Ovako izgleda propovijed koju je napisala umjetna inteligencija

Kako izgleda propovijed koju je napisala umjetna inteligencija, odnosno svima besplatno dostupan OpenAI-ov ChatGpt?

Postavili smo upit da nam napiše propovijed koja je vezana za nedjeljno (sutrašnje) evanđelje dana Mateja 10,37-42 – “Tko ne uzme križa, nije mene dostojan. Tko vas prima, mene prima”. Evo koji odgovor smo dobili:

“Draga braćo i sestre,

Danas se okupljamo u ovom svetom prostoru kako bismo zajedno razmotrili riječi Evanđelja po Mateju, konkretno stihove iz 10. poglavlja, od 37. do 42. retka. Ove riječi nas izazivaju na duboko promišljanje o našem odnosu prema Bogu, sebi i drugima.

Isus je svojim učenicima govorio o prioritetima koje trebaju imati u svom životu. Rekao im je da ljube Boga iznad svega, da budu predani i odani samo Njemu. “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan; tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.”

Ove riječi možda zvuče izazovno, ali one nas podsjećaju na važnost ispravnog odnosa prema Bogu. Bog treba biti naš prioritet, naša najveća ljubav i vodilja u svakom trenutku našeg života.

Isus nam također govori o cijeni koju moramo platiti za svoje predanje Bogu. “Tko ne uzme svoj križ i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.” Naša vjera zahtijeva hrabrost i odricanje.

Ponekad će biti teško hodati putem vjere, suočiti se s izazovima i preprekama koje nam svijet postavlja. Ali ako želimo biti Isusovi učenici, moramo biti spremni prihvatiti svoj križ i pratiti Ga bez obzira na cijenu.

Propovijed Chat Gpt

U ovom odlomku Evanđelja, Isus nam također govori o važnosti prihvaćanja drugih. “Tko primi proroka zbog imena prorokova, primit će plaću prorokovu; i tko primi pravednika zbog imena pravednikova, primit će plaću pravednikovu.”

Isus nas uči da budemo ljubazni, gostoljubivi i da prihvatimo druge, posebno one koji dolaze u ime Gospodnje. Svijet je pun ljudi kojima je potrebna utjeha, podrška i prihvaćanje. Kroz naše riječi i djela, možemo biti svjetlo i izvor nade za druge.

Isus nam također obećava nagradu za naše djelovanje. “Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode, doista, kažem vam, neće izgubiti plaću svoju.” Naše male geste ljubavi i milosrđa imaju veliku vrijednost u Božjim očima. Svaki puta kada pomognemo drugima, bilo da je to pružanje hrane, vode ili samo riječi podrške, širimo Božju ljubav i ispunjavamo njegovu volju.

Braćo i sestre, današnje Evanđelje izaziva naše srce, um i djela. Poziva nas da stavimo Boga na prvo mjesto u našim životima, da budemo hrabri i predani Njemu, i da ljubimo i prihvaćamo druge s ljubavlju koju nam je Isus pokazao. Neka nam ove riječi budu vodilja dok hodamo putem vjere.

Molimo se da nas Bog blagoslovi svojom milošću i snagom da budemo vjerni Njemu, da budemo svjetlo u tami i da ljubimo jedni druge kao što nas je On ljubio.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.”

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare