Kako možemo primiti dar Duha Svetoga?

Božji dar Duha Svetoga je jedan od najdragocjenijih darova koje možemo primiti. Zahvaljujući sili Duha Svetoga možemo dobiti pristup Božjoj snazi, koja će nam pomoći u svim situacijama.

Nema potrebe za brigom ili pokušavanjem zarađivanja prisutnosti Duha Svetoga; radi se o daru. Ne trebao slijediti nikakvu vrstu obreda ili formule. Sve što trebamo učiniti jest zamoliti Boga i primiti Ga.

Evo kako možemo primiti dar Duha Svetoga i kako nakon toga s Njime možemo izgraditi blizak odnos.

Što znači primiti dar Duha Svetoga?

Primiti dar Duha Svetoga znači pozvati Duha u svoju dušu. To činimo kao čin vjere. Odabiranje dobivanja Duha Svetoga puno je više od transakcije; to je odnos. Kada dobijemo Duha Svetoga, to ne činimo odvojeno od drugih aspekata Svetog Trojstva, odnosno Oca i Sina, jer oni su jedno. Kada dobijemo Duha Svetoga, ulazimo u odnos sa živim Bogom; čiji je dio i Duh Sveti.

Kada i kako dobiti Duha Svetoga?

Duha Svetoga dobivamo onoga trenutka kada povjerujemo u Krista. Dok molimo za početak našeg odnosa s Njime, istoga trenutka Duh Sveti ulazi u vašu dušu. Efežanima 1, 13-14 jasno objašnjava da Duh ulazi u dušu u trenutku spasenja: „U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine – evanđelje spasenja svoga – u njemu ste, prigrlivši vjeru, zapečaćeni Duhom obećanim, Svetim, koji je zalog naše baštine: otkupljenja, posvojenja – na hvalu Slave njegove.“ 1. Korinćanima 12, 13 kaže da Duh krsti sve vjernike: „Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni.“ Svatko tko ima odnos s Kristom povezan je s Duhom Svetim. Rimljanima 8, 9 otkriva: „A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.“

Sve što trebamo učiniti kako bismo dobili Duha Svetoga jest izreći molitvu, kojom pokazujemo da vjerujemo u Krista kao našeg Spasitelja. Duh Sveti čisti je dar, kojeg nam Bog daje na početku našeg odnosa s Njime. Krist jasno govori u Lukinom evanđelju 11, 13 da Bog dragovoljno i velikodušno daje Duha Svetoga onima koji Ga zatraže: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darovima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!“ Možemo imati pouzdanja da će Bog dati svoga Duha svakome tko započne odnos s Bogom.

Idući koraci nakon dobivanja Duha Svetoga

Nakon što smo saznali kako primiti Duha Svetoga, postajemo povezani s Duhom na osobnoj razini. Duh Sveti više je od sile u osobi. Duh jest osoba, koja je dio Boga, zajedno s ostalim segmentima Svetog Trojstva, Ocem i Sinom. Važno je naučiti više o Duhu Svetome, što možemo učiniti čitajući Bibliju. Duh djeluje na mnogo različitih načina. Evo nekih od načina na koje Duh Sveti može djelovati:

  • On nas voli. (Rimljanima 5, 5)
  • Duhovno nas čisti. (1. Korinćanima 6, 11)
  • Podučava nas. (Ivan 14, 26)
  • Daje nam duhovne darove. (1. Korinćanima 12, 4-13)
  • Pomaže nam u molitvi. (Rimljanima 8, 26-27)
  • Daje nam nadu. (Rimljanima 5, 13)
  • Osnažuje nas i ohrabruje nas. (Djela 9, 31)
  • Daje nam radost. (1. Solunjanima 1, 6)
  • Poziva nas na dijeljenje Božje ljubavi drugima. (Matej 28, 19)
  • Daje nam silu. (Djela 1, 8)

Možemo raditi, zajedno s Duhom, na traženju ključnih kvaliteta koje nam Bog želi dati. Te kvalitete se u Bibliji nazivaju ”plodovima Duha” i napisani su u Galaćanima 5, 22-23. Moja knjiga ”Probudi se za Božje čudo” sadrži dva poglavlja o tome kako razviti svaku od tih kvaliteta, zajedno sa znanstvenim objašnjenjima, koja pokazuju da su mnoge od dobrobiti za nas povezane s darovima Duha. Konkretno težnja za svakim plodom Duha dovodi vas do toga da primijetite više Božjeg čuda oko sebe, što vas može potaknuti da svaki dan gradite bliži odnos s Bogom.

Kada redovito komunicirate s Duhom Svetim, nastavit ćete duhovno rasti. To možete činiti kroz molitve, odnosno razgovor s Bogom, meditacije, odnosno kroz slušanje Boga. 2. Korinćanima 3, 17 proglašava: „Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“ Možemo odabrati komunicirati s Duhom Svetim na onaj način koji nama najbolje odgovara. Ne trebamo osjećati pritisak da trebamo komunicirati s Bogom samo na određen način. Ne brinite oko slijeđenja određene formule. Kada molite, ne trebate naglas izgovarati neke otmjene ili komplicirane riječi: možete moliti u tišini. Možete moliti na bilo kakav kreativan način; možete pisati ili pjevati vaše molitve. Kada meditirate, ne trebate zatvoriti oči, ne trebate čak niti mirno sjediti. Možete meditirati dok hodate, kuhate ili obavljate druge zadatke; sve dok je vaš um usredotočen na slušanje Boga. Duh Sveti uvijek je prisutan s vama. Možete Mu se obratiti bilo kada, bilo gdje. Započnite s navikama meditacije i molitve koje volite; tako ćete često komunicirati s Duhom Svetim.

Što ste više povezani s Božjim Duhom, to ćete više biti nadahnuti za ono gdje vas Bog vodi; daleko od grijeha, bliže k Njemu. Iskusit ćete kako se vaš život mijenja na bolje, dok vaša duša postaje snažnija, svakoga dana. Uživanje u odnosu sa Svetim Duhom proces je koji traje. Vaš odnos s Bogom, koji uključuje vaš odnos s Duhom, je najvažniji odnos kojeg ćete ikada imati; za vrijeme vašeg života ovdje i na nebu.

Zaključak

Bog svoga Duha slobodno daje svim vjernicima. Možete uživati u blagoslovima Duha odmah nakon što započnete odnos s Bogom, kroz Krista. Sada kada ste naučili kako možete dobiti Duha Svetoga, sve što trebate učiniti jest položiti svoju vjeru u Krista. Nakon što postanete spašeni, Duh će ispuniti vašu dušu. Nakon toga, Duh će početi snažno djelovati u vašem životu, kako Mu vi budete dopuštali da radi na vama. Uživanje u odnosu s Duhom Svetim daje vam snagu za razvoj duhovnih darova: ljubavi, radosti, mira, strpljenja, ljubaznosti, dobrote, vjernosti, nježnosti i samokontrole; to su sve kvalitete koje pomažu našim dušama u rastu. Što je naš odnos s Duhom kvalitetniji, to ćemo više otkrivati o Bogu i iskusit ćemo sve više blagoslova u našim životima.

Autorica: Whitney Hopler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: