7 prirodnih načina da snizite krvni tlak u samo 10 minuta

Ako imate jake glavobolje, umorni ste, srce vam nejednako kuca te vas bole prsa velika je mogućnost da imate visok krvni tlak.

To stanje može biti uzrokovano stresom, manjkom sna, pretilošću ili nekom drugom bolesti te ponekad i zdravi ljudi mogu patiti od visokog krvnog tlaka.

Hvala Bogu, postoje neke jednostavne metode koje vam mogu pomoći da se opustite i snizite svoj krvni tlak.

Masirajte uši i vrat

Postoje tri točne na vašoj glavi i vratu koje vam mogu pomoći pri snižavanju krvnog tlaka u samo par minuta:

Pronađite prvu točku iza svog uha te povucite liniju prema središtu ključne kosti gdje ćete locirati drugu točku. Koristeći prste, nježno masirajte vrat po toj liniji. Ponovite 10 puta na obje strane vrata.

Treća točka se nalazi na vašem licu u visini ušne resice otprilike pola centimetra od uha. Masirajte ju na obje strane koristeći prste jednu minutu kružnim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Masaža tih područja će opustiti vaš vrat te će krv moći normalno teći do vašeg mozga.

Iskušajte terapiju pritiskom

GB 20 jedna je od najučinkovitijih točaka za smanjenje krvnog tlaka. Te točke možete naći na začelju vaše glave, u udubini na objema stranama kralježnice. Aktivirajte ih simultano tako što ćete ih ravnomjerno, ali nježno pritiskati palcima obje ruke. Za minutu ili dvije ćete primijetiti da vam glavobolja polako nestaje.

Vježbajte disanje na lijevu nosnicu

Duboko disanje na lijevu nosnicu će pomoći u kontroli krvnog tlaka tako što će se opustiti vaše krvne žile te će se smanjiti izlučivanje hormona stresa.

Kako to činiti:

  • Sjednite na pod ili u stolicu u udobnu pozu sa ravnim leđima.
  • Lijevu ruku postavite na svoj abdomen.
  • Zatvorite desnu nosnicu desnim palcem.
  • Duboko udahnite kroz lijevu nosnicu, zadržite nekoliko sekundi te izdahnite.
  • Dišite duboko i sporo samo kroz lijevu nosnicu 3-5 minuta.

Slušajte klasičnu glazbu

Ispostavilo se da slušanje umirujuće glazbe kao što je klasična ili indijska, može pomoći smanjiti krvni tlak, pogotovo ako se kombinira sa vježbama disanja. To se događa jer glazba ima umirujući učinak na vaše tijelo te smanjuje hormon stresa, kortizol.

Istraživači vjeruju da glazba koja pomaže u smanjenju krvnog tlaka ima jako malo varijacija u ritmu ili glasnoći te se neki dijelovi skladbe ponavljaju u pravilnim intervalima.

Popijte čašu vode

U nekim slučajevima je visok krvni tlak uzrokovan dehidracijom. Kad ste dehidrirani, smanjuje se volumen krvi u tijelu.

Kako bi to spriječili, svaki put kada osjetite simptome povišenog krvnog tlaka, pokušaje popiti 2 čaše čiste vode. To će pomoći pri povećanju volumena krvi u tijelu zbog čega će vam se smanjiti krvni tlak.

Opustite se u položaju mrtvaca

Savasana, ili položaj mrtvaca, može pomoći pri regulaciji otkucaja srca te pri smanjenju krvnog tlaka. Samo lezite na leđa, zatvorite oči te pokušajte opustiti svaki mišić u tijelu. Odmarajte u toj pozi 10-15 minuta nakon čega biste se trebali bolje osjećati. Osim što će vam se smanjiti krvni tlak, i živčani sustav će vam bili uravnoteženiji.

Namočite stopala u vrućoj vodi

Namakanje stopala u vrućoj, ali podnošljivoj vodi može pomoći smanjiti temperaturu vašeg vrata i glave te spriječiti nagli dotok krvi u mozak. Jednostavno pripremite jako toplu vodu. Sjedite na stolicu i namačite noge u vodi 10-15 minuta. Krv iz vaše glave će se usmjeriti prema vašim nogama te će vam se krvni tlak polako vratiti u normalu.

Bonus: Jednostavna vježba za kontroliranje krvnog tlaka

Stiskanje lopti za opuštanje vašom rukom može pomoći pri poboljšanju fleksibilnosti krvnih žila i njihove sposobnosti opuštanja. Ovu vježbu radite 12-15 minuta 3 puta na tjedan. Nakon mjesec dana, krvni tlak bi vam trebao pasti za 10%.

NAJNOVIJE!