Prije četiri godine pronašla je polumrtvog dječaka

Prije nekoliko godina humanitarka iz Danske, Anja Ringgren Lovén, spasila je dječačića iz Nigerije optuženog za vještičarenje, kojeg su roditelji ostavili na ulici da umre od gladi i žeđi.

Mališan je preživljavao hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dječak bio u strašnom stanju, s tijelom punim crva i parazita, a nije mogao stajati na vlastitim nogama.

Kad ga je pronašla, ova mu je humanitarka dala jesti, dala mu je vode, zamotala ga u deku i odvela na liječenje u bolnicu.

Anja vodi sirotište za takozvanu ”vještičju djecu” u Nigeriji

Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo liječenje, iz čitavog je svijeta primila donacije u vrijednosti od 2 milijuna dolara. Anja vodi sirotište za takozvanu ‘vještičju djecu’ u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se vjeruje da su neka djeca najveći krivci za siromaštvo u obitelji – zbog toga ih se označava nepodobnima i izopćuje iz društva.

Napredak je iz godine u godinu bio očit “30. januara 2016. svijet je saznao za praznovjerje. Ne ono praznovjerje koje nam je poznato iz vlastitih uvjerenja ili iz filmova, već ono koje ubija tisuće nevine djece svake godine. Ne radi se samo o ubojstvima, već i o mučenju djece na najbarbarskije načine koje možete zamisliti, sve dok im smrt ne olakša patnje. Nisam bila sama toga dana. Nisam samo ja spasila Hopea.

Spasili su ga i David Emmanuel Umem, Nsidibe Orok i cijeli naš tim. Ja nisam, niti ću ikad biti spasitelj afričke djece. Ja sam samo čovjek i činim ono što mi se čini ispravnim. Danas je Hope snažan i zdrav dječak s nevjerojatnom smjelošću.

Vrlo je inteligentan i voli školu

Vrlo je inteligentan i voli ići u školu. Zanima ga život. Zaista želi naučiti nešto novo svakog dana. Zna izraditi igračke i izmisliti igre ni iz čega. Ima tako razvijenu maštu. Hrabar je i ničega se ne boji. Bez sumnje mogu reći da je dan kada smo ga našli, prije 3 godine, prošlost.

Foto: Facebook

Danas Hope živi u sirotištu, a osmijeh mu se vratio na lice

Njegov je oporavak nevjerojatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave. Nije lako raditi s djecom koja su bila mučena i zlostavljana od strane cijele zajednice”, napisala je Anja Lovén na treću godišnjicu od spašavanja ovog sirotog dječačića.

“Dirljivo je vidjeti kako se Hope i ostali brinu za nove koji dođu. Oni operu kad nam dođu potpuno prljavi. Daju im nešto za jelo, igraju nogomet s njima ili zajednički sade povrće u vrtu”, kaže ova humanitarka.

Kaže kako joj se srce slama što ne može biti s djecom u utočištu Land of Hope, a moguće posljedice pandemije u Nigeriji su nesagledive, uz stalnu opasnost za pogoršanje sigurnosnih uvjeta u toj zemlji.