Problemi sa zatvorom
Foto: City photo created by katemangostar - www.freepik.com

Donosimo 6 načina kako riješiti začepljenje probave i probleme sa zatvorom bez kupovanja skupocjenih preparata.

Ovi preparati vam mogu pomoći da riješite probleme sa zatvorom

1. Pijte čaj od limuna i meda

Napravite čaj i dodajte mu med i limun. Med je laksativan a pomaže i smanjiti jak okus čaja zbog limuna. Limun služi kao prirodan stimulans probavnom sustavu i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

VIDI OVO: 10 domaćih lijekova za zatvor i tvrdu stolicu

2. Pijte puno vode

Muškarci bi trebali biti barem 3.7 litara vode dnevno a žene 2.7 litara. To je potrebno zato što začepljenje često uzrokuje suha stolica, a voda pomaže tijelu da ostane hidratizirano. Voda i voćni sokovi najbolji su za borbu protiv začepljenja. Sokovi kruške i jabuke su blagi laksativi, pa pripazite s njima.

Problemi sa zatvorom se mogu riješiti izbjegavanjem kofeina i sokova jer su diuretici – uzrokuju da izbacujete tekućinu iz tijela.

3. Jedine hranu bogatu vlaknima da biste riješili probleme sa zatvorom

Hrana bogata vlaknima djeluje kao prirodni laksativ. Pomaže da stolica zadrži vodu i lakše prođe. Dnevno trebate jesti 20-25 grama vlakana, a hrana bogata vlaknima uključuje brokulu, jabuku, smokvu, žitarice i mahunarke.

Dobre su i sjemenke poput bundevinih, sezama, suncokretovih. Međutim pripazite sa lanenim sjemenkama ako ste trudnica, imate problema s tlakom ili poremećaje krvarenja.


VIDI OVO: 6 korisnih savjeta ako imate problema s probavom

4. Jedite suhe šljive

Šljive su pune vlakana ali sadrže i šećer koji prirodno uklanja zatvor. Međutim, ako ste među onima koji ne vole okus šljiva, možete popiti sok. Iako sok sadrži manje vlakana od samog voća, riješit će problem. Zapamtite da šljivama treba vremena profunkcioniraju, 1-2 sata, piše Brightside.

5. Jedite prirodno bilje

Prirodno bilje poput sjemena lana ili psylliuma (indijski trputac) ima laksativan učinak i omekšava stolicu. Jedite ih s puno vode i pomoći će u rješavanju začepljenja. Pokušajte pronaći i čajeve ovih biljaka zbog lakše konzumacije.

VIDI OVO: Ako imate problema s probavom, izbjegavajte ovih 5 namirnica

6. Jedite jogurt i samo jogurt

Iako se preporučuje da se klonimo mliječnih proizvoda ako je u pitanju začepljenje, jogurt je izuzetak. Jogurt sadrži probiotike koji, osim što održavaju zdravu crijevnu floru, pomažu u prolasku stolice.