Je li vam proradila štitnjača? Ovo su znakovi koje nikako ne smijete zanemariti!

Ako se loše osjećate u posljednje vrijeme, i sumnjate da vam štitnjača ne radi kako treba, evo na što biste trebali obratiti pozornost, piše Kurir.

Štitna žlijezda je važan organ, leptirastog oblika, nalazi se na vratu i primarna funkcija joj je da jod, koji se nalazi u mnogim namirnicama, “pretvara” u tiroidne hormone.

Hormon štitnjače u našem organizmu utječu praktično na sve, pošto je “svako tkivo, svaka stanica ljudskog tijela osjetljiva na njih”, kaže endokrinolog dr Antonio Bianco iz Medicinskog centra Rush sveučilišta u Chicagu. Hormon štitnjače utječu na sve procese u organizmu, od metaboličkih do kognitivnih, od održavanja tjelesne temperature, do razine energije.

Ali, statistike i kod nas i u svijetu pokazuje da sve više žena ima problem s funkcioniranjem štitnjače, bilo da ona proizvodi više ili manje neophodnih hormona štitnjače.

Stručnjaci još nisu potpuno sigurni što je to što izazva štitnaču da “proradi” (iako se zna da genetika, autoimune bolesti i stres imaju velikog utjecaja), milijuni ljudi diljem svijeta, od kojih su većina žene, pate od poremećaja u radu štitnjače. Od toga, pretpostavlja se da je polovica slučajeva nedijagnosticirana. Kako je to moguće? Pa, lako je simptome koji ukazuju na problem s tiroidnom žlijezdom pripisati premoru, starenju ili svakodnevnom stresu.

Ako na više od jednog od pitanja koja slijede odgovorite potvrdno, otiđite liječniku. Tražite uputnicu, izvadite krv i provjerite razine hormona u krvi. To je prvi korak kojim se utvrđuje radi li vam štitnjača kako treba.

Jeste li iscrpljeni više nego obično, bez obzira na to koliko spavate tijekom noći?

Hormon štitnjače stimulira mozak. Ukoliko ih nema dovoljno, što se događa kad je u pitanju usporen rad štitnjače (hipotireoza) – tjelesne funkcije se usporavaju, a vi se osjećate kao da vam je sva snaga ‘iscurila’, nemate energije, umorni ste, neraspoloženi i tromi, objašnjava dr Bianco.

Uzrok neraspoloženju je to što niska razina hormona štitnjače spušta i razinu serotonina, hormona sreće, koji je ‘zadužen’, između ostalog, i za lijepo raspoloženje.

Osim toga, kad je štitnjača usporena, može se dogoditi da počnete zaboravljati gdje su vam ključevi, primjerice, budući da su hormoni štitnjače važni i za pravilan rad hipokampusa – regije mozga zadužene za memoriju.

Jeste li nervozniji nego obično i imate osjećaj da vas “ne drži mjesto”?

Ako ste nervozni i napeti, ne možete se smiriti i sve vam ide na živce, to može biti signal da vaša štitnjača radi ubrzano, “pumpajući” više hormona nego što je potrebno.

Imate li dojam da vam omiljene traperice ne stoje kako ste navikli?

Usporena štitnjača usporava metabolizam na “razinu puža”, kaže dr Bianco. A kad vaše tijelo manje unesenih kalorija pretvara u energiju, kilogrami se počinju gomilati. Uz to, usporen rad štitnjače može dovesti i do sporijeg rada bubrega, što znači da ćete zadržavati i više vode nego obično.

Ako štitnjača radi ubrzano, gubit ćete kilograme bez obzira na to što niste promijenili ama baš ništa u načinu prehrane ili vježbanja.

Imate li problema sa menstruacijom?

Produžene, neredovite mjesečnice, praćene odljevima, mogu biti znak da vam fali hormona štitnjače, odnosno da vaša štitnjača radi usporeno, kaže dr Bianco.

Hipotiroidizam je povezan s visokom razinom prolaktina, hormona čija je primarna funkcija stimuliranje stvaranja mlijeka nakon poroda, ali utječe i na menstrualni ciklus. Kad je štitnjača usporena, skok prolaktina može prorijediti vaš cikluse, čineći ih istovremeno i slabijim.

Osjećate li se ‘ustreptalo’? Imate li dojam da vam srce lupa povremeno, ili ‘preskače’?

Ako je razina hormona štitnjače viši nego što bi trebalo, to može izazvati nepravilan rad srca, jer tijelo zahtijeva više kisika. “To može izravno utjecati na srčani mišić”, kaže dr Bianco.

Možete osjetiti i nelagodu u prsima, ili pojačan puls tako da ste bukvalno svjesni da vam kuca žila na vratu ili na ručnom zglobu.

Je li vam toplo i dok se svi oko vas smrzavaju, ili obrnuto?

Ako vaša štitnjača radi ubrzano, metabolizam će biti brži, pa se može dogoditi da se “kuhate” i preznojavate iako je ljudima oko vas “taman”. Kada je štitnjača usporena, vaše tijelo pokušat će prištedjeti energiju, ograničavajući protok krvi, pa se može dogoditi da se smrzavate i kad je vani ugodno toplo.

Jesu li se promijenile vaše navike glede odlaska u toalet? Konkretno, mislimo na veliku nuždu?

Hipotiroidizam može usporiti rad crijeva, toliko da se može javiti zatvor, kaže dr Bianco. Hipertiroidizam često za posljedicu može imati i dijareju. Jesu li vam koža, kosa i nokti suhi i lomljivi? Usporen metabolaizam često za posljedicu ima suhu, ljuspičasta kožu i krte i suhe nokte i kosu.

IZVOR:Kurir.rs