji“.

Svakodnevni doživljaji kao što je pranje posuđa, slaganje rublja, gledanje TV-a ili zajedničko kuhanje mogu biti prilika da se dogodi dublja povezanost. To mogu biti trenuci u vašem danu koje možete podijeliti, razgovarati o vašim ciljevima, ili jednostavno provjeriti međusobno kako se osjećate.

Koje su vaše dnevne aktivnosti ili rituali koje biste voljeli da vaš partner radi s vama? Bi li vam bilo lijepo da slaže rublje s vama ili da jednostavno samo sjedite zajedno za ručkom i razgovarate, umjesto da ste u tišini svako na svom mobitelu?

U svom bestseleru New York Timesa Sedam načela za rad na braku dr. Gottman obuhvaća opsežan popis potencijalnih aktivnosti koje parovi mogu tijekom dana raditi zajedno, kako bi dali prednost emocionalnoj povezanosti. Provjerite taj popis i preuzmite ideje o tome što biste partneru mogli predložiti ili pozvati ga da radi s vama!

4. Učinite vaše prijateljstvo bezuvjetnim

Kada pomislite na svoje najbliže prijatelje, vjerojatno znate da ima malo stvari (ako uopće) koje bi mogle prekinuti vezu među vama. Tu je prihvaćanje vaših različitosti, razumijevanje da se možda ne slažete oko određenih pitanja, ali se ipak volite.

Jednostavno unošenje tog mentaliteta u svoj brak učinit će čuda za vašu povezanost i romantiku. Prepoznajući da ćete imati razlike u mišljenju i načinima rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom cijelog vašeg života mogu vam omogućiti da istražite svog partnera na drugačiji način.

Stres oko posla, problemi s djecom, problemi s drugim članovima obitelji i mnoge druge stvari mogu se prelijevati u vaš brak. Ne bi trebalo biti nikakvih uvjeta kada je riječ o tome da stanete uza svog partnera. Odnosite se prema partneru s istim razumijevanjem i bezuvjetnom podrškom kakvu biste se nadali dobiti od njega.

5. Budite uza svog partnera

To nadilazi sposobnost prihvaćanja vaših razlika. Kada se radi o vama i vašem partneru protiv svijeta, uvijek biste trebali stati na stranu svog supružnika. Nikada na stranu neprijatelja.

Pokažite istinski interes da budete na strani svog partnera i nikad ne činite i ne govorite stvari zbog kojih bi se mogao osjećati beznačajan ili usamljen. Zauzmite se za svog partnera kada vidite da se nelagodno osjeća u nekom društvenom okruženju. Ostanite čvrsti u vašem odnosu podsjećajući partnera na vaše buduće ciljeve, onda kada sumnja u sebe.

Kao i sa bilo kojim prijateljstvom, vaše bračno prijateljstvo je veza koja mora biti njegovana i prioritetna. Stvaranje značajnih iskustava, iskazivanje istinskog interesa jedno za drugo, prioritet romantike i to da ste u istom timu – to su sve jednostavne, svakodnevne akcije koje već sada možete učiniti kako biste ojačali svoj brak. Njegovanje toga postat će spas za vašu vezu i, kasnije po putu, potencijalno može spasiti vaš brak u kojem biste se inače možda udaljili.

Koliko je snažno prijateljstvo u vašem odnosu?

Autorica: Liz Higgins, LMFTA//December 19, 2016; Izvor: Obiteljskizivot.com

NAJNOVIJE!