Ako ste pod pritiskom da želite odustati, nemojte! Bog tada čini nešto predivno u vama!

„Znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost“ (Jakovljeva 1,3).

Ako biste mogli imati što god poželite u životu, što bi to bilo? Što bi učinilo vaš život savršenim?

Ljudi već stoljećima sanjaju odgovor na to pitanje, bilo da daju sve od sebe i nastavljaju ili žale činjenicu da su nešto propustili. No, kad bi dovoljno dobro poznavali Bibliju, odgovor na to pitanje bio bi isti.

Ono što bi im učinilo život savršenim bila bi „postojanost“, i to „na djelu savršena“ (Jakovljeva 1,4).

Razni prijevodi Biblije upotrebljavaju niz sinonima u pokušaju da uhvate srž ove riječi koja se koristi u Jakovljevoj 1,3-4. Neki koriste „izdržljivost“. Neki „ustrajnost“ . Neki „strpljivost“. Izvorna grčka riječ – hupomeno – je dosljedna i predstavlja nešto najdivnije što Bog može dati kršćaninu. To je sve što ste ikada poželjeli u životu.

Hupomeno je složena riječ sastavljena od dva dijela: hupo (što znači „pod“) i meno (što znači „ostati“). To znači ostati pod nečim; ne pomicati se; ne odvraćati se od mnogih pritisaka u životu.

Naši su životi preopterećeni onime što nam vrši pritisak. Naši brakovi mogu uzrokovati pritisak, isto kao što samački život može uzrokovati pritisak. Odrađivanje onoga što se zahtjeva od nas na poslu i u obitelji stvara pritisak. Posljedice starenja stvaraju dodatni pritisak. A ako nismo dovoljno zahvaćeni tim rutinskim oblicima pritiska, javljaju se oni koji su iznimno nepredvidivi, poput zdravstvenih problema, djece u nevolji, kvarova automobila i onih naizgled nasumičnih tjedana kada se niz kućanskih aparata kvari jedan za drugim.

I što je veći pritisak, to ćete više htjeti izaći iz njega. Pobjeći, odustati, izvući se. Ali bijeg zapravo nije ono što želite… jer hupomeno je lijevak kroz koji prolazi sva kršćanska krepost. Sve dobro što Bog želi uliti u vaš život dolazi kroz rast vaše sposobnosti da „ostanete pod“ pritiskom.

Ako pastori ostanu u svojim crkvama kada izazovi postanu najteži, iskusit će ono najbolje što im Bog želi dati. Ako supružnici ne bi odlučili da se više ne mogu podnositi, ili ako bi se roditelji držali svoje odmetnute djece, doživjeli bi ono što samo hupomeno može proizvesti u njihovim životima. Kao što je Jakov rekao: „Ali neka ta postojanost bude na djelu savršena, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“ (Jakovljeva 1,4).

Ne postoji ni blizu znanstvena rasprava o tome što znači riječ „savršeno“. Znači „savršeno“. A dovodi do toga da bude „potpuna“ – stoga kad vas netko pita što vam treba, možete im iskreno reći: „Ništa“. Kad se drugi žale na ono što im nedostaje u životima, vi već znate da imate sve što je važno. Bog vam je dao sposobnost da ostanete stabilni pod pritiskom – ostanete pouzdani u vjeri, u Njemu – i ništa ne može zaustaviti nekoga takvog.

Najgore odluke koje ćete ikada donijeti u životu su odluke da odustanete. Vaše najbolje odluke, međutim, bit će one koje vam je Bog omogućio da donesete, ostajući postavljeni na mjestu kada vas kušnje najviše pritišću, a vi odbijate odustati. Jer Bog želi da vaše kušnje promijene vaše ponašanje i karakter. A kada ustrajete… kad izdržite… kad strpljivo podnosite ono što je potrebno i odnosite se u tim trenucima zrelo… izaći ćete s najvećom stvari na svijetu. „Postojanošću.“

I vjerujte mi, bit će „savršena“.

Autor: James McDonald; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thecourage.com

NAJNOVIJE!