NaslovnicaŽivotProfesorica psihologije otkriva u čemu je tajna istinske sreće: Trebate si postaviti...

Profesorica psihologije otkriva u čemu je tajna istinske sreće: Trebate si postaviti JEDNO PITANJE!

“Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu”, kaže profesorica psihologije Iva Maksimović i dodaje:

“Da su antički ljudi bili u pravu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom potvrđuje i neuroznanost. Rezultati neuroznanstvenih istraživanja potvrdili su da, kada se želimo osjećati dobro, najvažnije pitanje koje sebi trebamo postaviti je: “Na čemu danas mogu biti zahvalan/na?

Kaže da postavljajući sebi pitanje “Na čemu danas mogu da budem zahvalan/na?” potičemo mozak da počne tragati za lijepim iskustvima.

“Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osjećati dobro bez obzira na rezultat pretrage.

Dodatno, ako se pretraga završi osjećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i razinu energije. Lučenje ta dva hormona imat će niz dobrobiti na našu psihu, a tako i na naše zdravlje”, kaže profesorica Maksimović.

Objašnjava da će se, kad smo sretni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osjećaj unutarnjeg zadovoljstva, te ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima.

Također, manji broj situacija doživljavat ćemo stresnim, a to će se pozitivno odraziti na naš imunitet.

Biblija nas također na brojnim mjestima poziva na zahvalnost kao Božju volju: Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. (1. Solunjanima 5,16-18)