Prirodni lijekovi za liječenje herpesa

Prirodni lijekovi za liječenje herpesa pomoći će kod pojave mjehurića ili čireva na ustima ili genitalijama. Otkrijte kako pobijediti ovu virusnu infekciju.

Herpes simplex je česta virusna infekcija kože ili sluznice. Lezije uzrokovane ovom infekcijom često su bolne, pekuće ili svrbežne i često se ponavljaju kod većine pacijenata. Herpes uzrokuje virus herpes simplex (HSV) koji postoji u dva oblika.

HSV-1: prvenstveno uzrokuje herpes usne šupljine, a općenito je odgovoran za herpes na usnama, oko usta i na licu. Može se dobiti iz interakcija kao što su: jedenje istim priborom, dijeljenje melema ili masti za usne, ljubljenje.

HSV-2: prvenstveno uzrokuje genitalni herpes. HSV-2 dobiva se putem seksualnog kontakta s osobom koja ima HSV-2.

Virus herpes simplex je zarazni virus koji se izravnim kontaktom može prenijeti s osobe na osobu. Djeca će se s HSV-1 zaraziti iz kontakta sa zaraženom odraslom osobom. Tada virus nose sa sobom do kraja života.

Koji su simptomi herpes simplexa?

Važno je znati da netko možda nema vidljive rane ili simptome, ali je zaražen virusom. Oni također mogu prenijeti virus na druge.

Neki od simptoma povezanih s ovim virusom uključuju:

  • čirevi (u ustima ili na genitalijama),
  • bol tijekom mokrenja (genitalni herpes),
  • svrbež.

Također se mogu pojaviti simptomi slični gripi. Ovi simptomi mogu uključivati: natečene limfne čvorove, glavobolju, vrućicu, umor, gubitak apetita.

Herpes simplex se može proširiti na oči, uzrokujući stanje koje se naziva herpes keratitis. To može uzrokovati simptome kao što su bol u očima, iscjedak i oštar osjećaj u oku.

Prirodni lijekovi za ublažavanje simptoma herpesa

Herpes simplex virus trenutno se ne može izliječiti nikakvim lijekovima. Neke antibakterijske masti mogu pomoći da se zaustavi infekcija i da se skrati trajanje čireva na usnama ili genitalijama.

U nastavku donosimo koji su to prirodni lijekovi za liječenje herpesa.

1. Toplo-hladni oblozi

Topli ili hladni oblog može ublažiti bol i svrbež herpeske lezije. Primjenom topline na područje oko usana također se može zaustaviti stvaranje mjehurića tijekom oralne herpesne infekcije.

Hladan oblog lako je napraviti kod kuće. Omotajte flanel oko vreće leda i nanesite ga na bolno područje. Led nemojte nanositi izravno na kožu. Također možete područje lagano oprati slanom vodom ili isprati usta s toplom vodom koja je pomiješana s morskom soli.

2. Jabučni ocat

Jabučni ocat je snažno antibakterijsko i antivirusno sredstvo koje se može koristiti za liječenje različitih infekcija kože, uključujući herpes.

Jabučni ocat pomaže u suzbijanju aktivnog virusa i smanjuje izbijanje čireva. Kada se nanosi izravno na mjehuriće može trenutno smanjiti svrbež i upalu. Razrijedite jabučni ocat s malo vode i pomoću vate nanesite na usne ili područje oko usta.

2. Pčelinji propolis

Pčelinji propolis ima protuupalno i anestetičko djelovanje, stimulator je obrambenih snaga i jača imunitet. Mast s pčelinjim propolisom djelotvorno uklanja bol, osjećaj peckanja i svrbeža te ubrzava epitelizaciju.

3. Češnjak

Neke studije sugeriraju da češnjak može imati svojstva koja mogu smanjiti aktivnost nekoliko virusa, uključujući obje vrste HSV-a.

Naime, alicin, spoj u češnjaku, može biti učinkovit protiv HSV-a. Međutim, nema jasnih dokaza koji ukazuju na to da češnjak može spriječiti ili liječiti herpes.

4. Razni vitamini

Razni vitamini mogu pomoći u zaštiti tijela od virusa i smanjenju simptoma.

Herpes će se češće ponoviti, pogotovo ako osoba ima nisku razinu vitamina D. Vitamin D štiti tijelo od infekcije.

Antioksidativna svojstva vitamina E mogu smanjiti stres koji infekcije poput herpesa stavljaju na stanice imunološkog sustava, smanjujući time mogućnost zaraze.

Vitamin C povećava razinu glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno djeluje protiv virusa.

Osoba može povećati unos vitamina promjenom prehrane ili uzimanjem dodataka prehrani. Izlaganje kože sunčevoj svjetlosti također može povećati razinu vitamina D.

5. Esencijalna ulja

Korištenje određenih esencijalnih ulja može smanjiti širenje virusa. Mogu se koristiti ulja od čajevca, majčine dušice, eukaliptusa, ružmarina, pelina, cimeta, bosiljka …

Zaražena osoba može koristiti ulja u difuzoru (osvježivač zraka), u vodi za kupanje ili miješanjem s uljem za razrjeđivanje i nanošenjem na zahvaćeno područje. Upotreba ulja za razrjeđivanje je važna, jer čisto eterično ulje može prouzročiti štetne učinke ako ga osoba primijeni izravno na kožu. Ulja za razrjeđivanje ili nosači uključuju bademovo ulje i maslinovo ulje.

PROČITAJTE JOŠ: