NaslovnicaŽivotKako promjena misli utječe na naše emocije i ponašanje? Ovo morate znati!

Kako promjena misli utječe na naše emocije i ponašanje? Ovo morate znati!

“Da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine.” (Efežanima 4,22-24)

Promjena zahtjeva nov način razmišljanja. Kako bi se promijenili, moramo naučiti istinu i početi donositi odluke, ali također moramo promijeniti i način razmišljanja.

Bitka s grijehom započinje u vašem umu, ne u vašem ponašanju. Način na koji razmišljate odlučuje kako se osjećate, a činite to što činite zbog toga što osjećate. Ako želite promijeniti to što činite, počnite tako da promijenite to što mislite. Štoviše, ako želite promijeniti način na koji se osjećate, morate početi s promjenom razmišljanja.

Primjerice, mogu reći: “Moram više voljeti svoju djecu”, ali to neće upaliti. Ne možete borbom doći do osjećaja. Morate promijeniti način na koji mislite o svojoj djeci, svom mužu, svojoj ženi, i to će promijeniti način na koji se osjećate, što će onda promijeniti ono što činite. Biblija govori: “Da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka” (Efežanima 4,22).

Dopustite da to ovako sumiram: Niste to što mislite da jeste. Umjesto toga, vi ste ono što mislite. Bitka da se suočite s manama u svom životu počinje u vašem umu. Ako želite promijeniti nešto u svom ponašanju, ili u svojim emocijama, počnite sa svojim mislima, i ponašanjem.

Obnova vašeg uma je povezana s riječju “pokajanje”. Znam da je pokajanje teška riječ mnogim ljudima. Misle da znači da morate činiti nešto što ne želite ili učiniti nešto bolno. Misle o čovjeku koji stoji na uglu ulice sa znakom: “Pokajte se! Svijet će propasti!”

Pokajanje nema ništa s vašim ponašanjem. To je učenje kako da razmišljamo drugačije. “Pokajanje” znači da se napravi mentalni preokret. To je nešto što se čini u umu, ne u ponašanju. Promjena razmišljanja će onda utjecati na vaše emocije i ponašanje.

Kada se pokajem, okrećem se od krivnje ka opraštanju. Okrećem se od pakla prema nebu. Okrećem se od besmislenosti ka smislenom životu. Okrećem se od beznađa ka novoj nadi. Okrećem se od frustracije prema slobodi. Okrećem se od tame ka svjetlosti!

Takva vrsta promjene mi je potrebna kako bi se promijenio ostatak mog života.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Pastorrick.com