Najbolji prirodni lijek za pluća

Koji je najbolji prirodni lijek za pluća i dišne putove? Jeste li čuli za oman? Ta ljekovita biljka može učiniti čudo vašem zdravlju.

Oman (lat. Inula helenium) se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. To je lako dostupna biljka koja raste u livadama, a često i pored puteva. Može narasti do dva metra, a cvijetovi su žuti i malo podsjećaju na cvijet suncokreta.

Oman je prirodni lijek za pluća i dišne putove

Ljekoviti dio biljke je korijen koji ima ugodan miris, ali ukus je gorak. Korijen omana se najčešće koristi u izradi prirodnih lijekova za dišne putove, odnos čišćenje pluća i liječenje kašlja.

Preporučuje se za liječenje astme i bronhitisa. U slučaju suhog kašlja oman razbija sluz i potiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži eterična ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoninsku kiselinu, seskviterpenske laktone, saponime, sterole i pektin.

Esencijalna ulja iz omana se koriste za kašalj

Esencijalna ulja iz omana koristila su se za liječenje kašlja kod tuberkoloze, a iskustva pokazuje da njegov korijen pomaže u liječenju prehlade, gripe, pneumonije, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Oman se kao prirodni lijek može koristiti kao tinktura, čaj, kao esencijalno ulje i kao kombinacija s drugim ljekovitim prirodnim namirnicama.

Ovo je najbolji prirodni lijek za kašalj i bronhitis

Oman i med – prirodni lijek za pluća

Jedan od poznatijih lijekova od omana namijenjen za zdravlje pluća i dišne putove jeste kombinacija meda i ove biljke.

Priprema: Korijen omana isjeckajte na komade, pa ga stavite u teglu. Potrebno je polovinu tegle od 750 ml ispuniti korijenom, a zatim u drugu polovinu dodajte med.

Prevrćite teglu nekoliko dana na jednu, pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili. Nakon nekoliko dana lijek možete koristiti, a preporučljivo je čuvati ga u hladnjaku.

Dok med ublažava iritacije u grlu i plućima, oman ima antibakterijsko djelovanje i uspješno razbija sluz u plućima.

Kada imate problem s kašljem, a možete i preventivno, svakog dana uzmite po žličicu ovog prirodnog lijeka.

NAJNOVIJE!